El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Educació compartirà les dades d’abandonament escolar amb els municipis

Educació ha anunciat la mesura principal del pla de xoc contra l’abandonament prematur. Es tracta de compartir per primera vegada les dades d’abandonament escolar prematur -s’entén per abandonament prematur l’alumne que deixa els estudis durant la secundària o un cop acabada l’educació obligatòria- amb els municipis. Segons el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez Cambray, amb aquesta mesura es dona resposta a una “demanda històrica” del món local. Aquestes dades els arribaran a partir del pròxim curs, un cop el Departament hagi demanat el consentiment informat a les famílies o l’alumnat. Gràcies a aquest consentiment la conselleria podrà fer la traçabilitat, seguiment i orientació en cada alumne en què es detecti un risc d’abandonament.

Un cop s’hagi obtingut aquest permís, la conselleria podrà mostrar a les taules municipals d’escolarització i planificació educativa que s’organitzaran trimestralment per analitzar les dades. D’aquesta manera la conselleria ha fet el primer pas en el pla de xoc contra l’abandonament escolar prematur i hi involucrarà els ajuntaments. Tot això ho ha anunciat el conseller Cambray aquest matí des de Manresa, on s’ha celebrat la primera cimera contra l’abandonament escolar prematur. Aquest pla per prevenir l’abandonament implicarà entitats, ajuntaments, agents socials i el Síndic de Greuges.

El conseller d'Educació, Josep González-Cambray | ACN
El conseller d’Educació, Josep González-Cambray, presenta les instruccions als centres per la sentència del 25% | ACN

Les dades d’abandonament de Catalunya

La Unió Europea té per objectiu que el 2030 hi hagi un índex d’abandonament d’un 9%, mentre que actualment a Catalunya, de mitjana, s’arriba al 16,9%. La conselleria apunta que l’abandonament depèn del tipus d’estudi i als cicles de grau mitjà és on més alta és la xifra d’abandonament escolar, amb un 23,69%. A tercer d’ESO, en canvi, la tendència és oposada, amb un 4,7%. A quart d’ESO, quan s’acaben els estudis obligatoris, la xifra es queda en un 6,47%.

Segons les dades del Departament d’Educació els principals motius d’abandonament escolar prematur hi ha motius personals o familiars, motius laborals, accident o malaltia, trasllat a un altre centre -que no implica haver abandonat completament els estudis sinó haver marxat a estudiar a un altre lloc-, aplicació del protocol d’absentisme o desinterès en els estudis. Per tal de pal·liar aquestes dades, la conselleria crearà dos grups de treball amb membres de les escoles i entitats per tal de consensuar els indicadors de detecció dels alumnes potencialment abandonadors. Aquests dos grups podran fer un acompanyament als municipis en l’elaboració de plans locals de prevenció de l’abandonament.

Una noia fent pràctiques del cicle superior / ACN
L’FP és una de les assignatures pendents de Cambray, perquè registra una gran taxa d’abandonament escolar / ACN

Les mesures de prevenció actuals

A banda de compartir les dades amb els municipis per primera vegada, la conselleria analitzarà els programes i mesures actuals per a la prevenció de l’abandonament amb l’objectiu de millorar-les. Algunes d’aquestes mesures són el pacte contra la segregació, el pla de millora de les oportunitats educatives, els plans d’acollida per alumnat nouvingut i la gestió de l’absentisme. També hi ha mesures d’intervenció com els programes de diversificació curricular, la flexibilització a l’FP o l’orientació educativa.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: fat boy a març 23, 2023 | 13:45
    fat boy març 23, 2023 | 13:45
    Si l'educacio es gratuita no se perque els problemes d'aquests tios s'han de transferir a la societat. Alla pel.licules amb les seves decisions.
  2. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a març 24, 2023 | 09:39
    Doctor Strangelove març 24, 2023 | 09:39
    El sistema no pot permetre que aquesta canalla plegui abans, car llavors els nombre d'aturats joves es dispararia, i els polítics no voldrien veure aquestes dades. Això funciona així, a pagar tots i a continuar amb la mentida aquesta! Doc.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa