Gessamí Caramés forma part de l’equip del programa Cuines. Un espai de receptes que va més enllà de la gastronomia i els fogons. Marc Ribas i Arnau París completen aquest planter de xefs que diàriament comparteixen una estona de sobretaula amb els espectadors de TV3. Convertit en un dels programes més vistos de la jornada, com a prèvia abans de Com si fos ahir, és habitual veure com la Gessamí prepara tota mena de plats, tant dolços com salats. Aquesta setmana, però, ha estat protagonista més enllà dels fogons. La presentadora i propietària del restaurant Meleta de Romer ha participat aquesta setmana en el programa Llapis de memòria de la cadena SER Catalunya. A més a més d’abordar la seva passió per la cuina, la cuinera de l’Ametlla de Mar ha posat sobre la taula la seva lluita personal contra els comentaris i la grassofòbia.

Un testimoni brillant sobre com ha millorat la relació amb el seu cos
Gessamí explica com des de petita ha lluitat contra els comentaris i la pressió social de tenir un cos que, segons els cànons estètics, no encaixa. “Ja no parlo de la grassofòbia dels altres, sinó de la que sentim les persones que som grasses”, explica la presentadora del programa de TV3. La conversa s’ha centrat en un vídeo que ha publicat al seu perfil d’Instagram, en què se la pot veure ballant i molt divertida, però que en el seu moment no va voler publicar perquè es veia “malament”. “Després vaig veure el vídeo i vaig pensar que estava molt bé, però clar, en aquell moment pensava ‘és que se’t veu el mixelín de l’esquena'”. Tot això forma part d’un procés de reconstrucció, sobretot quan des de petits han rebut comentaris o se’ls ha ensenyat que “és dolent ocupar tant espai”. La seva idea, però, no era reivindicar, sinó explicar que també ha estat víctima d’aquest pensament.
És una lluita complicada
Personalment, és una lluita complicada i sobretot admet que “es queda a l’inconscient”. “És difícil treure-t’ho damunt, però és cert que des de fa un temps he millorat molt la meva relació amb el meu cos i això per a mi és un èxit”. Quina reflexió destaca? Tot i que no sempre tot ha estat estimar-se a si mateixa, sovint el més important és una altra cosa. “L’autoestima no és estimar-se sempre, sinó que quan no siguis capaç d’estimar-te, puguis continuar respectant-te”.

I què han dit els seus seguidors a les xarxes? “Ets preciosa, simpàtica i molt talentosa per la cuina”, “Es va fent conscient de tot el que expliques a mesura que et fas gran. Aleshores és quan t’adones que la immaduresa de la joventut no et deixava veure com n’eres de preciosa”, han escrit els usuaris. Una reivindicació important que mostra també el costat més personal de la Gessamí.