En el seu retorn a TV3, Joc de cartes ha buscat les millors postres del Vallès. Marc Ribas s’ha posat al capdavant de l’estrena de la nova temporada del concurs culinari, que ha ofert un espectacle bastant divertit. En aquesta, incorporaven com a novetat que hi hauria altres comensals durant la gravació. Ara bé, això no ha implicat cap canvi a l’hora de la veritat perquè no ho han explotat gens. El programa ha liderat la nit amb un bon 19,5% de share, però es queda lluny respecte a l’any passat quan van arribar al 25,5%. La diferència? Que enguany tenien un competidor nou, La Revuelta que ha obtingut el 10,2% de quota de pantalla per davant del 7,3% d’El Hormiguero.
Quatre restauradors han competit en un programa que ha destacat per les crítiques i el joc d’una de les competidores, la vigilant i crítica per excel·lència. Com han batejat els altres a la Lydia de La taberna? Com “la inspectora Gadget”, això ho diu tot. L’escena en què es posava les ulleres per observar de prop els plats pot convertir-se en una d’icònica del programa. No li ha sortit bé la jugada, ja ho avancem.

Granollers, la primera parada d’aquest Joc de cartes
El primer protagonista ha estat l’Alexis Hidalgo, que ha defensat La clandestina de Granollers i, especialment, el seu pastís de pastanaga. El local ha entusiasmat els seus rivals, ja que l’han vist immens, net, modern i la cuina l’han descrit com una “de Fórmula 1”.
En els primers minuts, la Lydia ha intentat buscar el més mínim detall criticable en aquesta inspecció. Ella ha insistit que els coulants eren comprats i, això sí, li han acabat donant la raó: “He encertat”. Després també ha estat ella l’única que ha parlat malament del seu plat i fins i tot el Marc Ribas se n’ha rigut. De l’arròs, però, han coincidit tots que tenia una mica de sorra: “Això era per retirar el plat, però la resta era molt bo”.

Les postres han rebut molt bones paraules i, en la puntuació mitjana, han obtingut un 7. La nota més alta ha estat un 8,3 per a la cuina i en la més baixa hi ha hagut un empat amb un 6,3 en el menjar i les postres.
Els caçadors de La Roca del Vallès aproven gràcies a les postres
Raúl Belmonte, després, ha presentat l’oferta d’Els caçadors de La Roca del Vallès. Aquí ofereix una interpretació pròpia del cheesecake tradicional… però això ha estat més endavant. Al principi, els rivals han tafanejat les diferents parts del local i els ha agradat que la cuina estigués molt ben organitzada.
A les croquetes s’han trobat els fils d’un drap i el Marc Ribas ho ha portat als cuiners perquè s’adonessin del greu error. En general, a més a més, el menjar no ha agradat massa tal com han confirmat els comentaris àcids de la Lydia. Res no ha entusiasmat cap dels tres, per això: “La carn està sequeta, els fideus són normalets i aquesta textura no m’agrada” són alguns dels comentaris que s’han sentit a taula.

I pel que fa a les postres? Aquí, sí que hi ha hagut valoracions positives: “És el millor que he menjat avui”. En la valoració dels rivals, la puntuació mitjana ha estat d’un 6,5. La millor nota ha estat per a les postres amb un 8 i el menjar aprova justet amb un 5,3.
El grillat de Lliçà d’Amunt, següent en la lluita
Miquel Sala ha defensat El grillat de Lliçà d’Amunt, que els ha agradat i desagradat alhora perquè la decoració no estava malament, però han trobat estris antics a la cuina. I pel que fa al menjar? Als cargols els ha faltat neteja, han dit, cosa que ha indignat el cuiner: “És impossible, que els mengi bé”. Poc després, se’ls sentiria dir que potser eren trossos de closca i no pas terra.
Les anxoves eren massa petites, ha lamentat la Lydia també, el que compensava després quan deia que el salmó li havia agradat. Han vist car el menú amb el tros de carn i també s’ha sentit que l’hamburguesa tenia massa ingredients: “Juguem, juguem… al seu restaurant en vaig menjar una d’igual. Si ara ho critica és una incongruència”, ha lamentat el propietari.

La inspectora Lydia ha patit quan s’ha ficat la lionesa sencera a la boca. I la melmelada d’una altra de les postres? Massa dolça, han dit. Però el Marc Ribas ho ha aplaudit tot. La puntuació després de les valoracions? Un 6,2. L’espai només s’ha quedat amb un 5,7, mentre que les postres triomfen amb un 6,7.
La més exigent de l’estrena, també la més criticada
Lydia Sancho, de La taberna de Bigues i Riells, ha estat la més crítica amb molta diferència. Ha estat molt exigent i això li ha jugat en contra, ja que els altres han lamentat que hagi parlat tan malament dels seus respectius restaurants quan el seu és molt simple, desordenat i cada taula té gots diferents.
Quan un ha tingut davant el plat, ha deixat anar un cruel “Tinc mal de ventre” perquè allà hi faltava de tot “i força”. L’arròs no tenia gust de res, un menjar de batalla que els ha indignat perquè no entenen per què ha estat tan crítica amb ells quan era la pitjor amb diferència. La salsa l’han arribat a qualificar “d’aigua bruta”.
La Lydia ha demanat que fessin les sardines de nou i la cambrera s’ha equivocat, així que ha anat a treure-li al Marc les reescalfades. Tampoc no els ha agradat el dàtil perquè estava “passadíssim”. Ella ha assegurat que havia cuinat la costella, però les seves explicacions no han convençut: “Li he posat un 3 a tot”, ha dit un.

La seva actitud ha estat exageradament perjudicial per a ella, tenint en compte que ha acabat suspenent totes les categories i obtenint un 3,3 mitjà baixíssim. Els altres s’han venjat dels seus comentaris i l’han valorat molt malament, amb tot de suspensos. Les postres, el menjar i el servei han acabat amb un 3, mentre que la nota menys dolenta ha estat el 3,7 que li han posat a l’espai, la cuina i el preu.
Volen els ganivets en la confrontació final a Joc de cartes
En la confrontació final, tots han deixat verda la Lydia per la seva actitud crítica quan ella era realment la pitjor dels quatre. Hi ha hagut joc brut en la valoració i s’han acusat entre ells d’haver posat notes baixes tot agafant-se a petits detalls per fer mal. “M’ha sobtat que no t’agrada una cosa d’un i li poses un 7, mentre que no t’agrada una cosa meva i em poses un 5”, li han recriminat. S’ha vist mala llet i tots han acabat enfadant-se: “La màgia que podies esperar tu en els meus, no estava en els teus plats”.
La taberna de Bigues i Riells ha obtingut la segona nota més baixa de la història de Joc de cartes: “Ha estat tot una estratègia per tal que no guanyi perquè les meves postres estaven més bones i millor presentades”, ha dit ella. I el Miquel s’hi ha enfrontat: “El teu criteri no em serveix de res, has d’estar contenta amb el meu 1 perquè podria haver-te posat una nota negativa”. La Lydia ha acabat canviant la nota de l’espai d’El grillat d’un 6 a un 4 i ha confessat que ho feia com a venjança per les notes que li ha posat ell “no me les mereixia”.

El restaurant guanyador d’aquesta primera entrega ha estat La clandestina de Granollers, que ha estat el millor i s’ha mantingut en primera posició després de les notes del Marc Ribas. Ell ha aprovat La taberna amb un 5, però ha reconegut que s’ha de replantejar moltes coses. I el plat d’estrella quin ha estat? En aquest cas, se l’ha endut el tiramisú d’El grillat que l’ha fet pujar a la segona posició de la classificació.