MónEconomia
Ferrovial s’estalviarà 40 milions amb la fugida d’Espanya
  • CA

Ferrovial va anunciar aquest dimarts que canviava la seu social als Països Baixos i abandonava l’estat espanyol. Fins aquí tot semblava una clàssica fugida d’un estat on no et sents còmode del tot, però aquest dimecres s’ha conegut, gràcies a un informe del Banc Sabadell que l’empresa espanyola s’estalviarà fins a 40 milions d’euros en impostos cada any si opera des d’Holanda. Aquest estalvi considerable es donarà gràcies a unes millors condicions fiscals i a més, segons el mateix informe, tindria un impacte limitat en la seva valoració borsària, el que, al cap i a la fi, serà un estalvi considerable dels costos empresarials.

No obstant això, l’objectiu principal de la companyia presidida per Rafael del Pino, una de les cinc persones més riques de l’estat segons Forbes, és una major projecció internacional, ja que tenir la seva seu en Països Baixos li obrirà moltes més oportunitats en el seu principal mercat, els Estats Units, segons va assegurar l’empresa. Per tant, l’estalvi de costos, encara que és evident que es donarà és un objectiu molt secundari segons ha assegurat Ferrovial. De fet, cal apuntar que el Sabadell assenyala que el cost dels tràmits per a traslladar la seva seu social als Països Baixos i començar a cotitzar –de manera paral·lela a Espanya–, costaria al voltant d’uns 20 milions d’euros.

Alhora, també s’ha de recordar que estalviar-se 40 milions, per a Ferrovial, és un fet molt menor, ja que el 2022 la companyia espanyola va facturar un total de 7.551 milions d’euros i va registrar uns beneficis de 728 milions d’euros, per tant, no suposarà un gran canvi en la fulla comptable de la multinacional. A tot això la raó d’aquest estalvi en impostos que podria arribar als 40 milions anuals és perquè als Països Baixos els dividends de filials estan exempts d’impostos, mentre que a Espanya la bonificació es limita al 95%.

El cas és que la companyia, que encara s’ha de considerar com espanyola fins que la junta d’accionistes aprovi el canvi de seu, controla diverses infraestructures fora de l’estat com el 25% de l’aeroport londinenc de Heathrow, un dels més grans i importants del món; el 43% de l’autopista canadenca 407-ETR, considerada també la més gran del món; o més del 50% en Budimex, la constructora més gran de Polònia. Quan aquestes empreses reparteixen dividends als seus accionistes, Ferrovial s’embutxaca una part proporcional a la seva participació en l’accionariat. L’any passat va rebre 475 milions d’euros per aquest concepte, encara que normalment rep entorn de 750 milions d’euros.

Créixer als Estats Units

En qualsevol cas, l’objectiu de la companyia és potenciar el coneixement de la seva marca als Estats Units, on resideixen el 93% dels seus inversors internacionals, i millorar el seu accés a les fonts de capital. Cal recordar que el principal accionista de Ferrovial és el seu president, Rafael del Pino, que controla el 20,4% de les accions, seguit de María del Pino (8,2%); el fons britànic TCI (6,4%), fundat per Christopher Hohn, un britànic multimilionari que apareix en el lloc 273 de la llista Forbes de les majors fortunes del planeta; Leopoldo del Pino (4,1%) i els fons BlackRock (3,18%) i Lazard (3%), segons figura a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

En qualsevol cas, el ‘free float’ o capital flotant és del 67%, cosa que significa que aquest percentatge de capital de la companyia està en mans de minoritaris i susceptible de lliure negociació en borsa. Ara com ara, l’acolliment per part dels seus accionistes ha estat positiva, ja que aquest dimecres les seves accions pugen un 1,3%, fins als 26,61 euros per acció.

La Moncloa retreu a Ferrovial “l’erroni” canvi de seu

Després de conèixer la proposta del canvi de seu el govern espanyol ha carregat Ferrovial. Per una part des del Ministeri d’Economia han afirmat que és una decisió “errònia” i la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, ha rebutjat frontalment la proposta en una conversa amb Rafael del Pino, segons fonts del Ministeri citades per l’ACN. “Es tracta d’una empresa que deu tot a Espanya” i “no resulta acceptable” que havent crescut “gràcies a la inversió pública, mostri aquesta manca de compromís amb el seu país”, afirmen les mateixes fonts.

Per altra part, la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha demanat en una atenció als mitjans que els accionistes de Ferrovial que reconsiderin el canvi de seu. “Crec que això no és ser espanyol. Ser espanyol és defensar la permanència al teu país”, ha assegurat Díaz, que ha fet una crida a la Junta d’Accionistes perquè no aprovi la proposta. La vicepresidenta segona ha demanat “compromís” amb l’estat i ha recordat els contractes de Ferrovial amb l’administració pública.

Díaz també ha instat Calviño a adoptar les mesures necessàries per evitar el trasllat a Holanda. Des del Ministeri d’Economia expliquen que estan “pendents de conèixer els detalls per analitzar i seguir de prop les possibles implicacions d’aquesta errònia decisió”.

A més, la vicepresidenta segona també ha tingut temps per carregar contra els Països Baixos assegurant que no s’hauria de permetre que existís “dúmping fiscal” dins la Unió Europea i ha reclamat treballar perquè “no pugui existir”. El Ministeri d’Economia ha considerat “paradoxal” que la decisió arribi en un “moment d’important atracció d’inversió estrangera i confiança dels inversors” a l’Estat.

Més notícies
El CEO de Cellnex, Tobías Martínez / EP
Cellnex consolida les inversions i perd 297 milions d’euros, un 18% menys
Notícia: Cellnex consolida les inversions i perd 297 milions d’euros, un 18% menys
Comparteix
La multinacional catalana limita el balanç negatiu després de més de 363 milions en vermell l'any 2021 i consolida les adquisicions al Regne Unit i Centreeuropa
L'expositor del Mobile World Congress (MWC) del Barcelona Health Hub (BHH) / Cedida
Barcelona brilla al MWC amb la digitalització de tractaments mèdics
Notícia: Barcelona brilla al MWC amb la digitalització de tractaments mèdics
Comparteix
El Barcelona Health Hub (BHH) lidera el canvi digital de la salut tot i la manca de suport de les administracions públiques
El CEO de Netflix rebutja les reclamacions de les prestadores de serveis d'internet / EP
Netflix carrega contra la taxa europea a les tecnològiques
Notícia: Netflix carrega contra la taxa europea a les tecnològiques
Comparteix
El CEO de la companyia d'streaming nega la col·laboració de les big tech en el manteniment de les infraestructures de connectivitat que demana el sector
La direcció de T-Systems amb les autoritats catalanes durant la inauguració de les noves oficines / EP
T-Systems s’expandeix a Barcelona amb unes noves oficines al 22@
Notícia: T-Systems s’expandeix a Barcelona amb unes noves oficines al 22@
Comparteix
La multinacional alemanya aprofita el Mobile World Congress per aprofundir l'aposta per la capital del país

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ferrovial l'empresa sempre perdonada a març 01, 2023 | 13:46
    Ferrovial l'empresa sempre perdonada març 01, 2023 | 13:46
    Madrid també fa dúmping fiscal a Catalunya i suposo que a moltes altres comunitats. Ja està bé que tasteu el que se sent quan et despreci en per quatre duros. Ayuso és el que tu fas i del que et sents tant important. Ferrovial, l'empresa que ha passa't sempre de franc en els embolics amb Catalunya ex. Al Palau. Junqueras què hi has de dir?
  2. Icona del comentari de: Gonzalo a març 01, 2023 | 14:01
    Gonzalo març 01, 2023 | 14:01
    Fácil solución. A todo concurso público que se presente, se elige a otra. Y ya está. Cambia su sede social? Perfecto. Esta en su derecho. Pero hay mecanismos para priorizar a empresas con sede social en España.
    • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a març 01, 2023 | 16:36
      Luisnomeacuerdo març 01, 2023 | 16:36
      CoÑo. Gonzalo otra empresa nuestra que se huye de la provincia autónoma de Madrid. Habrá que decir algo a Ayuso de lo suyo, digo yo. CoÑo.
  3. Icona del comentari de: Ricard a març 01, 2023 | 14:42
    Ricard març 01, 2023 | 14:42
    Les empreses fugen de Castella pel seu procés d'exasperació racista.
    • Icona del comentari de: Salvador a març 01, 2023 | 17:03
      Salvador març 01, 2023 | 17:03
      No crec que això estiga present en la desició.
  4. Icona del comentari de: Junqueras.155, corrupcio catolica a març 01, 2023 | 15:33
    Junqueras.155, corrupcio catolica març 01, 2023 | 15:33
    Roger Junqueras, robar als catalans es catolicisme, oi, lladre antisocial de Ferrovial, junqueras, preso ja!!! Oriol corrupcio legal.155
  5. Icona del comentari de: Erc porqueria mafiosa de junqueras y hermano Ferrovial a març 01, 2023 | 16:05
    Erc porqueria mafiosa de junqueras y hermano Ferrovial març 01, 2023 | 16:05
    Junqueras y hermano Ferrovial, VIVA EL REY ARRIBA ERC.FERROVIAL. Oriol ni dimitir saps fer indigne corrupte Español?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa