El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Tribunal de Comptes torna més de dos milions d’euros a ERC
  • CA

Finalment, el Tribunal de Comptes ha decidit alliberar les quantitats consignades per ERC en el procediment contra les despeses per l’acció exterior de la Generalitat, sota el mandat de l’exconseller del ram, Raül Romeva. En concret, el tribunal administratiu ha dictat una interlocutòria aquest dimarts amb la que estima la sol·licitud de substitució de mesures cautelars presentada Romeva.

Una substitució que implica, alhora, la devolució del dipòsit en efectiu constituït per ERC a la fase d’actuacions prèvies, per import de 2.136.164,45€. És a dir, l’aval del partit per evitar l’embargament de béns. De fet, consideren que amb els avals de l’Institut Català de Finances ja queda coberta una hipotètica responsabilitat.

El Tribunal fa el sord a SCC

La petició cursada per ERC i per Romeva va ser rebutjada tant pel ministeri fiscal com per Societat Civil Catalana, que formaven part del procediment com a denunciants. En canvi, l’advocacia de l’Estat no s’hi va oposar. Arran de les discrepàncies el tribunal va convocar una vista el passat 12 de juliol, on SCC va continuar en la seva línia i, en canvi, fiscalia va canviar de parer i no es va oposar a la substitució de garanties i l’aixecada de mesures cautelars cap els béns de Romeva.

Raül Romeva durant l’entrevista / Jordi Borràs

Dos arguments

Bàsicament, la resolució del Tribunal argüeix la seva decisió en dos motius. Per una banda, perquè està obligat a acceptar els avals de l’ICF. De fet, va ser una decisió negre sobre blanc en una interlocutòria de la Sala de Justícia de 8 de juliol de 2022. Una resolució que, tot i comptar amb un vot particular discrepant de la posició majoritària, va admetre els avals de l’Institut Català de Finances com a garantia de les responsabilitats prèvies i provisionals determinades a la fase d’actuacions prèvies.

En segon lloc, perquè, el Tribunal conclou que una vegada analitzades les circumstàncies del cas concret, “s’ha comprovat que, en relació amb els 9 avals de l’ICF presentats pels demandats afectats per substituir el dipòsit d’efectiu constituït per ERC, sí que es compleixen els requisits establerts per llei per poder accedir a una substitució de mesures cautelars”. Això és, amb la mesura cautelar substitutòria -els 9 avals de l’ICF- n’hi ha prou i se “segueix garantint l’efectivitat d’una sentència estimatòria eventual de les pretensions de laFiscalia i SCC que actuen com a demandants.  Així creu que els avals són ” prou, tenen caràcter solidari i durada indefinida, a més són abonables al primer requeriment”.

Més notícies
Pla general de l'entrada de la seu del Tribunal de Comptes al carrer Torrelaguna de Madrid on estan citats els 40 excàrrecs del Govern per les despeses d'acció exterior, el 29 de juny de 2021/ACN
El Tribunal de Comptes torna a embolicar la causa mare del Procés
Notícia: El Tribunal de Comptes torna a embolicar la causa mare del Procés
Comparteix
La decisió d'unificar expedients i la rebaixa de la fiscalia, nous elements de complicació als jutjats d'instrucció 13 i 18 de Barcelona
El Tribunal de Cuentas tira pel dret amb Mas, Ortega, Rigau i Homs
Notícia: El Tribunal de Cuentas tira pel dret amb Mas, Ortega, Rigau i Homs
Comparteix
La Generalitat ha presentat un recurs perquè s'han vulnerat els terminis per presentar al·legacions. Es preveu que aquest organisme comenci a embargar béns abans de l'1-O
Entrada de la seu del Tribunal de Comptes / ACN
El Tribunal de Comptes recula i accepta els avals de la Generalitat
Notícia: El Tribunal de Comptes recula i accepta els avals de la Generalitat
Comparteix
És la primera decisió de l'ens després de la seva renovació sobre la causa contra 34 ex alts càrrecs del Govern
Raül Romeva, en un moment de la presentació de la ponència de la Conferència Nacional / Marc Puig
Romeva, furiós amb la causa al Tribunal de Comptes: “És una cortina de fum”
Notícia: Romeva, furiós amb la causa al Tribunal de Comptes: “És una cortina de fum”
Comparteix
L'exconseller critica l'ens després que la fiscalia rebaixés la reclamació econòmica per l'1-O i l'acció exterior

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Amén, pare abat! a juliol 19, 2022 | 16:38
    Amén, pare abat! juliol 19, 2022 | 16:38
    Per fi sabem que la taula de dialeg li serveix d'alguna cosa a ERC...Li tornen calerons!
  2. Icona del comentari de: glup a juliol 19, 2022 | 17:17
    glup juliol 19, 2022 | 17:17
    El seu servilisme d'ERC a España té aquestes prebendes.
  3. Icona del comentari de: Independence Process a juliol 19, 2022 | 17:26
    Independence Process juliol 19, 2022 | 17:26
    Han de retornar la resta de diners robats i l'estat espanyol ha de compensar tots els danys i perjudicis de totes les persones que han patit represàlia espanyola i després de mesos i anys els han deixat sense cap càrrec.
  4. Icona del comentari de: gerard de sarria a juliol 19, 2022 | 17:35
    gerard de sarria juliol 19, 2022 | 17:35
    Veus que bé. Tenen uns grans advocats. L'Oriol de Natzare esta amb volsatres.
  5. Icona del comentari de: gerard de sarria a juliol 19, 2022 | 17:36
    gerard de sarria juliol 19, 2022 | 17:36
    Veus que bé. Tenen uns grans advocats.
  6. Icona del comentari de: Joan de l'Os a juliol 19, 2022 | 18:49
    Joan de l'Os juliol 19, 2022 | 18:49
    Espanya sí paga els traïdors
  7. Icona del comentari de: Independentista a juliol 19, 2022 | 18:57
    Independentista juliol 19, 2022 | 18:57
    Ohhhhh !.
  8. Icona del comentari de: 1234 a juliol 19, 2022 | 19:39
    1234 juliol 19, 2022 | 19:39
    És a dir, que tenien previst treure'n profit de vendre's Catalunya? Això si que no m'ho esperava. Ara suposo que dedicaran part d'aquests diners per ajudar a les famílies que han patit represalies, que estan pendents de judici o en tornaran una part d la caixa de solidaritat que vam fer per pagar serveis jurídics, no?
  9. Icona del comentari de: Abstencionista a juliol 19, 2022 | 21:06
    Abstencionista juliol 19, 2022 | 21:06
    1234, no t'ho esperaves?. Encara tens molt a aprendre del capteniment dels partits polítics
    • Icona del comentari de: 1234 a juliol 20, 2022 | 03:27
      1234 juliol 20, 2022 | 03:27
      Era ironía, Abstencionista. Fa temps que he vist la llum. Vaig trigar, ho confesso. Jo era d'aquells que deia: ERC no ens fallarà mai. Els desenganys fan mal. Ara estan acabant de mostrar la barra que tenen amb l'impost de successions, juntament amb la CUP i els Comuns. No tenen vergonya. Maltractats, humiliats, expoliats per l'estat espanyol, ells han decidit que com que no podran mai reclamar més inversió a Catalunya, pero ells han de fer les seves "polítiques socials" , imposen un impost extingit a bona part d'Europa, inclosos els països nòrdics, que ofereixen serveis incomparablement més bons amb els impostos. Clar que ells no tenen un munt de lladres vivint com a sangoneres. Tenen la barra de dir que és una mena de loteria que els teus pares t'hagin deixat un pis i que se n'ha de beneficiar la societat. Què saben ells de com has ajudat a la teva família i com has cuida't als pares? És paga a partir de quinze mil euros! És "rica" una persona que deixa un pis, valorat en cent cinquanta o dos cent mil euros avui dia, taxat a preus actuals encara que tingui cinquanta anys i necessiti reparacions? Però aquest comentari em situa a "la dreta" segons la inefable Vilalta..Jo que treballo des dels catorze anys i no he rebut ajuts públics mai a la vida! I això mentre donen suport al PSOE, i amb ells a tota la corrupció sistèmica i la repressió que patim. No tenen vergonya i no els votaré mai més. Buscaré un partit que mai hagi tingut representació, encara que sigui el Pacma, o algun altre que tenen catalogat com a "nacionalisme català d'extrema dreta" El cas és enviar aquests farsants a la paperera de la historia.
  10. Icona del comentari de: Tripartit no, gràcie a juliol 19, 2022 | 21:16
    Tripartit no, gràcie juliol 19, 2022 | 21:16
    Lògic. ER-ex-C fa molta bondat, des de la Generalitat reparteix subvencions a medis d'intoxicació espanyolistes i creus de Sant Jordi a músics i esportistes que menyspreen la cultura i la llengua del país. No cal dir, el detall de la llei per acabar de castellanitzar l'escola catalana que el tripartit va conxorxar amb Junts el 8 de juny, tot un detall que bprbònia ha d'agrair per força, igualment com d'altres, menys importants però ben significatius, com les declaracions d'amor a Espanya del virrei Junqueras o l'escarni del himne de Catalunya amb "les segadores" que ben segur va ser molt celebrat per tot l'ermot central. Tot plegat acompanyat per la gran labor que estan fent dins de TV3· per a substituir la llengua del país per la llengua colonial. Roma potser no pagava els traïdors però borbònia sí perquè els paga amb els nostres cales
  11. Icona del comentari de: Si a juliol 19, 2022 | 23:00
    Si juliol 19, 2022 | 23:00
    Avalar la represió te premi.
  12. Icona del comentari de: Independentista a juliol 20, 2022 | 08:45
    Independentista juliol 20, 2022 | 08:45
    Bé, 1234. És veritat; no podia imaginar què fossis tan i tan ingenu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa