El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Cambra diu que la reforma dels autònoms del govern espanyol és “ineficient”
  • CA

La Cambra de Comerç de Barcelona rebutja la proposta de cotitzacions del govern espanyol no la considera ni “equitativa ni eficient”. L’ens assumeix que el dèficit del sistema del règim dels autònoms actual és “insostenible” i proposa apujar les cotitzacions deu punts -fins al 18%- però no assumir l’increment de més de vint punts que vol l’executiu de mitjana fins al 2031. A més, la Cambra també demana que no s’apugin tant les quotes per equilibrar la situació.

En el marc de la presentació de l’estudi Impacte i valoració de la reforma del règim d’autònoms, Mònica Roca, presidenta de l’entitat i Joan Ramon Rovira, director del gabinet d’estudis econòmics de la Cambra han assegurat que és molt necessari continuar treballant en la reforma, sobretot en el cas dels autònoms, que “si tot es fa com diu el govern espanyol, podrien arribar a cobrar un 43,8% d’impostos”, han dit els representants en la presentació de l’estudi aquest dimecres.

La influència de la Cambra de Barcelona

Amb aquest plantejament, la Cambra vol influir en la proposta que el govern espanyol va començar a negociar amb els agents socials a principis d’any, i que va generar una gran polèmica entre algunes entitats. L’ens ha calculat quin impacte tindria la reforma en una empresa fictícia que reprodueix a escala el conjunt de l’economia amb un sol treballador. En aquest cas, un autònom no societari actualment cotitza 3.500 euros l’any (un 7,7%) i té una pressió tributària, és a dir, totes les obligacions– del 28%.

El cap del gabinet d'estudis, Joan Ramon Rovira, intervé en una roda de premsa aquest dimecres per presentar els Indicadors de Progrés i Benestar (IPB) / ACN
El cap del gabinet d’estudis, Joan Ramon Rovira, intervé en una roda de premsa aquest dimecres per presentar els Indicadors de Progrés i Benestar (IPB) / ACN

Seguint amb el cas d’estudi, amb la proposta del govern espanyol les cotitzacions s’elevarien fins als 14.000 euros (un 30,6%), disparant la pressió fiscal a un 43,8% de mitjana, molt per sobre del que paga una empresa mercantil. En canvi, si el que es volgués aconseguir és igualar dèficit i prestacions caldria incrementar la cotització mitjana per persona autònoma un 70%, fins als 515,6 euros mensuals.

Una proposta alternativa a la decisió de l’Estat

L’ens planteja una proposta alternativa per assumir el dèficit del sistema del RETA amb més equitat i eficiència, fent que les cotitzacions siguin de 8.200 euros l’any (un 18%), deu punts percentuals més que l’actual, però que deixant la pressió fiscal final en un 35%, el mateix que ara mateix ha d’assumir una empresa mercantil. “Per la mateixa feina qualsevol persona hauria de tenir una pressió tributària equivalent”, ha dit Roca.

L’ens ha volgut remarcar que la reforma és una iniciativa “de gran impacte” i que ha de tenir en compte l’heterogeneïtat del col·lectiu d’autònoms, que aplega des de treballadors que podrien assimilar-se als assalariats a empresaris amb molt capital invertit i personal. “No es poden posar tots al mateix sac”, ha dit la presidenta de la Cambra de Comerç.

Més notícies
La presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca / ACN
La Cambra demana una inversió de 59.024 milions en renovables fins al 2050
Notícia: La Cambra demana una inversió de 59.024 milions en renovables fins al 2050
Comparteix
L’ens concreta un full de ruta perquè Catalunya es converteixi en un país amb emissions zero
La terrassa d'un restaurant de Sitges amb gairebé totes les taules plenes | ACN
L’economia catalana es recuperarà a l’estiu malgrat la inflació
Notícia: L’economia catalana es recuperarà a l’estiu malgrat la inflació
Comparteix
La Cambra de Comerç preveu que "la pujada de preus es moderarà a partir del segon trimestre" de l'any
Concentración de sindicatos educativos ante la Conselleria de Educación de la Generalitat
EUROPA PRESS
(Foto de ARCHIVO)
27/1/2022
Revolta sindical contra l’obligació dels professors de treballar al juliol
Notícia: Revolta sindical contra l’obligació dels professors de treballar al juliol
Comparteix
Consideren que la normativa no s'ajusta a la legalitat
Un estudi de la CEOE i KPMG detecta un optimisme moderat dels empresaris catalans per a aquest any 2022
El 80% d’empreses catalanes augmentaran les vendes el 2022, segons un estudi
Notícia: El 80% d’empreses catalanes augmentaran les vendes el 2022, segons un estudi
Comparteix
Tot i la crisi d'Ucraïna, la CEOE i KPMG asseguren en l'informe que el teixit empresarial català s'estabilitzarà

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Foteu Pena a maig 19, 2022 | 04:44
    Foteu Pena maig 19, 2022 | 04:44
    Ineficient no dona, es d'un filldeputisme que no hi ha cosa igual al món. Ara has de pagar per treballar, el que faltava per escoltar. Fora impostos i fora polítics i tots viurem millor i més organitzats. Al final ens tindrem que carregar la política.
  2. Icona del comentari de: Àcrata. a maig 19, 2022 | 07:22
    Àcrata. maig 19, 2022 | 07:22
    Doncs si, noi! És justament el què penso; sense polítics, tots viuriem molt millor.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa