El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Investiguen si Rússia ha utilitzat armes químiques a Mariúpol
  • CA

El Regne Unit i els Estats Units han anunciat que investiguen si Rússia ha utilitzat armes químiques a Mariúpol, una ciutat de l’est d’Ucraïna assetjada des de fa setmanes i que estaria a punt de ser capturada per les tropes russes. El Batalló Azov, milícia d’extrema dreta que encara resisteix a la ciutat, ha denunciat un atac amb “una substància verinosa d’origen desconegut” que s’hauria llançat des d’un dron rus i ha encès les alarmes a Occident.

La ministra d’Exteriors del Regne Unit, Liz Truss, ha assegurat que la intel·ligència britànica “treballa per verificar els detalls” del suposat atac i ha avisat que, en cas de confirmar-se, seria una “escalda cruel del conflicte”. Aquest dilluns, els serveis d’intel·ligència britànics ja havien alertat que Rússia podria fer servir “fòsfor blanc” –un agent químic incendiari– contra les tropes ucraïneses i la població civil que encara aguanten a Mariúpol.

Per la seva banda, el portaveu del Pentàgon, John Kirby, ha estat més cautelós i s’ha limitat a reconèixer que tenen coneixement de les denúncies per l’ús d’armes químiques a Ucraïna, però que no ho poden confirmar. Malgrat això, la intel·ligència dels EUA fa temps que alerta del perill que Rússia faci servir “gas lacrimogen barrejat amb agents químics” per intentar doblegar la resistència dels ucraïnesos.

Ofensiva a l’est

El primer ministre ucraïnès, Denis Shmigal, ha denunciat que Rússia intenta causar el màxim dany possible a la població civil abans d’iniciar una nova fase de la invasió, ja que ara el Kremlin ha desplaçat tot el seu interès al front oriental. La captura de Mariúpol, que podria ser imminent, i l’avenç de l’ofensiva al Donbass, on intenten aïllar les tropes ucraïneses de la resta del país per forçar la seva rendició, són els objectius prioritaris del president rus, Vladímir Putin.

Mentrestant, Rússia continua amb la seva campanya de propaganda per minimitzar les massacres que les seves tropes han comès als afores de Kíiv i ha denunciat a l’ONU que Ucraïna prepara un “muntatge” de fosses comunes com a part de la seva estratègia de “provocació”. Moscou insisteix que el bombardeig de l’estació de tren a Kramatorsk va ser un atac de bandera falsa d’Ucraïna.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa