El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Estat només va complir el 18% de l’acord de mínims del 2013 per evitar el col·lapse a Rodalies

Era l’11 de novembre de l’any 2013. L’aleshores conseller de Territori, Santi Vila, tenia una extraordinària relació amb la ministra Ana Pastor, titular al Ministeri de Foment. Pastor fins i tot va ser una de les convidades estrella al casament del conseller. Enmig d’aquesta relació, Vila i Pastor van signar un acord de mínims per evitar que el “sistema de Rodalies col·lapsés”. Es tractava d’un pacte d’inversió de 306,6 milions d’euros a dos anys vista per a les actuacions més “urgents” i “imprescindibles”. Bàsicament, era un pla de 59 obres amb terminis d’execució de menys d’un any que implicaven revisar catenàries, ampliar andanes i millorar sistemes de senyalització, entre d’altres.

“Algunes de les obres fins i tot estaven previstes en el Pla Especial de Rodalies 2008-2015, que encara no s’havia executat i que amb el nou acord passaven a ser obres prioritàries”, apunten tècnics de la conselleria de Territori consultats per El Món. Aquell acord entre Pastor i Vila havia d’evitar que Rodalies fos una constant “incidència a Catalunya”. Des de Territori apunten que aquell pla va acabar caient en l’oblit de seguida: ara per ara, només se n’ha executat al voltant del 18%. De fet, les mateixes fonts apunten que “des del ministeri van deixar de passar-ne les dades i es van escudar en el fet que preparaven un nou Pla de Rodalies”. “Es va deixar de monitorar”, remarquen.

Aquest cas és un exemple del que per a veterans del departament consultats per El Món és la desídia de Renfe i el ministeri amb Rodalies de Catalunya. Cap de les obres implicava la millora de la xarxa per augmentar la seva capacitat o la velocitat comercial dels combois, sinó correccions puntuals, i ni així es va complir el pla, que va quedar mort.

Santi Vila, Ricard Font, Ana Pastor i Carles Puigdemont, en la presentació del pla de millora de Rodalies de Girona/ACN
Santi Vila, Ricard Font, Ana Pastor i Carles Puigdemont, en la presentació del pla de millora de Rodalies de Girona/ACN

Un pla d’acció ràpida que va quedar a mitges

El pla el van elaborar tècnics de Territori i del ministeri, amb l’aleshores director general d’Infraestructures de Mobilitat Terrestre, Xavier Flores, que continua en el càrrec. El programa preveia un total de 59 obres, amb una inversió estimada en 306,6 milions d’euros, per tal de “millorar la seguretat, fiabilitat i funcionalitat de la xarxa amb actuacions en infraestructures, instal·lacions i estacions”. El temps estimat de l’execució era el gran avantatge de l’acord: dos anys. Cap de les obres superaven l’any. És més, segons els comunicats tant del ministeri com de la Generalitat –ambdós es vantaven del pla– l’acord “prioritzava” les actuacions que comportaven més beneficis per a la “fiabilitat i qualitat del servei” i, atès el context econòmic de l’època, encara amb aplicació de les retallades, amb un “cost relativament baix”.

El pacte detallava força obres, tant en aspectes de “seguretat i fiabilitat del servei” com de “funcionalitat”, “accessibilitat de les estacions” i “un grup de treball per a la millora de la xarxa”. Així, es destinaven 194 milions d’euros a modernitzar les catenàries, construcció de noves subestacions elèctriques, la millora de sistemes de senyalització i l’adequació d’estacions i dependències per “donar més flexibilitat al servei, especialment en cas d’incidències”. Hi havia cert parany, amb el benentès que, entre les mesures incloses, n’hi havia 17 que ja estaven recollides en el Pla de Rodalies (2008-2015), però que es prioritzaven segons el nombre d’incidències a l’R1, R2, R3 i R4.

Un mapa del pla de millores que contemplava l'acord Pastor-Vila sobre Rodalies/Territori
Un mapa del pla de millores que contemplava l’acord Pastor-Vila sobre Rodalies/Territori

36,2 milions per millorar la xarxa de Rodalies

El projecte també incloïa una desena d’actuacions, amb un pressupost total de 36,2 milions, adreçades a la millora de la capacitat i del funcionament de la xarxa. En aquest sentit, es destacaven les actuacions com el perllongament d’andanes en diverses estacions per permetre l’arribada de trens amb més capacitat i l’adaptació d’estacions com a terminals que donessin més flexibilitat del servei. Per altra banda, adequacions d’estacions per tal que hi poguessin arribar trens regionals. En aquesta línia, es destinaven 76,4 milions a 22 obres –de les quals 16 ja estaven programades– per millorar l’accés a les estacions. El criteri era bàsicament prioritzar els punts d’actuació segons el nombre d’usuaris que rebien anualment.

El pla es va aturar perquè es va subsumir en el segon pla de Rodalies que va aprovar un altre ministre de Foment, José Luis Ábalos, (ja amb govern del PSOE), el Pla 2020-2030. Un pla que anul·lava el Pla 2008-2015, del qual només s’ha executat un 15%. El pla Ábalos va ser aprovat unilateralment per la Moncloa, sense cap acord amb la Generalitat. Un fet que no permet tenir un control exhaustiu de l’execució de les obres i que, des de Territori ressalten que no inclou “cap obra que millori i ampliï la capacitat de la xarxa almenys fins al 2030”. Un pla que la Moncloa va aprovar unilateralment malgrat que el document de Pastor i Vila preveia “la creació d’un grup de treball” amb representants del Departament de Territori, del Ministeri de Foment, d’Adif i de Renfe operadora, que analitzaria les “actuacions prioritàries per a la millora de la seguretat, fiabilitat i capacitat dels túnels urbans de Barcelona, la definició de noves infraestructures i la implantació del sistema de seguretat ERTMS”.

José Luis Ábalos
José Luis Ábalos
Més notícies
Pedro Sánchez, Raquel Sánchez i Yolanda Díaz al Congrés dels Diputats / Europa Press
La ministra Sánchez, objectiu d’ERC per desgastar el PSC amb el desgavell de Rodalies
Notícia: La ministra Sánchez, objectiu d’ERC per desgastar el PSC amb el desgavell de Rodalies
Comparteix
Els republicans volen reprovar l'exalcaldessa de Gavà a tot arreu on sigui possible i fins i tot votaran a favor d'una moció del PP
José Luis Ábalos
El PSOE anuncia la renúncia d’Ábalos a la secretaria d’organització del partit
Notícia: El PSOE anuncia la renúncia d’Ábalos a la secretaria d’organització del partit
Comparteix
En una carta adreçada al secretari general Pedro Sánchez afirma que és una "decisió madurada i necessària"
La diputada de la CUP, Laia Estrada, durant un acte a Santa Coloma de Gramenet on la formació ha donat el tret de sortida a la precampanya electoral i on ha presentat les seves 167 candidatures als comicis | ACN (Carola López)
La CUP retreu a ERC que no hagi negociat el traspàs de Rodalies amb el PSOE
Notícia: La CUP retreu a ERC que no hagi negociat el traspàs de Rodalies amb el PSOE
Comparteix
L'alcaldable cupaire per Barcelona es compromet a recuperar la llei catalana de contenció de rendes perquè és de "mínims"
Un tren de Rodalies operat per Renfe a l'estació de Gavà | ACN (Albert Segura)
L’avaria a l’R2 Sud de Rodalies incrementa 13 minuts el temps de viatge
Notícia: L’avaria a l’R2 Sud de Rodalies incrementa 13 minuts el temps de viatge
Comparteix
Renfe també ampliarà el servei alternatiu en busos a la relació Gavà-Barcelona a partir de dilluns

Comentaris

  1. Icona del comentari de: fat boy a maig 15, 2023 | 07:49
    fat boy maig 15, 2023 | 07:49
    Com era d'esperar. Les coses s'han de cobrar no ja al comptat sino per endavant amb aquesta harka.
    • Icona del comentari de: Vols dir? a maig 15, 2023 | 09:25
      Vols dir? maig 15, 2023 | 09:25
      Ja han cobrat els corruptgents pels incumpliments del 2013?
      • Icona del comentari de: fat boy a maig 15, 2023 | 11:00
        fat boy maig 15, 2023 | 11:00
        Milana bonita, Azarias, Milana bonita.
      • Icona del comentari de: Si a maig 15, 2023 | 12:12
        Si maig 15, 2023 | 12:12
        I també els d'ERC, no ho oblidis, sectari.
  2. Icona del comentari de: ciutadà a maig 15, 2023 | 08:28
    ciutadà maig 15, 2023 | 08:28
    I si s'hagués complert el 0 % tampoc hagués passat res.
  3. Icona del comentari de: PSOEPSC = ERC a maig 15, 2023 | 08:40
    PSOEPSC = ERC maig 15, 2023 | 08:40
    Gràcies PSCPSOE-PP-VOX-ERC per destruïr Catalunya mica en mica. Sou uns cracks
    • Icona del comentari de: Os presento al Nostrat Sonat! a maig 15, 2023 | 09:27
      Os presento al Nostrat Sonat! maig 15, 2023 | 09:27
      Tots els corruptgents sou com tu? O potser ets un Ñordo? Pel nivell diria que corruptgent...
    • Icona del comentari de: JordiP a maig 15, 2023 | 09:38
      JordiP maig 15, 2023 | 09:38
      Bé, de fet no fan més que anar aplicant (sin que se note el cuidado) amb certa precaució (mano de hierro con guante de terciopelo) la vella directriu de l'assassí i perjur Queipo de Llano "Haremos de Madrid un vergel, de Bilbao una gran fábrica i de Barcelona un inmenso erial". Culminada amb força èxit la desindustrialització de Catalunya (perpetrada exitosament amb l'inestimable ajut de sindicats, comunistes i socialistes), només cal anar asfixiant la Generalitat i deixar caure lentament els serveis i infraestructures. La mort del país va arribant sense presa, però sense pausa. És un estúpid i suïcida objectiu d'Estat. I nosaltres, aquí asseguts, mirant-ho bovinament.
    • Icona del comentari de: Groc a maig 15, 2023 | 10:34
      Groc maig 15, 2023 | 10:34
      Els corruptes teus els i amagues les vergonyes. Tu tan o mes corrupta
  4. Icona del comentari de: Aixequeu la DUI o plegueu a maig 15, 2023 | 09:02
    Aixequeu la DUI o plegueu maig 15, 2023 | 09:02
    I ningú a Catalunya fa res per que som una colònia de castella, amb uns delegats del estat castellà cobrant per mantenir-nos esclaus i saquejar Catalunya.
    • Icona del comentari de: elMónCorruptgent.Cot a maig 15, 2023 | 10:54
      elMónCorruptgent.Cot maig 15, 2023 | 10:54
      Per què aquest pamflet em censura un de cada dos comentaris, tots raonats, i al nostrat Sonat li publiqueu vomitades que només son insults sense solta ni volta? Què rendiu pleitesia als corruptes prUcessistes que os han pagat la Fiesta durant tants d'anys? Pamflets com el vostre no haurien de rebre ni un cèntim de subvencions públiques.
    • Icona del comentari de: Pel borderline pesadet com un criatura... a maig 15, 2023 | 10:56
      Pel borderline pesadet com un criatura... maig 15, 2023 | 10:56
      Per què no li vas dir al batxiller que no la suspengués? O al seu hereu, a dit com ell, que aixequés la suspensió? ERC no són com els corruptes prucessistes nouvinguts a l'independentisme, tenen altres estratègies més realistes i efectives.
      • Icona del comentari de: Vota EVTPM a maig 15, 2023 | 11:15
        Vota EVTPM maig 15, 2023 | 11:15
        També se l'hi va dir. No tens/teniu excusa, sectari.
      • Icona del comentari de: Compañero a maig 15, 2023 | 12:13
        Compañero maig 15, 2023 | 12:13
        Unga!
    • Icona del comentari de: elMónCorruptgent.Cot CENSURA a maig 15, 2023 | 11:08
      elMónCorruptgent.Cot CENSURA maig 15, 2023 | 11:08
      Per què no li vas dir al batxiller que no la suspengués? O al seu hereu, a dit com ell, que aixequés la suspensió? ERC no són com els corruptes prucessistes nouvinguts a l'independentisme, tenen altres estratègies més realistes i efectives
  5. Icona del comentari de: Guaita! a maig 15, 2023 | 09:24
    Guaita! maig 15, 2023 | 09:24
    Al 2013 tampoc complian amb els corruptents. Per què es queixen ara aquest hipòcrites? Sembla que ells tampoc sabian negociar amb Madriz.
  6. Icona del comentari de: Victor a maig 15, 2023 | 09:35
    Victor maig 15, 2023 | 09:35
    El que és esgarrifós és que parlem d'això el 2023 , 10 anys després. Que han estat fent els nostres polítics mentrestant, com és que incompliments com aquests no son casus belli desseguida i no es fan perillar votacions a Madrid fins que no es cumpleixi el 100% ?
  7. Icona del comentari de: JordiP a maig 15, 2023 | 09:44
    JordiP maig 15, 2023 | 09:44
    Només cal enviar a Catalunya el ministre de la "quota catalana" de tant en tant a prometre la lluna. Els catalans som tan il·lusos que ens ho creiem: ells van fer rodar els seus xollos un parell d'anys més i després ens envien novament l'Iceta, la Sànxes o ves-a-saber-qui. Això sí, quan qui baixa és el Pedro, els seus escoltes ensenyen la metralleta, no fos cas. Seguim sent un poble sotmés i sodomitzat. I la vaselina ens la hem de pagar nosaltres. Com és posible que encara quedin catalans que no veuen que la independència és la única i definitiva solució?
  8. Icona del comentari de: Kiss a maig 15, 2023 | 10:42
    Kiss maig 15, 2023 | 10:42
    DUI I NOMÉS DUI. L’ha de fer el POBLE.
    • Icona del comentari de: Ja ho vam fer votant l'1-O, i vam guanyar! a maig 15, 2023 | 12:01
      Ja ho vam fer votant l'1-O, i vam guanyar! maig 15, 2023 | 12:01
      Però desprès un traïdor la va suspendre en segons abans de fugir deixant-ho tot enmerdat. Ara viu a un palauet a Waterloo amb una generosa pensió vitalicia que mai s'ha guanyat. Cal pensar abans de votar!
  9. Icona del comentari de: Via morta a maig 15, 2023 | 11:19
    Via morta maig 15, 2023 | 11:19
    18% és el percentatge de trens que no tenen retards ni incidències a Catalunya.
  10. Icona del comentari de: Repulsiu fotografiat a maig 15, 2023 | 18:17
    Repulsiu fotografiat maig 15, 2023 | 18:17
    Quin fàstic que provoca veure el Santi Vila arrapat a la Pastor. Quin trepa més repulsiu.
  11. Icona del comentari de: Josep a maig 15, 2023 | 18:44
    Josep maig 15, 2023 | 18:44
    I després diu el Sr Illa que el Govern està instal·lat en la queixa de rodalies, quina vergonya! Doncs miri, els ciutadans també. Que els voti als socialistes qui no agafi tren sovint.
  12. Icona del comentari de: Ferran a maig 15, 2023 | 19:14
    Ferran maig 15, 2023 | 19:14
    Y els calés no invertits ón sòn?
    • Icona del comentari de: Fàcil a maig 16, 2023 | 09:48
      Fàcil maig 16, 2023 | 09:48
      A madrit i euskadi.
    • Icona del comentari de: ton c. a maig 16, 2023 | 11:00
      ton c. maig 16, 2023 | 11:00
      a Madrid, a ca l´Ayuso.
  13. Icona del comentari de: Boing a maig 16, 2023 | 00:18
    Boing maig 16, 2023 | 00:18
    Lladres made in spain. No només han robat tot el que han pogut sinó que a sobre no inverteixen un duro a catalunya. I encara queden ximples com el gonzalo and co. que defensen aquesta fauna ibèrica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa