El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La ‘guerra bruta’ de la neteja a ‘Joc de cartes’

Què és una cuina o un restaurant net? Cal que enlluernin? És normal que hi hagi restes de greix en una cuina que treballa cada dia? El debat plana contínuament sobre el concurs de TV3 Joc de cartes, que aquest dimecres ha tancat una temporada amb un recull dels millors moments. El concurs té la popularitat intacta i ha arribat a tenir un share del 19,5% en una de les emissions. Precisament per això, provoca grans polèmiques. I la higiene dels locals s’ha convertit en la categoria oculta del joc: no es puntua explícitament, però afecta la nota que es posa a les cuines. I alguns comentaris dels rivals sobre la suposada falta d’higiene poden portar problemes per a l’establiment. S’utilitza honestament aquest recurs entre competidors? Hi ha una guerra bruta de la neteja a Joc de cartes? Aquí teniu uns quants exemples de la temporada per valorar-ho.

“He obert una nevera i m’he posat malalta”

Un dels programes de la temporada en què la neteja va prendre més protagonisme va ser en el que es buscava el millor local d’entrepans de Barcelona. Una de les restauradores va fer basar la majoria de les seves crítiques insistentment en aquesta qüestió. La Pilar ja es va presentar ella mateixa com una obsessa de la higiene: “Jo, si vaig a un restaurant i veig els vidres bruts, no hi entro”. I, com prometia la presentació, el personatge va convertir les inspeccions de les cuines i locals en una croada perjudicial per als seus rivals. Passava les mans amb desfici per les cadires buscant pols i per les campanes buscant greix. A tots els locals, tret del seu, hi va criticar la falta d’higiene.

La Pilar, examinant les copes d’un rival a contrallum

“De la neteja no vull ni parlar-ne, he obert una nevera i m’he posat malalta. Us ve de gust menjar aquí?”, va interpel·lar els companys en un dels restaurants. S’ha de dir que en aquest cas li van donar la raó parcialment. No va passar el mateix al local on va sentenciar: “Falta neteja en general, des de l’entrada. Li falta brillo, podria lluir més. Jo hi faria una sacsejada de dalt a baix”. Allà hi va remenar les copes exposades gairebé una per una per posar-les a contrallum i comprovar si estaven entelades. Fins que n’hi va caure una a terra i es va fer miques. Un dels seus companys es va queixar del seu comportament per “falta de respecte” i tots es mostraven segurs que allò era pura “estratègia” per part seva. És a dir, joc brut amb la neteja.

“Tenen molta merda, de molts dies”

Les tensions relacionades amb la higiene, però, havien sorgit en altres programes. El dia dedicat als bars de mercats de Barcelona, va ser en Freddie els més exigent en aquest aspecte. “Tenen molta merda, de molts dies, i això és inacceptable. Jo aquí treballant em passaria els dos primers dies traient merda per tot arreu”. En un altre local on una de les competidores va trobar la cuina “súper neta”, ell va respondre: “Està neta, no súper neta. I he vist racons amb ronya”. S’ha de dir que en un altre restaurant no hi va trobar cap defecte en aquest aspecte i també va verbalitzar-ho, en sentit positiu.

“Mira sota la pica, quanta caca!”

Un altre programa on les crítiques per brutícia van donar molt de joc va ser en el dels restaurants de la ruta de castells de riu Gaià. En aquest cas es va produir un fenomen curiós, perquè el restaurant més criticat per falta de neteja va ser el del Kevin, en part com a rèplica a l’exigència que ell havia mostrat en altres locals, en tots els aspectes. Com si fos el karma, la seva duresa li va tornar en forma de crítiques sobre la higiene a la seva cuina. Els tres rivals s’hi van abonar. “Jo esperava trobar una cuina com un laboratori i no una piscina [es referia a una pica força gran] amb aigua tèbia amb un tros de bacallà sense protecció descongelant-se [juntament amb una galta de vedella]”, va criticar el Xavier. “Mira aquí sota la pica, quanta caca!”, va exclamar la Marta. “Després del que he vist tindré molta cura amb el que demano”, va arrodonir el Carlos.

També en el programa de cuina empordanesa hi va haver moments de crítica per la neteja, amb frases com “jo personalment, sabent que tinc visites, hauria polit aquests fogons, no costa res passar una baieta” o bé “la persona que més ha criticat aquesta cuina és la que té la seva menys neta”.

Massa net per ser real

I a la Garrotxa hi va haver l’episodi més curiós, un d’excés de neteja que va ser considerat sospitós. Al restaurant del Marc, el David –al qual li havien criticat que no tenia el forn prou net i que la brutícia no era “de dies, sinó de mesos”– va llançar aquest senyal de malfiança. “M’ha fet la impressió que han contractat una empresa per fer una neteja global de cara a la gravació del programa, perquè si cada dia treballen 30, 40 o 50 menús, és impossible que estigui tan neta i tan polida, inclosa la campana i els fogons”, va dir. Fins al punt que el presentador del programa, Marc Ribas, ho va preguntar al Marc concursant. La reacció d’aquest va ser mitja rialla irònica i una detallada explicació, que va incloure una demostració de com té de neta la campana extractora. Segons el restaurador, ell i el seu pare periòdicament netegen a fons tota la cuina amb una màquina de vapor. Però el David insistia: “Si treballes cada dia, no pot ser que no hi hagi ni una mica de greix”. Cadascú lluitant els seus punts i els espectadors ben entretinguts.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Tano a desembre 30, 2021 | 16:10
  Tano desembre 30, 2021 | 16:10
  En aquest programa, encara es hora de que surtin restaurants que valguin la pena. Han anat de mal en pitjor des de que van començar. I ja per acabar la troca, els últims restaurants de "bocatas", que ja és la negació d'un restaurant. Val més que canvieu la programació i us dediqueu a fer coses més útils.
 2. Icona del comentari de: Roger a desembre 31, 2021 | 09:52
  Roger desembre 31, 2021 | 09:52
  Una cutrada de programa i de presentador.
 3. Icona del comentari de: Conchi a gener 01, 2022 | 10:29
  Conchi gener 01, 2022 | 10:29
  A mí m'agrada el programa la estrategia d cadascú q és dl q es tracta .

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa