El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El TJUE avalua el truc de Marchena per mantenir Junqueras a la presó
  • CA

Aquest dijous serà clau per a l’estratègia internacional tant dels condemnats pel Tribunal Suprem pel Procés com dels membres de l’exili. L’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea exposarà les seves conclusions del recurs de cassació presentat per l’exvicepresident Oriol Junqueras davant el TJUE per la negativa del Tribunal General de la Unió Europea a admetre la seva demanda contra el Parlament Europeu per la pèrdua de l’escó d’eurodiputat. 

Tot en  el marc de la doctrina Junqueras, la sentència que li va reconèixer la immunitat al líder d’ERC i que va servir al president Carles Puigdemont, i els consellers Toni Comín i Clara Ponsatí per recuperar el seu escó a l’eurocambra. Però aquest procediment ha servit sobretot a la defensa del president d’ERC per explicar fil per randa a la justícia europea la martingala que va portar a terme Manuel Marchena per evitar aturar el procés judicial i esquivar el fet d’haver d’ordenar la fi de la presó provisional dels processats pel referèndum del Primer d’Octubre abans de la vista oral. 

Un doble recurs en avaluació al TJUE 

En concret, el recurs que s’avalua aquest dijous és contra una interlocutòria del Tribunal General de la UE del 15 de desembre del 2020, que va descartar admetre el recurs que demanava l’anul·lació de la declaració de la vacant del seu escó, emesa el 3 de gener del 2020 i anunciada per l’aleshores president del Parlament Europeu, David Sassoli. Així mateix, el recurs també combatia la denegació de la sol·licitud d’adoptar amb caràcter urgent –com a mesura cautelar– la immunitat de Junqueras, reclamada en el seu nom per l’eurodiputada Diana Riba, el 20 de desembre del 2020. En aquest recurs, Puigdemont i Comín s’hi van voler personar com a interessats, però el tribunal ho va denegar. 

Les decisions que es recorren tenen la seva base en la sentència del 19 de desembre del 2019, quan el TJUE va reconèixer la immunitat de Junqueras arran de ser escollit com a eurodiputat en les eleccions europees del maig del 2019. Aquella sentència va ser clau en tot el procés per a l’exili i va aclarir que els eurodiputats gaudien de les seves garanties, com ara la immunitat des del moment que eren escollits, sense cap més requeriment administratiu com ara prometre la Constitució o fer la declaració de manera presencial. És a dir, que el TJUE va estirar les orelles al Tribunal Suprem i va dictaminar que la sala penal que va jutjar els líders del Procés havia d’haver demanat permís al Parlament Europeu perquè Junqueras tenia immunitat. 

La martingala de Marchena, la clau de volta

Un dels punts forts de l’argumentari de la defensa de Junqueras, que dirigeixen els advocats Andreu Van den Eynde i Marc Marsal, és el truc que va fer anar Manuel Marchena, amb la complicitat de la Junta Electoral Central, per esquivar l’alliberament de l’eurodiputat. Concretament, el fet que va obrir una peça separada de situació personal per estalviar-se aturar el judici i deixar en llibertat els presos polítics, tal com requeria la qüestió prejudicial emesa per Marchena sobre la virtual immunitat de Junqueras. 

El cas neix al juliol del 2019, quan es va encetar la legislatura europea. Junqueras era tècnicament europarlamentari electe i es trobava en presó provisional. De fet, esperava la sentència del Suprem del judici del Primer d’Octubre, que no arribaria fins el 14 d’octubre del 2019. Dues situacions que van originar un complicat procés jurídic i administratiu de caire polític que finalment ha deixat l’exvicepresident sense escó europeu Al capdavall, ja hi han quatre resolucions de les instàncies europees que han rebutjat donar-li l’acta, malgrat la resolució del TJUE que li reconeixia la immunitat. Ara bé, aquesta immunitat li va ser reconeguda dos mesos després de ser condemnat. 

L’argúcia de Marchena per no haver d’aturar el procediment judicial

Els advocats de la defensa de Junqueras han aprofitat el recurs –on s’ha personat Espanya– per denunciar l’ús de “mecanismes processals establerts en el principi de confiança mútua per fer valer els seus interessos”. Fonts de la defensa expliquen a El Món que cal contextualitzar l’actual situació en el recurs interposat davant la sala de Marchena per un “tracte desigual” en contraposar que va poder sortir de la presó per prendre l’acta de diputat al Congrés i no ho va poder fer per prendre l’euroescó. De fet, la defensa considera, i així també ho va entendre en el seu dia el TJUE, que la immunitat sobrevinguda com eurodiputat no permetia, en principi, continuar el procés judicial o dictar sentència. És a dir, s’hauria d’haver aturat el judici, que des del 13 de juny estava pendent de sentència. 

Marchena, però, va articular una argúcia per tal d’esquivar l’obligació d’aturar el judici. El president de la sala penal del Tribunal Suprem va obrir un mecanisme processal que ara es denuncia davant el TJUE. Va crear una peça separada, en va segregar una part i en va generar un subprocés només sobre el permís de sortida. A continuació, va presentar una qüestió prejudicial davant el TJUE. Amb aquest sistema, i sabent que una qüestió prejudicial atura el procés penal, evitava paralitzar la causa principal i només aturava la peça separada sobre el permís de sortida. D’aquesta manera, mantenia Junqueras a la presó i no li caducava la presó provisional de dos anys i guanyava temps per dictar sentència. 

El paper de la Junta electoral 

A tot això, hi va jugar descaradament la Junta Electoral. El tribunal electoral no va bellugar ni un dit per garantir els seus drets com electe. Com a exemple, no li va permetre jurar el càrrec des de la presó o per poders. Un fet inèdit perquè, per exemple, sí que li va permetre fer a José María Ruiz Mateos quan estava en recerca i captura però ingressat en un hospital. En definitiva, la peça separada generada sobre si era eurodiputat o no, o si tenia immunitat, va ser un truc per evitar suspendre el procés principal del judici penal a la vista que a Marchena se li estava exhaurint el temps de presó provisional dels encausats. Marchena va aprofitar un mecanisme processal espanyol i un mecanisme de “cooperació judicial” per afavorir una condemna i bloquejar que Junqueras fos eurodiputat. Un argument que la defensa ha emfatitzat en el seu recurs de cassació. 

El relat dels lletrats és que Marchena volia dictar sentència abans que arribés la resolució del TJUE sobre la seva immunitat. Un fet que es remarca en el recurs com ara l’estratègia soterrada del mateix magistrat utilitzant la qüestió prejudicial.  Marchena sabia perfectament que el TJUE només pot respondre pel que li pregunten, no pot anar més enllà dels termes de pregunta. En concret, la “immunitat in itinere o que ningú pertorbi que pugui anar al Parlament europeu a exercir les seves funcions”. “El TJUE estava vinculat per la pregunta, només podia respondre si li havien d’haver donat permís per a la sortida”, remarquen els advocats. El TJUE va sentenciar que tenia la immunitat in itinere, i que advertia, amb certa ambigüitat, que si no volia deixar-lo anar havia de demanar un suplicatori. Un element que reforça aquest recurs. 

Més notícies
Junqueras demana substituir els “vells partits” que han estat “corruptes”
Notícia: Junqueras demana substituir els “vells partits” que han estat “corruptes”
Comparteix
Ho ha dit en l'acte d'investidura d'Oriol Bossa a Sant Feliu de Llobregat
El cartell del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) a Luxemburg
El TJUE admet a tràmit la qüestió prejudicial sobre les euroordres
Notícia: El TJUE admet a tràmit la qüestió prejudicial sobre les euroordres
Comparteix
Rebutja analitzar-la de forma accelerada
El president de la sala penal del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, a l'entrada a l'alt tribunal | ACN
La martingala de Marchena per inhabilitar Junqueras, al TJUE
Notícia: La martingala de Marchena per inhabilitar Junqueras, al TJUE
Comparteix
Unes al·legacions del Regne d’Espanya permet la defensa del president d’ERC explicar el truc de la peça separada
El cartell del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) a Luxemburg
El TJUE fa rectificar “errades materials” a la qüestió prejudicial de Llarena
Notícia: El TJUE fa rectificar “errades materials” a la qüestió prejudicial de Llarena
Comparteix
Primera passa, autocorregir-se

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ferran a juny 14, 2022 | 19:00
    Ferran juny 14, 2022 | 19:00
    Hay gente mala e indigna en este planeta que no merecen ser llamados seres humanos. Les falta la humanidad y la decencia consiguientes.
    • Icona del comentari de: Si noi, a juny 14, 2022 | 20:59
      Si noi, juny 14, 2022 | 20:59
      encapçala la llista el hidalgo mesetario Marchena, oi? El clatellot que li fotran des d'Europa s'escoltarà a Austràlia...
  2. Icona del comentari de: Manel de Claravalls a juny 14, 2022 | 19:06
    Manel de Claravalls juny 14, 2022 | 19:06
    La mesa del Parlament de Catalunya avalua el truc per fer un 1-OCT totalment il-legal.
    • Icona del comentari de: Cat a juny 14, 2022 | 21:18
      Cat juny 14, 2022 | 21:18
      Si hagués sigut ilegal, els tributs mals europeus ja s'haguessin manifestat. Cosa que no han fet. I comparar una mesa d'un parlament amb un tribunal general Europeu, només demostra la teva ignorància. No segueixis fent el ridícul botifler, i menys posant nom i cognoms, que quedés com una merda de putañol
  3. Icona del comentari de: Anònim a juny 14, 2022 | 21:15
    Anònim juny 14, 2022 | 21:15
    La màfia judicial putañola caurà, tots, un a un veurem quin ridícul han fet fer a l'estat creient que salvaven la pàtria acabaran donant-nos la llibertat. Al temps.
  4. Icona del comentari de: JordiP a juny 14, 2022 | 22:00
    JordiP juny 14, 2022 | 22:00
    En Franco sabia perfectament què és un "contuberni". Els seus sicaris són mestres en la seva organització. És clar, tractant-se de atacar els catalans, tots ells colaboren entusiàsticament. Els catalans "han de ser espanyols" però, per descomptat, "no són espanyols". O, si més no, són espanyols de segona classe. O de tercera. És que ja no estem més que tips d'aquesta vella situació? Què esperem per a adonar-nos (en que encara no ho han fet) que el nostre futur com a persones està en un Estat català diferent de l'Estat espanyol. Hem de fugir.
    • Icona del comentari de: Anònim a juny 15, 2022 | 15:37
      Anònim juny 15, 2022 | 15:37
      Nosaltres no hem d'anar enlloc, som a casa nostra. En tot cas hem de fer fora l'estat putañol i els seus gossos.
  5. Icona del comentari de: Català a juny 15, 2022 | 06:14
    Català juny 15, 2022 | 06:14
    Tan de bo l'encertis, Anònim. Però no crec que tinguem aquesta sort; els estats s'ajuden entre ells, ja ho veus.
  6. Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a juny 15, 2022 | 10:14
    uno que vive en Tabarnia juny 15, 2022 | 10:14
    quant a un poble, el mesetari, encara que trepitgint els drets de les personesm, aquesta accio l,hi va be, no camviaran fins que algun dia els toqui a ells
    • Icona del comentari de: Anònim a juny 15, 2022 | 15:36
      Anònim juny 15, 2022 | 15:36
      Ja els estan tocant, i sembla que ja els va bé que el estado putañol els robí el 70% dels pressupostos que ja han pagat i a més s'emporti CADA DÍA 45.000.000€. Si això no els fa moure de la seva posició, que ho farà?
  7. Icona del comentari de: en fi a juny 15, 2022 | 12:04
    en fi juny 15, 2022 | 12:04
    la injustícia franquista, no té trucs, imposa un regim

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa