El punt feble de la vacunació

"Només la falta de valentia política explica que ni tan sols s'estigui debatent si cal modificar la llei per fer la vacunació obligatòria en determinades circumstàncies"

Des que va esclatar la pandèmia, la llibertat dels ciutadans ha sigut limitada del dret i del revés. Amb més o menys crítiques, s’ha arribat al consens que la situació era inèdita, i que calia mesures extraordinàries. S’han acceptat normes noves i improvisades, amb incoherències i mal adaptades a la realitat. S’han decretat, els tribunals les han anat validant i hem passat per l’adreçador. I després de tot això, s’obre un dilema en certa manera inesperat: l’obligatorietat de les vacunes, almenys en els sectors professionals de la sanitat i la geriatria.

La vacunació no ha sigut mai obligatòria a l’estat espanyol. La legislació és així i era coherent amb com era la vida fins ara. Però tot ha canviat, i aquest debat va creixent entre professionals i als mitjans de comunicació.

El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha obert el meló en anunciar que ha demanat a la seva junta que es posicioni sobre si cal expedientar els professionals sanitaris que es neguin a vacunar-se contra la Covid. La vacuna no és l’única mesura ni proporciona una protecció al 100%. Però precisament perquè cap mesura proporciona una protecció total i cal combinar-les totes, com es defensa que un professional de la salut que tracti amb pacients es negui a aplicar una de les més efectives?

Hi ha opinions expertes en tots els sentits. L’investigador del CSIC Luis Enjuanes defensava a aquesta setmana a Catalunya Ràdio l’opció d’obligar els sanitaris a vacunar-se. El doctor Antoni Trilla, en canvi, és partidari d’examinar a fons l’abast del problema –a Catalunya el percentatge de sanitaris vacunats és superior que en altres països– i de continuar intentant la via del convenciment. Trilla, però, posa el dit a la nafra. “Sigui com sigui, per llei la vacunació no és obligatòria, o sigui que nosaltres ja podem anar dient missa”.

El ministeri de Sanitat insinuava aquesta setmana que potser caldrà fer passar a segona línia els treballadors dels geriàtrics que es neguin a vacunar-se. I la patronal del sector ha respost immediatament: és inviable i el que cal, en tot cas, és modificar la llei per fer la vaccinació obligatòria per a aquests treballadors.

No s’entén que en una pandèmia sense precedents que no sabem on ens portarà no s’hagi obert ja un debat legislatiu sobre aquesta qüestió. Només la falta de valentia política explica que ni tan sols s’estigui debatent si cal modificar la llei per fer la vacunació obligatòria en determinades circumstàncies.

Comentaris

  Joel Dassin 14/08/2021 7:28 pm
  Els vaccins són oficialment "teràpies experimentals" i no han passat els assajos clínics necessaris. Els mRNA són teràpies gèniques, no són vaccins. Els efectes a mig i llarg termini no se saben. Mai s'ha acosenguit un vaccí efectiu contra cap coronavirus. Tant el Dr. Malone ( inventor del mRNA ) com en Mike Yeadon ( antic cap científic a Pfizer ) tenen seriosos dubtes sobre la seguretat d'aquestes teràpies. Aquests i tants d'altres científics de tot el món estan sent censurats, silenciats i amenaçats a tots els nivells. La pregunta que caldria fer-nos és "per què?" . Per què no es deixa parlar a tothom ? La gran majoria d'infectats als hospitals isarelians són vaccinats ( són dades del Jerusalem Post ) i no sé si m'equivoco dient que en alguns països ja hi ha més morts del vaccí que del covid dels nassos. O els diaris us deveu a les consignes de la conselleria de torn ( pel què rebeu en subvencions o publicitat ) o us paguen les farmacèutiques o teniu la capacitat analítica i l'honestedat on jo sé. Ara només falta començar a estigmatitzar els no vaccinats ( tot plegat fa ferum de progrom dels temps de la pesta negra ...) .
  Quina vergonya, Barroso 14/08/2021 9:34 pm
  Obligar a inocular-se qualsevol cosa al cos és totalitarisme. Tot totalitarisme sempre, SEMPRE, es justifica en el bé comú o majoritari. La llibertat sobre el propi cos és la línia vermella que mai ningú hauria de travessar. Encara menys quan qualsevol persona que s'hagi informat més enllà de la línia oficial, sap que hi ha infinitud d'interrogants i dubtes que no es resoldran fins d'aquí a uns mesos o anys, juntament amb uns del tot innegables interessos mil milionaris.
   Doctor Strangelove 15/08/2021 1:27 pm
   D,acord amb el que dius noi. Però recorda que la teva llubertat acaba on comença la dels altres, i si tu et dediques a cuidar gent, el que no pot ser és no vacunar-te. Això és com el futbol, per a que ho entenguis, si vols marcar amb les mans et dediques al basketball or something like that. Tu no pots cuidar vells, que saps que si el pillen la palmen, sense vacuna. És així! Finalment, el que dic sempre, els metges estan per curar no per pensar! Doc.
  Dictadura dels benpensants 15/08/2021 9:40 am
  Carai, promovent la dictadura sanitària. Si això ho feu ja amb una pandèmia amb una mortalitat per sota de l'1%, no vull pensar quines lleis hauríeu demanat als inicis de la SIDA. Potser la castració forçosa de la població, pel seu bé? La de morts que s'haurien pogut evitar, oi Sílvia?
  Narcís 15/08/2021 11:22 am
  1. Quina gràcia .. poden obligar quin vaccí posar-te que no pas vaccinar-te ! 2. Per què hospitalitzar a qui no vol vaccinar-se .. aire i tururut ! 3. És clar que tot té possibles contres .. però que les tinguin d'altres, oi ? PD : si fos lepra . . . Nota : el cos d' un hom n' és sagrat, però i el cos de la societat ? Anotació al marge : ningú vol posar-se res dins seu .. però i en l' endemig ? Incidència : d' algú ens hi hem de refiar sinò bona nit i tapa't t !

Nou comentari