Tensió però sense excessos. Així va ser el curiós ‘Joc de cartes estiu‘ d’aquest dimecres, que enfrontava restaurants veïns de la zona del Port Vell de Barcelona. Un programa que s’emetia a TV3 just la nit abans de la inauguració de la Copa Amèrica, que se celebra a la mateixa àrea. Aquesta setmana, doncs, el concurs que presenta el xef Marc Ribas es ficava al cor del que havia sigut la Barcelona marinera i que ara és la Barcelona més turística. I la història i l’actualitat hi van confluir i hi van rivalitzar. Poc després de l’inici del quart capítol d’aquesta temporada del concurs, ja es va veure que els dos principals competidors serien el Brisa Palau de Mar i el Rooster and Bubbles. El primer restaurant a posar-se a prova, La Cala de la Barceloneta, malgrat la seva imponent terrassa, va obtenir unes puntuacions molt baixes: de fet, va suspendre, amb un 4,6, i no va passar del 5 en cap categoria, ni tan sols en la de l’espai. Una cuina bastant deixada i un menjar que els competidors van trobar mediocre (li van posar un poc habitual 3,5) –tot i que després es veuria que Marc Ribas no compartia aquesta severitat, ja que ell el va puntuar amb un 5– els va perjudicar i no es va compensar ni amb el servei.

A partir d’aquest moment, per tant, i malgrat que inicialment cada tàndem de concursants només sabia les notes que havia posat, la sensació que es va imposar va ser que la competició seria entre el Brisa i el Rooster and Bubbles. Per això es va generar certa tensió entre la Carla Serramitjana, responsable de comunicació del Brisa, i el Marc Martínez, el propietari del Rooster, que concursava acompanyat de la seva mare, Anna Maria Casas, que van demostrar ser un tàndem sòlid i amb anys de compartir la feina i defensar la història del local, que és la de la família. De fet, aquest era el gran trumfo del Rooster, la solera del local, que havia obert l’avi del Marc, Joan Casas, “un pioner del pollastre a l’ast amb cava a Barcelona”. Ara, però, el local està totalment modernitzat, i no transmet la història que acumula, que és una de les coses que els van retreure –subtilment– la resta de concursants.
El moment “senyora croqueta”
El cas és que el Marc es va mostrar molt estricte i exigent durant tot el programa, i quan li va tocar ser l’amfitrió es va posar a la defensiva. I va ser aquí quan van saltar guspires. La Carla, del Brisa, que havia declarat al principi del concurs que és “molt fan” de les croquetes i que les tasta allà on va, va trobar alguna pega a les croquetes de pollastre del local del Marc, de pollastre a l’ast. Concretament, tot i que va reconèixer que eren bones perquè es notava el gust de pollastre, va trobar que la massa era massa fina, massa triturada, i a ella li agrada trobar-hi “els trossets”. I va deixar anar la frase que ho va desencadenar tot: “Jo m’esperava una senyora croqueta”. L’observació va arribar a orelles del Marc, que va sortir de la cuina per demanar-li explicacions. “Jo no m’enfado mai, eh, però és que m’han dit que has dit que t’esperaves una ‘senyora croqueta’ i voldria que m’ho expliquessis”. Quan la Carla li va dir que li agradava trobar-hi “els trossets”, ell, molt sec, va dir: “Doncs a nosaltres, al revés”.
Es va fer el silenci i l’ambient es podia tallar amb un ganivet, però l’amfitrió va tornar a la cuina i van arribar els segons plats. La Carla havia demanat canelons de pollastre, una de les estrelles de la casa. I va tornar a trobar que el farcit dels canelons estava massa triturat. Amb un mig somriure, va dir: “Bé, ara potser surt i em pega, però és que trobo que hi falten els trossets”. Va ser un dels moments tensos però alhora divertits del programa. Després, en les entrevistes que fan als concursants per separat perquè comentin que els ha semblat el restaurant de cada competidor, la Carla i la Mariona Cerdà –la directora d’esdeveniments del Brisa, que feia tàndem amb ella com a parella concursant– van comentar amb ironia el punt d’hostilitat del Marc, que van trobar inadequat.
Fair play en ‘La confrontació’
La tensió va anar pujant, però, curiosament, es va frenar en sec en la fase de La confrontació, que sempre és la part més delicada, quan els concursants descobreixen quines notes els han posat i escolten les explicacions i fins i tot demanen justificacions. Moltes vegades s’hi han vist llàgrimes i discussions. Aquesta vegada, tot apuntava que el Marc Martínez es prendria molt malament la nota de 5,5 que li havien posat els seus rivals, en comparació amb el 7,7 del Brisa. Però tant ell com la seva mare van estar continguts i van encaixar els comentaris amb esportivitat, encara que no hi acabessin d’estar d’acord.
Amb aquesta diferència de puntuació, era molt difícil que el Brisa fos desbancat amb les notes del Marc Ribas, fins i tot si el mig punt del ‘plat estrella’ hagués anat a parar al Rooster. Al final, la sorpresa va ser que el presentador gairebé va igualar La Cala (li va posar un 9 al servei i un 6,4 de mitjana) i un 6,6 al Rooster, de manera que en la classificació final van quedar 5,8 a 5.2. En canvi, el Brisa es va endur molt bones notes del Marc Ribas, amb un 8 per al menjar, i un 9 en cadascuna de les altres categories, un 8,8 de mitjana. I a més els va donar el mig punt addicional del plat estrella pel seu arròs Brisa, un mar i muntanya. Per tant, en la classificació final, amb totes les puntuacions ponderades, el Brisa va tenir un 8,6, el Rooster un 5,8 i La Cala un 5,2. Cap suspens i un guanyador clar.