Missing 'path' query parameter

Les proves d’accés a la universitat (PAU), també conegudes com a selectivitat, és un dels moments més importants de la vida estudiantil dels joves de la secundària postobligatòria. Per preparar-se per aquests exàmens és fonamental la constància acadèmica i crear-se uns bons hàbits d’estudi, però els experts també apunten que hi ha factors externs que influeixen en la preparació d’aquestes proves. Segons la dietista, nutricionista i professora col·laboradora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Patrícia Martínez, durant els mesos previs a la selectivitat ja s’ha de començar a implementar una “dieta equilibrada” per garantir una bona preparació dels exàmens: “No podem pensar que hi ha una dieta especial perquè el cervell s’activi de sobte: realment això ha de formar part dels hàbits”, afirma l’experta.

Tot i que no existeix una dieta màgica, sí que hi ha alguns aliments que contribueixen a desenvolupar la memòria dels joves aspirants a la selectivitat. En detall, per millorar el rendiment cognitiu, l’experta recomana aliments rics en àcids grassos i vitamina B12. L’especialista de la UOC destaca els àcids grassos, presents en els fruits secs o llavors com la xia, perquè “milloren la memòria i la velocitat mental, i són essencials per al funcionament del cervell”. També recomanen consumir formatges i carns, perquè són aliments rics en la vitamina B12. A banda, l’especialista també fomenta l’ús de productes amb “flavonoides“, presents en fruites vermelles o xocolata negra d’alta puresa, ja que “han demostrat beneficis en l’activació d’àrees com l’escorça prefrontal, perquè fan que la ment estigui més desperta i redueixen el mal oxidatiu”. Per últim, la dieta prèvia a la selectivitat també ha de ser rica en proteïnes i carbohidrats, com ara ous i cereals integrals, ja que són aliments “que aporten nutrients complexos”.

Estudiants a la Universitat Pompeu Fabra durant les proves de la selectivitat / Europa Press

Les recomanacions dels experts

Les recomanacions de la dietista i professora col·laboradora de la UOC estan fonamentades pels arguments dels experts internacionals. En aquesta línia, un estudi de la Universitat de Califòrnia apunta que els àcids grassos omega-3, especialment l’àcid docosahexaenoic (DHA), té “un paper fonamental en la funció sinàptica i la plasticitat cerebral”, cosa que millora la memòria i l’atenció dels joves -dos aspectes clau a l’hora d’examinar-se de la selectivitat: “Així mateix, l’omega-6 també contribueix a mantenir la integritat de les membranes neuronals, tot i que en un grau més baix”. En aquesta línia, un estudi britànic també assenyala la ingesta de flavonoides com a element clau per millorar les funcions cognitives dels estudiants. A banda, l’Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica també destaca que els hidrats de carboni complexos, els quals s’obtenen dels ous, entre d’altres, han de tenir un paper essencial en la dieta dels alumnes. En detall, segons els seus estudis, aquests hidrats han de representar “entre el 45 % i el 65 % de la ingesta diària en estudiants“.

Per als especialistes, tot i que s’ha de mantenir una dieta equilibrada al llarg de tot l’any, si es comença a incorporar i accentuar el consum d’aquests aliments els tres mesos previs a la selectivitat ja es poden notar algunes diferències: “El dia abans de l’examen, els hidrats de carboni han de ser molt presents. Un àpat adequat seria un plat de pasta, arròs o patates acompanyat d’una font de proteïna”, argumenta la nutricionista de la UOC, que també afegeix que un sopar contundent abans de començar la selectivitat és contraproduent. Per a l’esmorzar previ a les proves, l’experta recomana incloure pans de cereals, fruita seca, fruita, alvocat i alguna proteïna, com ara ous. En aquest sentit, però, l’experta recomana evitar la brioixeria i els productes amb molt de sucre durant les hores prèvies a la selectivitat. Per tal de mantenir el cervell a màxim rendiment, entre exàmens, els especialistes també recomanen fer picades lleugeres de fruita, xocolata negra o fruita seca, ja que això contribueix a mantenir l’energia. Tot i que no hi ha solucions miraculoses, els especialistes consideren que seguir aquestes recomanacions pot ajudar a millorar les capacitats dels estudiants per enfrontar-se a la selectivitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa
Missing 'path' query parameter