Toc de queda: fins quan?

"La ciutadania hauria d'exigir l'informe que justifiqui la pròrroga del confinament nocturn i municipal"

La pandèmia a Catalunya sembla mantenir-se en una fase de certa pau epidemiològica, si bé encara els hospitals segueixen patint una pressió important. De moment, però, els nous contagis es mantenen en xifres moderades, tenint en compte els nivells als quals havíem assolit en els diferents pics pels quals hem passat. La tensió, però, es manté pel possible gir inesperat que es pugui produir. Ara bé, el temor per les variants s’ha anat refredant els darrers dies després que setmanes abans s’hagués advertit que podrien ser el motor d’una nova acceleració de la pandèmia. La previsió que s’havia fet sobre el 14-F i els perills d’una cita electoral en aquest marc precari des del punt de vista de la salut pública no s’han complert afortunadament, o almenys fins ara no han fet acte de presència en les estadístiques.

El 14-F és la demostració que les coses es poden fer si es fan bé i es prenen les precaucions encertades. S’ha d’insistir en el 14-F com a model de pauta de conducta en altres contextos. El civisme es converteix també en un element clau a l’hora de controlar la pandèmia. En aquest sentit, els ajuntaments podrien ser una peça important en aquest àmbit per tal de gestionar situacions com les viscudes aquest cap de setmana al Passeig del Born de Barcelona. L’alcaldessa Ada Colau s’escudava en la manca d’efectius de la Guàrdia Urbana per poder actuar en aquesta congregació humana de cap de setmana, però potser la resposta no hauria de ser precisament policial.

L’amenaça d’una quarta onada està vigent com, de fet, està vigent qualsevol altra tipus de desenllaç imaginable i no imaginable. Un cop arribats al primer aniversari de la pandèmia, el que és segur és que no es pot afirmar que una cosa no pugui passar; sí que podem dir respecte alguna cosa que creiem que no passi o que toquem fusta perquè no passi. Aquest escenari de tensió constant ens instal·la en una escenari d’incertesa absoluta, que ens reclama també fer uns esforços als quals no estem acostumats, i un dels més importants té a veure amb el distanciament social.

Algunes mesures de distanciament social implantades a Catalunya estan probablement erosionant la salut mental de moltes persones, especialment els confinaments nocturn i municipal. Es tracta de dues mesures severes que des de fa mesos poden estar causant conseqüències importants en grups familiars, que en molt casos no resideixen ni al mateix municipi ni tan sols a la mateixa comarca. Les mesures de distanciament social, tard o d’hora, s’hauran de revisar, tenint en compte que les conseqüències d’aquestes mesures poden ser un element més per posar l’olla a pressió dins la qual estem vivint a punt d’explotar. Especialment les que estan creant desigualtat entre catalans. En cas que es vulguin mantenir, la ciutadania hauria d’exigir l’informe que justifiqui la seva pròrroga. No es pot perdre de vista que la llibertat de moviment és un dret reconegut en l’Article 13 de la Declaració Universal de Drets Humans.

Comentaris

  "erosionant la salut mental de moltes persones" 02/03/2021 8:48 pm
  Per això res millor que el prusés.
  Narcís 02/03/2021 11:31 am
  Un estat que no deixa de putejà' ns-e : presó, exili, inhabilitació, suspensió i furt d'allò més ensems amb infàmies, injúries i calúmnies inexistents, tot plegat, un tracte miserable, covard/ prepotent àdhuc de vessament de sang i .. diu quina cosa de la ' article 13 dels DDHH ? PD : encara no se n'ha adonat que som dessota estat gens democràtic, fàctic fora mida i d' ignorància que clama al cel ?
  Bot 02/03/2021 9:53 am
  Quan siguen jutjats els polítics per crims contra la humanitat.
  JOSEP EL AVI DE CARDEDEU 02/03/2021 9:44 am
  Bona pregunta ¿ TOT DE QUEDA FINS QUAN ? La resposta tindria que ser FINS QUEL 70% DE LA POBLACIO NO ESTIGUI VACUNADA ... LA Quarta Onada de LA PANDEMIA toca a la porta ELS CONTAGIS .. Son una Muntanya Rusa tan pronto estan muy abajo , con de cop estan arriba del todo ..TOT DE QUEDA Ques quedi de moment no molesta fa bon servei encara
   Alex 05/03/2021 1:13 pm
   Potser no et molesta a tu. No generalitzis. Quan li donin una lógica a controlar la mobilitat en hores que es molt baixa i no al matí (i no em valen les excuses de les reunions clandestines, perquè al final ho puc fer durant el dia), estarem d'acord amb aquesta mesura. Portem 6 mesos igual, sense pròrrogues ni estudis ni osties. Ja n'hi ha prou!
   cigró 02/03/2021 4:38 pm
   gent com tu sempre espantada de la vida, no fan gens de bé a la gent. si tan cagat estàs, queda´t tu a casa. ja n hi ha prou
  Observador 02/03/2021 8:32 am
  Quan durarà aixó? Resposta: Sine die. Així de clar, val més que ens en anem fent a la idea.
  JOSEP EL AVI DE CARDEDEU 01/03/2021 9:11 pm
  PER Sobre del DRET DE LA LLIBERTAT DE MOVIMENT , Ja unaltra de molta mes importancia EL DRET A LA VIDA . Aqui tots els Paisos posen PRIMER SALVAR VIDES a que la gent es pogui morua hir de un sitio a unaltra Aixo ja va pooirtar CONTAGIS A LA PRIMERA INADA Gent contagiada anaba un no tenien Contagis EL DRET A LA VIDA Es el primer de tots
  45
  55
  Respon

Nou comentari