L’AMI, tocada durament per la repressió

Neguit per l'ofensiva contra pel pagament de quotes

L’Associació de Municipis per la Independència complirà deu anys. Però l’aniversari té un regust força agredolç. L’entitat municipalista és viva, però ferida i tocada. L’estat de letargia no només és a causa de l’estaborniment general de l’estratègia independentista, i de la manca de paper de l’entitat, sinó bàsicament de la repressió judicial que ha patit i pateix. L’entitat té comptades fins a 600 processos contenciosos oberts en diferents jutjats. D’aquestes causes, unes de les que han fet més mal són els recursos pel pagament de quotes a l’AMI que ha espantat molts ajuntaments i han aturat els abonaments. Unes decisions que han deixat força eixut el calaix de l’entitat. Una manera, segons fonts de la direcció de l’AMI, “d’il·legalitzar de facto l’entitat municipalista”.

L’AMI, impulsada fa gairebé 10 anys per Josep Maria Vila d’Abadal, un alcalde d’Unió Democràtica de Catalunya, l’històric partit liquidat per Josep Antoni Duran i Lleida, té ara una presidència d’ERC. El nou president, Jordi Gaseni, té la tasca de reflotar l’entitat i sobretot enllestir la contraofensiva jurídica per afrontar tots els processos pendents. Sobretot, els tres procediments pendents de resolució al Tribunal Suprem que poden modificar l’estratègia de defensa de l’entitat. En concret, la sala contenciosa del Tribunal Suprem té pendent de resoldre les impugnacions de les adhesions de l’Ajuntament de Reus, de la Diputació de Barcelona i de l’Ajuntament de Terrassa.

En el llistat es troben la impugnació de l’adhesió dels ajuntaments a l’associació, la legalitat de les quotes i l’anul·lació de mocions contra la monarquia o a favor de la sobirania fiscal. També hi ha la participació d’alguns alcaldes en l’1-O, que s’ha fet servir, per exemple, per inhabilitat l’exalcalde d’Agramunt i exconseller d’Exteriors, Bernat Solé, arran de la querella multitudinària contra 711 alcaldes pel referèndum interposada pel fiscal general de l’Estat José Manuel Maza, mort poc després, el novembre del 2017.

En detall, s’han denunciat 132 ajuntaments per no hissar la bandera espanyola; 111 per aprovar una moció de sobirania fiscal; 46 per declarar el municipi territori català lliure i sobirà; 127 per pagar la quota de l’AMI –la majoria, per part de l’advocacia de l’Estat–; 4 per pel sol fet d’adherir-se a l’AMI. Encara hi ha 71 causes contra alcaldes que cuegen per l’1-O i un ajuntament denunciat per posar l’estelada al balcó. També hi ha denúncies contra alcaldes al marge de l’1-O: 50 ajuntaments denunciats per aprovar una moció contra el rei i una cinquantena més per diverses causes relacionades amb l’entitat.

Així mateix, encara queden vives 20 causes contra els alcaldes que van fer costat a l’1-O. Una vintena de causes que s’arrosseguen de la querella que Maza va interposar contra 711 alcaldes. A més, hi ha una vuitantena de recursos contra la moció que va impulsar l’AMI de condemna a la monarquia dels Borbons. També cal incloure els 150 recursos que l’advocacia de l’Estat ha registrat contra adhesions d’entitats a l’AMI així com el pagament de les seves quotes.

Una tàctica contra l’AMI que ha estat prou efectiva és l’ofensiva de l’advocacia de l’Estat pel pagament de les quotes de l’entitat. La maniobra legal ha produït un efecte dominó atès que molts alcaldes, en constatar que portaven al jutjat l’Ajuntament, han aturat els pagaments i altres, en veure com actuaven contra altres consistoris, per “prudència” també han deixat de pagar-les. Unes decisions que han retallat autonomia financera a l’entitat.

La pressió judicial i legal de l’Estat i d’entitats com Societat Civil Catalana o Impulso Ciudadano ha deixat coixa l’entitat municipalista que ha de modular la seva activitat segons els consells del seu potent i hàbil equip d’advocats defensors. La clau, però, serà el que decideixi, en un futur relativament immediat, la sala contenciosa del Tribunal Suprem. Així ho va admetre el president sortint, Josep Maria Cervera, en l’assemblea general ordinària de l’entitat celebrada aquest divendres a Tarragona. Gaseni té ara les claus de la casa municipal de l’independentisme amb els armaris plens de demandes. La repressió es fa notar.

Comentaris

  Angels 06/06/2021 4:52 pm
  Lisa, aquesta llentusa q escriu no sap el q es " Solidaritat" ni donacions per paga les fiances de la nostra gent. Unicament parlen tonteries, M'agradaria q diguen alguna cosa de el CAMPECHANO y tots els Borbons, els ERES q com han mort tants implicats e la Gurtel. No entenen q el govern de Madrid ( PP i PSOE) sempre han recollit i sigueisen repartin els diners de el nostres impostos per aixo es queden la major part. Jo a tots aquest fatxes q escriuen els envio a prendre pel cul
  Angels 06/06/2021 4:30 pm
  Pajarito lito lito, un collar al cuello te quedaria muy bien, asi te podria llamar perro sarnoso cada vez q abres la boca para menospreciar a los independentistas. Pajarito eres un burrico gilipollas
   Anònim 07/06/2021 2:29 am
   Respondre els xarnegos és una mala idea i si la resposta és en xarnego encara més
  Pajaritu 06/06/2021 1:24 pm
  Catalunya no tiene ningún problema con el Estado. Catalunya tiene un problema con esa minoría indepe, tan molesta como ruidosa. ¡¡¡ JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA !!!
  15
  13
  Respon
   Angels 06/06/2021 4:29 pm
   Pajarito lito lito, un collar al cuello te quedaria muy bien, asi te podria llamar perro sarnoso cada vez q abres la boca para menospreciar a los independentistas. Pajarito eres un burrico gilipollas
  jg 06/06/2021 10:03 am
  comentario duplicado es la nueva forma de censura?
  jg 06/06/2021 10:02 am
  con el dinero de la gente no se juega, hombre....
  Lisa 06/06/2021 9:11 am
  Sempre queda la solució de en comptes de cuotes, fer donacions anònimes..entre altres coses, hem d'aprendre dels lladres espanyols, com els del PP, que viuen robant, però com que tenen experiència, no els pasa res...nosaltres tenim el problema de que anem amb el lliri a la mà, perquè ens creiem viure en una democràcia que respecta la ideologia de tot-hom, ara que hem vist el famer que es Espanya, caldria fer les coses amb més puteria...
   Angels 06/06/2021 4:51 pm
   Lisa, aquesta llentusa q escriu no sap el q es " Solidaritat" ni donacions per paga les fiances de la nostra gent. Unicament parlen tonteries, M'agradaria q diguen alguna cosa de el CAMPECHANO y tots els Borbons, els ERES q com han mort tants implicats e la Gurtel. No entenen q el govern de Madrid ( PP i PSOE) sempre han recollit i sigueisen repartin els diners de el nostres impostos per aixo es queden la major part. Jo a tots aquest fatxes q escriuen els envio a prendre pel cul
   Pere 06/06/2021 11:03 am
   Lisa, per més que t'esbronqui tota aquesta colla de anormals, tens tota la raó, avui el joves ja han aprés, pel que han vist, que l'única manera de sobreviure es robant. Aquestes són algunes de les ensenyances que reben dels qui haurien de ser honrats i transparents, no facis cas a tots els ignorants que s'han quedat al parvulari de la vida.
   10
   10
   Respon
   Respuesta a Lisa. 06/06/2021 10:02 am
   Ya que hablas de lladres porque no hablas de C.I.U y sus afluentes¿?, o no te interesa porque los que más han metido la mano en caja una está de presidenta del parlament y el otro huido en un maletero lumbreras que eres una lumbreras.
   32
   26
   Respon
    Inés 06/06/2021 4:26 pm
    El huido en un maletero pronto estará en su/nuestro país. Europa le está devolviendo su impunidad parlamentaria. Te gusta la idea, verdad?
    Anònim 06/06/2021 4:26 pm
    El huido en un maletero pronto estará en su/nuestro país. Europa le está devolviendo su impunidad parlamentaria. Te gusta la idea, verdad?
  Cas clar d'asatjament judicial 06/06/2021 3:26 am
  El Govern, si ho és, hauria de fer-hi quelcom.
  Luisnomeacuerdo 06/06/2021 12:27 am
  Quico tu que tienes un dado que tiras todos los días para ver de que grupo de fanáticos fascistas independentistas tienes que blanquear en este panfleto, dedícate a las ñapas que tendrás más futuro, aquí ya no te lee ni la rahola , alias la bicha del pantano lazinazi.
  87
  80
  Respon
   Arxi 06/06/2021 9:15 am
   Doncs ja ets prou burro, si no el llegeix ningú, que fas contestant cada dia, tros de retrasat mental...o només ho fas per poder treure la teva ració de.merda diària, no sigui que se't podreixi al cervell...
  Que es foti l'AMI 05/06/2021 11:43 pm
  Una colla de gilipolles descerebrats.
  MHP 05/06/2021 9:46 pm
  Que cumpleixin amb la legalitat i fora problemes. No complir les lleis es wl que te.
  2
  122
  Respon
   Anònim 07/06/2021 2:30 am
   A Catalunya les úniques lleis vàlides són les que fa el Parlament de Catalunya
   Lisa 06/06/2021 9:06 am
   També era legal el feixisme i el franquisme, el nazisme i el aperheid, idiota!
    Doctor Strangelove 06/06/2021 9:32 am
    Lisa, i el comunisme, subnormal. Doc.
     Doctor Strangelove, el bo. 06/06/2021 10:57 am
     Phil Philipps, una vegada més, com feies abans, tornes a insultar, tu que ets una babau deixes anar els teus lladrucs com si fossis la solució de tot i per tot. Quina educació et van ensenyar a casa teva? Si te la van ensenyar, es clar. Vinga, torna al cau i rascat les puces, mal educat. Que sobres t del comunisme, pobre ignorant, mira els com tu que presumeixen tant de saber, sou els més rucs de la classe, pallasso.
   fideli 06/06/2021 12:34 am
   les lleis estrangeres no es cumpleixen
   David 05/06/2021 10:46 pm
   Ja la compleixen. T'has confós.
  Gavà 05/06/2021 9:10 pm
  La repressio ha deixat l'AMI molt tocada. Tenir un president republicà espanyol l'acabarà de matar
  61
  12
  Respon
   Clara 05/06/2021 10:01 pm
   No t'enganyis, a mínima pressió es veurà que només es republicà de boquilla.

Nou comentari