Catalunya podrà decidir si obre l’oci nocturn

Catalunya entra en la categoria de risc mitjà, amb una incidència acumulada de 110 casos per 100.000 habitants a 14 dies

La Declaració d’Actuacions Coordinades (DAC) aprovada al Consell Interterritorial de Salut delega en les autonomies la decisió sobre l’obertura dels locals d’oci nocturn en aquells territoris que estiguin en risc mitjà, és a dir, amb una incidència acumulada per sobre dels 50 casos de covid-19 per cada 100.000 habitants a 14 dies. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha avançat en la roda de premsa posterior al Consell que les zones amb risc nul o baix (amb 50 casos o per sota) podran obrir fins a les dues, horari ampliable fins a les tres. Ara el Ministeri ha difós els detalls de la DAC que inclou com a complement la mesura per a les zones de risc mitjà. És el cas de Catalunya, que presenta una incidència acumulada de 110 casos.

Així, l’horari de tancament d’aquests establiments a les zones sense risc o les de risc 1 es marca a les dues de la matinada, ampliable fins a les tres. Però sense perjudici d’això, la DAC estableix que quan la unitat territorial de referència per al control de la covid-19 de la Comunitat Autònoma en què es trobi el local estigui en nivell de risc 2, el govern autonòmic “podrà valorar autoritzar l’obertura” sempre i quan els indicadors complementaris per a l’estimació del nivell d’alerta presentin una evolució favorable. D’aquesta manera, el govern espanyol passa als seus homòlegs autonòmics la pressió que des de fa mesos exerceix un dels sectors més castigats de l’economia a causa de la pandèmia de la covid-19.

En el cas de Catalunya, cal recordar que ahir mateix, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, opinava que els locals d’oci nocturn havien de poder reprendre el funcionament aviat per garantir una activitat nocturna regulada i reduir el nombre de botellots. La DAC aprovada avui també marca que el consum de begudes i aliments, tant en zones interiors com exteriors, es farà en taules, amb els clients asseguts, amb una distància mínima de seguretat d’1,5 metres entre les cadires de les diferents taules. A més no es podrà superar el 50% d’aforament màxim a l’interior del local i les terrasses a l’aire lliure podran ocupar totes les taules permeses, sempre assegurant la distància ja esmentada. Les taules tindran un límit de 6 persones a l’interior i de 10 a l’exterior.

Normes per als locals de restauració

D’altra banda, pel que fa als locals de restauració la DAC estableix que als territoris fora dels nivells de risc l’aforament permès serà del 50% en l’interior, o d’un 10% més si s’apliquen mesures de control de riscos que garanteixin un nivell alt de ventilació i el control de la qualitat de l’aire. A les terrasses a l’aire lliure es podran ocupar totes les taules permeses amb la distància mínima d’1,5 metres. Es permet el servei i consum a la barra, també amb aquesta distància. Com als locals d’oci nocturn, les taules tindran un límit de 6 persones a l’interior i de 10 a l’exterior. L’horari de tancament es marca com a màxim a la una de la matinada -tal com ha aprovat també el Procicat aquest dimecres- i el servei acabarà a les dotze de la nit.

Juny serà un mes excepcional

A banda, la ministra ha anunciat que aquesta nit arribaran noves dosis de la vacuna d’AstraZeneca a l’Estat. La ministra ha celebrat l’arribada “rècord” de noves dosis en la roda de premsa després de la interterritorial de Sanitat. “Juny serà un mes excepcional”, ha assegurat. La ministra de Sanitat ha anunciat una roda de premsa la propera setmana per tal d’explicar el funcionament del passaport covid a l’Estat. La ministra també s’ha compromés a donar dosis de vacunes als països pobres a partir del moment en què el 70% de la població espanyola estigui vacunada. Darias ha aprofitat per anunciar que el govern espanyol treballa en un protocol perquè els tests d’antígens puguin vendre’s a les farmàcies.

Segona dosi per als essencials vacunats amb AstraZeneca

“No hem sabut transmetre a la ciutadania que la millor opció per als essencials vacunats amb AstraZeneca era una segona dosi de Pfizer”, ha afirmat Darias després de ser interpel·lada sobre si ha estat “un fracàs” que la població hagi preferit AstraZeneca a la vacuna recomanada pel govern espanyol per a la segona dosi. La ministra ha reivindicat la decisió de Sanitat assegurant que el Canadà ha adoptat la mateixa decisió que Espanya perquè l’estudi espanyol CombivacS “comença a tenir prestigi internacional”.

Situació actual

Darias ha explicat que el país es manté en una bona situació amb una incidència acumulada de 118. Tot i així, ha diferenciat dos grans grups de població, per una banda els majors de 50 anys, en què l’incidència s’ha estabilitzat, i per l’altra el grup de menors de 50 anys, on l’incidència ha incrementat. “Entre els majors de 60 anys, el 95% ha rebut almenys una dosi”, ha afirmat la ministra, que ha agraït als sanitaris el seu esforç per augmentar el ritme de vacunació.

Nou comentari