El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Pressupostos aprovats, pròrroga per a l’executiu Torra
  • CA

La crisi de la Covid-19 ha impactat en tots els àmbits de la societat, i si bé els aspectes sanitaris i econòmics són els més rellevants i urgents que cal gestionar per part dels poders públics, la política ordinària també s’ha vist trastocada. Si les aigües no estaven prou remogudes a Catalunya, amb un president a les portes de ser inhabilitat i ja suspès del seu escó de parlamentari per odre d’un òrgan administratiu estatal, amb presos polítics i exiliats i sense que es visualitzés una sortida democràtica al conflicte polític, el coronavirus ha trastocat també una agenda política que el dia abans que el país quedés confinat tenia marcat en vermell el 18 de març com el dead line del Govern. Aquell dia s’havien d’aprovar els pressupostos de la Generalitat per al 2020, per, tot seguit, fixar una altra data vermella en el calendari, el de les eleccions anticipades catalanes. El president Quim Torra així ho havia anunciat com resposta a l’enèsima crisi política entre ERC i JxCAT, arran de la retirada del seu escó al Parlament amb l’acceptació per part dels republicans.

Sis setmanes després de l’inici del confinament, el Parlament ha ordenat que es passi pàgina a les successives pròrrogues pressupostàries des que es van aprovar els darrers comptes, el 2017. Tot i el nou escenari derivat del coronavirus, cap grup polític no ha modificat el seu posicionament. ERC i JxCAT han conservat l’abstenció pactada amb els Comuns el gener del 2020, i la CUP, el PP, Cs i el PSC hi han votat en contra. Però aquesta llum verda no serà el punt i final de l’executiu de Quim Torra, que va anunciar fa uns dies que, donada l’emergència de la pandèmia i la necessitat que el Govern estigui al capdavant de la resposta a la crisi, no convocarà eleccions immediatament. De fet, donar resposta a la crisi implicarà aplicar un pla de xoc que durarà diversos mesos. L’independentisme, -probablement a contracor- ajorna el seu test intern a les urnes i aconsegueix més marge per refer ponts abans de celebrar eleccions autonòmiques, previsiblement el 2021. I ho farà amb algunes lliçons apreses sobre les possibilitats d’arribar a acords polítics de gran calat amb Madrid i també sobre la fragilitat de l’autogovern. 

El president Qium Torra, en la sessio? parlamenta?ria en que? s'han aprovat els pressupostos. Job Vermeulen

El president Qium Torra, en la sessio? parlamenta?ria en que? s’han aprovat els pressupostos. Job Vermeulen

Però aquests pressupostos seran només una plantilla per començar a treballar modificacions que permetin donar resposta a la crisi del coronavirus, com el vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha reiterat. I en aquest treball post-pressupostos cadascú intentarà deixar la seva empremta amb la mirada posada en les urnes. Aquí els Comuns hauran de gestionar el ‘vol i dol’ que els ha conduït a permetre l’aprovació dels comptes. La CUP i el PSC punxaran la formació pel seu suposat gir a la dreta, i el PP i Cs l’acusaran de donar ales a l’independentisme. Certament, és un paper difícil per a Catalunya en Comú Podem, En el marc del debat, Jèssica Albiach ha defensat la posició de la seva formació rebatent les crítiques amb xifres i amb arguments.

Ha remarcat que els comptes del 2020 incorporen 3.000 milions més que els prorrogats, dels quals, 900 milions van a sanitat, amb 1.400 professionals més, i que també hi ha finançament extra per a la lluita contra la violència masclista, el finançament d’escoles bressol, la rebaixa de les taxes universitàries o l’increment de la partida de la renda garantida. La líder dels Comuns ha insistit que amb uns comptes aprovats “serà una mica més fàcil fer el pla de xoc que necessita Catalunya, un acord per la vida i per fixar quin model de país volem”. Ara bé, Albiach ha marcat distàncies ideològiques amb l’executiu Torra, en un avís a navegants per a qui faci patologia post-electoral: “En cap cas és un aval al Govern. Hi discrepem profundament, i lamentem que, obscenament, intenti desgastar el govern central i l’espai polític que jo represento”.

Els diputats han estat sotmesos a control de temperatura abans d'entrar al ple. Job Vermeulen

Els diputats han estat sotmesos a control de temperatura abans d’entrar al ple. Job Vermeulen

El conseller d’Economia i vicepresident, Pere Aragonès, ha definit els pressupostos com “una caixa d’eines. En tindrem més i les haurem de reorientar, però sempre és millor aprovar aquest pressupost que continuar amb el del 2017. És per tant, un bon punt de partida, però amb els reajustos necessaaris. Tenen un marcat caràcter expansiu, això els fa bons per començar la reconstrucció”. 

Llegiu aquí què han dit els grups parlamentaris durant el debat de pressupostos: 

La CUP veu en els Pressupostos “una condemna a les classes populars”

La revenja dels Comuns per les crítiques del Govern a l’Estat: “Deixin de mentir i insultar”

Cs considera que els Pressupostos són “paper mullat”

JxCAT i ERC defensen els pressupostos per superar la Covid tot i les traves de l’Estat

Aragonès diu que el pressupost és “un inici per construir un país més just”

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa