El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Forcadell demana unitat entre xiulets en un Arc de Triomf ple
  • CA

L’expresidenta del Parlament i presonera política, Carme Forcadell, ha estat la responsable d’obrir el torn d’intervencions polítiques en l‘acte formalment unitari pel cinquè aniversari del Primer d’Octubre. Aquesta tarda davant de milers de persones que omplien la concentració a l’Arc de Triomf, Forcadell s’ha esgargamellat per demanar pau a les files independentistes. Ara bé, ha patit de valent, amb els xiulets i crits contra el Govern, per reclamar unitat estratègica de l’independentisme. De fet, quan s’han pronunciat els noms de l’exili, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha estat xiulada i Carles Puigdemont ha estat entronitzat amb el crit de “Puigdemont, Puigdemont”.

“Cal estratègia conjunta, no ens enfrontem entre nosaltres, cal enfrontar-nos conjuntament contra l’Estat”, ha exclamat com advertència. De fet, el discurs de Forcadell volia emfatitzar la capacitat de treball conjunt el Primer d’Octubre que ha definit com “l’acte de desobediència més important des de la Guerra civil”. “Vam desafiar l’Estat“, ha apuntat. Tot entre xiulets i crits de “Govern Dimissió”. Forcadell ha hagut d’aturar la seva al·locució i ha subratllat que entén que “molts de vosaltres esteu enfadats”. També ha tingut un record emotiu pels represaliats que encara tenen afers pendents amb la justícia.

La manifestació per commemorar l'1-O a l'Arc de Triomf / Mireia Comas
La manifestació per commemorar l’1-O a l’Arc de Triomf / Mireia Comas

“Les revolucions no les fan els polítics”

Amb un ambient caldejat, i després de l’actuació de Pepet i Marieta, ha estat el torn de Mònica Roca, l’actual presidenta de la Cambra de Barcelona. Roca ha fet un discurs del greuge econòmic, impositiu, fiscal i d’infraestructures. Així s’ha vantat de la participació dels empresaris en el referèndum, imprimint paperetes o emmagatzemant les urnes. En aquest marc, ha subratllat la idea que la majoria d’empresaris simpatitzen amb l’independentisme. Ara bé, Roca ha advertit a la concurrència que xiulava cada cop que deia un nom dels líders polítics de l’1-O amb una norma històrica: “Les revolucions no les fan els polítics”. Això li ha fet guanyar-se l’aplaudiment del públic.

L’AMI, també xiulada

En el torn del parlament del president de l’AMI, Jordi Gasieni, els xiulets han tornat a eixordar l’acte. Després del secretari general de la Intersindical, Sergi Perelló, i de l’exalcalde de Sabadell, Matíes Serracant, que han passat sense pena ni glòria, Gasieni ha assegurat que no volen durar més dels deu anys que tenen complerts. Però en el moment que ha demanat un “Govern fort” i un “esforç per mantenir-lo”, la xiulada ha estat general i generosa. Els xiulets han agafat embranzida, i Gasieni ha hagut de demanar que “li deixessin dir una cosa més”. S’hi ha esforçat però ha quedat apagat per un públic ja una mica cansat d’un acte llarg, dens i sense més espurna que Sergi Mateu, l’actor que feia de presentador. Un professional.

Els concentrats a la manifestació d'Arc de Triomf, visiblement enfadats amb el Govern / Mireia Comas
Els concentrats a la manifestació d’Arc de Triomf, visiblement enfadats amb el Govern / Mireia Comas

El diàleg fake i feina a mig fer

En el torn de Dolors Feliu, presidenta de l’ANC, ha sortit i no ha rebut xiulets. Feliu ha avisat que es van “deixar la feina a mig fer” i que si els polítics no la volen fer, “la farem nosaltres”. Ha avançat una mobilització general per tot el país al febrer de 2023 “sinó hi han hagut eleccions abans”. Així mateix ha titllat la taula de diàleg de “diàleg Fake” de l’Estat espanyol”. I ha esperonat a la gent a tornarse a mobilitzar.

Òmnium també xiulat

El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, també ha hagut de suar la cansalada per acabar el seu discurs. Els xiulets l’han apagat constantment, quan demanava tornar a seure per enraonar. Crits de “Govern dimissió!” han manllevat el protagonisme d’Antich que insistia que l’acte d’Arc de Triomf no era de “nostàlgia ni de llagrimeta”. També ha tingut un record “especial” per l’exili, que manté “la lluita per la independència”. Antich ha exigit seure i enraonar per “obrir un nou cicle pel país, sortir de la situació de bloqueig”.

Un acte unitari

L’acte de l’Arc de Triomf ha estat organitzat per Òmnium Cultural, Consell de la República, Assemblea Nacional Catalana, Cambres de Comerç, la Intersindical i l’Associació de Municipis per la Independència. Una commemoració, però, que tot i l’éxit de públic, -11.000 persones segons els números de la Guàrdia Urbana i sense contracompte per part de l’organització- mostra, de moment, la divisió independentista.

Més notícies
La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, fa el discurs davant d'un mur d'urnes de l'1-O / Assemblea
L’ANC demana a Sant Jaume la dimissió del Govern i d’Aragonès
Notícia: L’ANC demana a Sant Jaume la dimissió del Govern i d’Aragonès
Comparteix
La concentració ha estat organitzada per l'ANC, que aproximadament a les 15:15 s'ha reunit davant la Generalitat per exigir la independència
L'Eurocambra durant la presentació del pla de recuperació de la Comissió Europea / ACN
La Mesa de l’Eurocambra decidirà sobre la petició d’utilitzar el català
Notícia: La Mesa de l’Eurocambra decidirà sobre la petició d’utilitzar el català
Comparteix
La presidenta de la cambra, Roberta Metsola, ha rebut la carta del govern espanyol on es demana la inclusió del català al Parlament Europeu
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en un moment del seu viatge a Nova York | ACN (Natàlia Segura)
Aragonès tampoc no anirà a l’acte de l’1-O organitzat per les entitats
Notícia: Aragonès tampoc no anirà a l’acte de l’1-O organitzat per les entitats
Comparteix
El president tampoc no va anar a la manifestació de l'ANC per la Diada de l'Onze de Setembre
Les entitats convocants per l'acte a l'Arc de Triomf. D'esquerra a dreta: Jordi Gaseni, Marina Gay, Antoni Castellà, Jordi Pesarrodona i Sergi Perelló
Guia de l’1-O: totes les mobilitzacions i actes convocats
Notícia: Guia de l’1-O: totes les mobilitzacions i actes convocats
Comparteix
Entitats i CDR organitzen esdeveniments per celebrar l'aniversari del referèndum d'independència

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Juan Ripollés a octubre 01, 2022 | 18:30
    Juan Ripollés octubre 01, 2022 | 18:30
    1 Oct il-legal
    • Icona del comentari de: Jordi 35 a octubre 01, 2022 | 19:21
      Jordi 35 octubre 01, 2022 | 19:21
      Fer un referèndum mai pot ser il·legal . L'actuació de l'estat si que va ser il·legal. Al Regne Unit, Alemanya, França, Suisa, Bèlgica, Itàlia , cap tribunal ha donat la rao a Espanya. Qui representa al poble no pot pegar-li, perd tota legitimitat.
  2. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a octubre 01, 2022 | 18:34
    Luisnomeacuerdo octubre 01, 2022 | 18:34
    Ale a cascarla paletos, no sois una nación y lo mejor de todo es que nunca lo seréis, conformarnos con un estatuto de autonomía y gracias.
    • Icona del comentari de: Akela a octubre 01, 2022 | 19:05
      Akela octubre 01, 2022 | 19:05
      Quina ràbia que traspua del teu escrit mesquí, maleducat i de persona molt capsigrany. Bon vent i barca nova.
    • Icona del comentari de: Lluc a octubre 02, 2022 | 12:53
      Lluc octubre 02, 2022 | 12:53
      Mira que ets ruc messetari...nació ja ho es Catalunya ara pel que lluitem es per ser estat... Torna a la messeta d'on no hauries de haver sortir mai
    • Icona del comentari de: PAÑA NO SIRVE PANÁ a octubre 02, 2022 | 13:22
      PAÑA NO SIRVE PANÁ octubre 02, 2022 | 13:22
      hahahaha ridículos a más no poder, igual que su españita, que ya esta muerta y enterrada. Ir pensando en un nuevo nombre para el país, haceros un favor y quitaros lo del PAIN que es ridículo a ojos del mundo. Y por cierto, mejor otra bandera que solo es una burda copia de la catalana.
    • Icona del comentari de: Hem de marxar a octubre 02, 2022 | 20:42
      Hem de marxar octubre 02, 2022 | 20:42
      Afortunadamente, ser o no ser nación, no depende de tu opinión ni tan solo de las leyes españolas.
  3. Icona del comentari de: Resultat de les jugades mestres a octubre 01, 2022 | 18:49
    Resultat de les jugades mestres octubre 01, 2022 | 18:49
    Això és el resultat de la política de confrontació, que ens explota a la cara. Els espanyols es foten un fart de riure i li donen les gràcies a Puigdemont.
  4. Icona del comentari de: Joan a octubre 01, 2022 | 19:04
    Joan octubre 01, 2022 | 19:04
    La vergonya ha sigut convidar aquesta dona a fer un parlament, la Forcadell és membre d´ERC, entenc que quan era presidenta del Parlament no sabes res com diu però ara si ho sap tot, i continua militant a ERC i a sobre justifica la taula de rendició i s´acabat parlar de parlar d´independència unilateral, ara tot el que fa són proclames ambigues que no perjudiquin gairè al seu partit, aquesta dona va fer la seva feina a l´ANC i la va fer bé però li ha passat el temps, que deixi pas a gent nova, si vol estar a ERC no pot estar donant un discurs a l´ANC d´ara, que no la convidin més.
    18
    Icona de dislike al comentari de: Joan a octubre 01, 2022 | 19:04 14
    Respon
    • Icona del comentari de: La vergonya ets tu! a octubre 02, 2022 | 10:11
      La vergonya ets tu! octubre 02, 2022 | 10:11
      Què va ser la MHP Forcadell qui va suspendre la DUI en 8 segons i va fugir deixant-ho tot i tothom enmerdat? Corre cap a demanar l'ingrés a VOX, compleixes els nivells d'estupidesa perquè t'acceptin...
      • Icona del comentari de: ProuJa a octubre 02, 2022 | 13:23
        ProuJa octubre 02, 2022 | 13:23
        Crec que la suspensió va venir per part de tots soca, no només una persona. Deixeu ja la cantarella aquesta que sembleu espanyolots.
        • Icona del comentari de: Ah si? a octubre 02, 2022 | 16:45
          Ah si? octubre 02, 2022 | 16:45
          No vaig veure a ningú més suspenent la DUI i fugint deixant-ho tot enmerdat. Si el barco s'enfonsa és culpa del capità que ha pres una mala decisió, per anar begut o per ser un incapacitat!
        • Icona del comentari de: Tu deus ser ex-votant dels corruptgents, encara tens un deix a octubre 02, 2022 | 17:03
          Tu deus ser ex-votant dels corruptgents, encara tens un deix octubre 02, 2022 | 17:03
          Si no t'agrada la rèplica ni el que ha començat, no tiris les culpes a la replica, fa massa corruptgent...
  5. Icona del comentari de: Anònim a octubre 01, 2022 | 20:10
    Anònim octubre 01, 2022 | 20:10
    La història és llarga, no es tracta d'escriure una anècdota sinó una lluita important. Cadascun d'aquests personatges quedaran al lloc que els correspon: traïdors a la seva terra, a la gent que ha sacrificat molt per la independència. La maldat no rau en ser no-independentista, cadascú pot triar. La maldat és dir que es farà una cosa i treballar per fer tot el contrari, enganyant la gent per treure un profit personal. Això és el que estan fent aquesta colla d'impresentables, que si no s'hi veien amb cor, haurien d'haver plegat. Pel que fa als comentaris dels trolls habituals, penseu que no serveixen per a res més. Ni cas.
  6. Icona del comentari de: Miren a octubre 01, 2022 | 20:23
    Miren octubre 01, 2022 | 20:23
    La Forcadell valenta, donant la cara malgrat els xiulets. Molt bé Carme. El president, tancat a palau i els mossos a la porta.
    11
    Icona de dislike al comentari de: Miren a octubre 01, 2022 | 20:23 11
    Respon
    • Icona del comentari de: I al servei d'ERC a octubre 01, 2022 | 23:12
      I al servei d'ERC octubre 01, 2022 | 23:12
      Efectivament, la Forcadell va lenta.
    • Icona del comentari de: Així és a octubre 02, 2022 | 10:17
      Així és octubre 02, 2022 | 10:17
      També tenim tancat a l'altre president, el poc honorable que va suspendre la DUI en segons abans de fugir, a un palauet de Waterloo tot i haver promès fa 5 anys que tornaria si guanyava. Encara l'esperem, però ens va deixar com hereu a un pallasso que jugava amb pancartetes i moltes rialles.
    • Icona del comentari de: elMónCorruptgent.Cot a octubre 02, 2022 | 10:25
      elMónCorruptgent.Cot octubre 02, 2022 | 10:25
      Aquí també heu censurat la resposta
  7. Icona del comentari de: Sergi Sol a octubre 01, 2022 | 21:58
    Sergi Sol octubre 01, 2022 | 21:58
    Som honestos, decents, bones persones... i molt covards. No ens hem atrevit a enviar a en Junqueras ni el cigronet per no rebre una xiulada sideral. Pensàvem que amb na Forcadell serien més benevolents però ni amb ella. Al final ja no podrem fer ni actes sense el públic comprat.
    • Icona del comentari de: En covardia ningú supera a Fuigpelmón a octubre 02, 2022 | 10:13
      En covardia ningú supera a Fuigpelmón octubre 02, 2022 | 10:13
      Un batxiller foll que va trigar setmanes a donar el resultat que vam votar ii guanyar sota les porres dels piolines, 8 segons a suspendre la DUI, i hores a fugir deixant-ho tot i tothom enmerdat. Oi què és insuperable?
      • Icona del comentari de: Sergi Sol a octubre 02, 2022 | 12:15
        Sergi Sol octubre 02, 2022 | 12:15
        Sols el superem els nostres Ñerkis, que van anar solets a tancar-se a la presó perquè na Santamaria ens va prometre que serien uns dies només de performance. Si som curtets i ens prenen el pél des de l'R78, és el que hi ha. Els que tenen 2 dits de front no tenen carnet de militant Ñerki.
        • Icona del comentari de: Jo també hi era a octubre 02, 2022 | 16:42
          Jo també hi era octubre 02, 2022 | 16:42
          Rull, Turull, Forn, Sànchez
  8. Icona del comentari de: Gonzalo a octubre 01, 2022 | 22:25
    Gonzalo octubre 01, 2022 | 22:25
    Esta es la misma que le dijo al señor Marchena que la declaración de andapandanchia no tenía ningún valor jurídico... jajaja!
  9. Icona del comentari de: Manipulador a octubre 01, 2022 | 23:09
    Manipulador octubre 01, 2022 | 23:09
    Això és el resultat de la política de no confrontació amb l'estat, de la traiduria i la renúncia nacional. L'estat a qui està agraït i ha pactat és amb l'indultat Junqueras, com abans durant el 155, amb el complaent Aragonès.
    • Icona del comentari de: elMónCorruptgent.Cot a octubre 02, 2022 | 10:43
      elMónCorruptgent.Cot octubre 02, 2022 | 10:43
      Aquí també heu "perdut"/censurat la resposta. Per trobarla busqueu Turull, Rull, Forn i Sànchez que també eran presos polítics.
  10. Icona del comentari de: Teix a octubre 02, 2022 | 08:53
    Teix octubre 02, 2022 | 08:53
    Els independentistes omplim l’ampolla del cava però aquesta ampolla ens ve tapada; un tap ben petit, sí, tan petit com el petit Pere però ja n’hi ha prou perquè hi consumim, frustrats, la nostra pròpia ebullició.
    • Icona del comentari de: No pateixis a octubre 02, 2022 | 10:19
      No pateixis octubre 02, 2022 | 10:19
      El contingut de l'ampolla està avinagrat de tant viatjar. Saps que al pot petit hi ha la bona confitura?
  11. Icona del comentari de: LA POLITICA ES L'OPI DEL POBLE a octubre 02, 2022 | 13:20
    LA POLITICA ES L'OPI DEL POBLE octubre 02, 2022 | 13:20
    Forcadell la va cagar el dia que va dir allò de: "president possi les urnes". Mentres era fora de la política va ser una heroïna, un cop va fer de política es va corrompre. La gent no xiulava la forcadell original, exemple per a tothom, sinó la forcadell després de passar per la política, que la va degradar completament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa