El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Denuncien que el govern espanyol vol “difuminar” el català a magisteri

El Ministeri d’Universitats pretén reduir els crèdits de llengua catalana en els graus d’Educació Infantil i Primària i, tot i haver topat amb l’oposició de la Plataforma per la Llengua, sembla que la proposta tirarà endavant. En concret, dues ordres ministerials proposades pel govern espanyol tenen la intenció de canviar els plans d’estudi per tal que la formació en llengües dels nous mestres es redueixi fins a un terç dels crèdits actuals. Això suposa que, com que els crèdits es divideixen en català i en castellà, la formació en llengua catalana quedaria “molt difuminada”.

En l’actualitat a les universitats catalanoparlants es dediquen de mitjana 36 crèdits a les llengües, dels quals entre 18 i 30 són de català. Amb les noves ordres ministerials es passaria a 12 crèdits, la meitat dels quals serien en català, és a dir, només sis. Per tant, es passaria d’entre 18 i 30 crèdits a només 6. El mateix dijous 16 de març, quan es van donar a conèixer aquestes ordres, la Plataforma per la Llengua va presentar al·legacions per retirar-les. Ho va fer a través de les delegacions de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears i en va presentar per a cadascuna de les dues ordres ministerials. Per tant, l’entitat en va acabar enviant sis d’idèntiques. Aquest divendres, però, la sorpresa ha estat que l’ONG del català ha rebut una resposta per part del Ministeri on se’ls indica que els eliminarà sense haver-los llegit.

El ministre d'Universitats, Joan Subirats / Andrea Zamorano
El ministre d’Universitats, Joan Subirats / Andrea Zamorano

Preguntes per escrit al Congrés davant el “poc respecte” del Ministeri

L’entitat subratlla que va seguir les indicacions pertinents per trametre l’enviament de les al·legacions i que van ser presentades en el termini corresponent. Així i tot, han rebut aquests dos correus on s’indica que s’esborraran els missatges sense haver estat llegits. Tot i haver rebut aquesta resposta, l’entitat insisteix que cal retirar aquesta proposta de modificació del pla d’estudis de tots dos graus i per aconseguir-ho ha registrat preguntes escrites a través de la diputada de Junts per Catalunya Mariona Illamola. L’ONG del català creu que una resposta com la que ha rebut d’Universitats “demostra molt poc respecte envers les aportacions que pot fer la societat civil en els nous textos legals”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: DUI ja a març 24, 2023 | 18:51
  DUI ja març 24, 2023 | 18:51
  Aixequem la DUI ja? O continuaran fent l'imbècil botifler els del "govern"?
 2. Icona del comentari de: Desconnectem de TV3 48 h. tan punt aparegui algun contingut (anuncis inclosos) en xarnego a març 24, 2023 | 19:36
  Desconnectem de TV3 48 h. tan punt aparegui algun contingut (anuncis inclosos) en xarnego març 24, 2023 | 19:36
  La constància de Castella en el propòsit d'exterminar-nos com a poble, amb la col·laboració entusiàstica de Vichy, només és comparable amb la incúria, el desinterès i el "tantsemenfotisme" de la majoria de catalans que canvien de llengua davant els inadaptats, consumeixen en establiments físics i virtuals que no atenen en la llengua del país, humiliant-se parlant en la llengua dels castellans
 3. Icona del comentari de: Quina vergonya el panxacontent aquest. a març 24, 2023 | 20:11
  Quina vergonya el panxacontent aquest. març 24, 2023 | 20:11
  Quina vergonya el panxacontent aquest. No hauria de poder fotre un peu a Catalunya el molt porc.
 4. Icona del comentari de: CAT a març 24, 2023 | 20:19
  CAT març 24, 2023 | 20:19
  Dir que són uns porcs es quedar-se molt curt. I no es pot fer res a europa? S'ha de parar tota aquesta catalanofòbia d'una vegada.
 5. Icona del comentari de: Pere a març 24, 2023 | 20:35
  Pere març 24, 2023 | 20:35
  No hi ha res a fer, l'estat espanyol és un estat que sempre, sempre, sempre ens va a en contra. És increïble com els catalans, insistim i insistim i sempre trobem el mur de formigó de l'estat espanyol enfront, fins i tot quan el "responsable" n'és un "català" aleshores encara és pitjor, car aquests individus han d'esforçar-se més per a fer-se l'espanyol. Ve-t'ho ací.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa