La UE estudia noves restriccions de viatge pel repunt de contagis

La Unió Europea estudia canvis en les restriccions de viatge arran del repunt de contagis per Covid-19. Actualment, els ciutadans de la UE es poden desplaçar dins del bloc sense fer quarentena si demostren estar vacunats, haver passat la Covid-19 en els darrers sis mesos o tenir un test negatiu amb el certificat Covid-19. Davant l’augment de casos sobretot a Europa central i de l’est, la Comissió Europea ha anunciat que dimecres presentarà una proposta per garantir “una circulació segura” i “promoure el certificat Covid-19”. També actualitzarà les “recomanacions de viatge” per entrar a la UE.

En una compareixença al ple del Parlament Europeu, l’eurocomissària de Salut, Stella Kyriakides, s’ha mostrat preocupada pel “ràpid augment” de les infeccions i ha defensat que “la vacunació és l’eina més efectiva” per combatre la nova onada de la pandèmia. Kyriakides veu amb bons ulls la reimposició d’algunes mesures quan sigui necessari i fins que hi hagi un “nivell suficient” d’immunització. L’eurocomissària ha instat els governs europeus a coordinar-se per afrontar el repunt de contagis: “Hem de donar un missatge coherent als ciutadans”.

Alguns països europeus ja estan recuperant restriccions severes als seus territoris. És el cas d’Àustria, que ha obligat tota la població a confinar-se durant almenys 10 dies dies (prorrogable fins a 20), i ha obligat també tota la ciutadania a vacunar-se contra la Covid-19. A Alemanya el Bundestag va votar el passat dijous un conjunt de mesures proposades pels partits per tal d’aturar la corba de contagis de Covid-19, que arriba als pitjors registres de la pandèmia, amb 65.000 nous casos al dia. Els plans proposats pels partits incloien proves diàries obligatòries per als empleats i visitants de les residències, independentment de si han estat vacunats o no. Bèlgica ha anunciat la tornada al teletreball obligatori almenys quatre dies a la setmana des d’aquest dissabte per frenar la transmissió del virus. La mesura s’aplicarà fins al 13 de desembre i progressivament s’aniran reduint els dies de teletreball obligatori, en cas que sigui possible.

Nou comentari