Joc de cartes ha sorprès molt els teleespectadors amb el primer xef xèrif de la seva història. Aquest dimecres, l’equip del programa de Marc Ribas s’ha traslladat a les comarques gironines per enfrontar dos restaurants de cuina tradicional amb dos de creativa. El més original, sense cap mena de dubte, ha estat el Nou Quart de José Antonio Albacete. Al llarg de l’emissió ha volgut mantenir en dubte com era el seu restaurant i què s’hi feia, un misteri que els altres han entès quan han arribat allà i se l’han trobat esperant-los disfressat de cowboy -amb pistola de joguina inclosa-. Ha estat tot un espectacle.
Un xèrif amb un restaurant americà a Quart
Aquest propietari tan peculiar no ha caigut gaire bé als seus rivals, ja que l’han acusat en diverses ocasions de ser “un estrateg” que no feia més que alabar tots els plats que menjava. Tot li semblava bé i això els altres no ho han comprat. En arribar al seu restaurant, l’últim que han visitat, s’han quedat amb la boca oberta perquè la decoració i els plats clarament et traslladen al llunyà Oest: “M’ha descol·locat totalment”, “L’he hagut de mirar dues vegades” i “Estic flipant en colors” són alguns dels comentaris dels rivals que s’han pogut sentir.
Hamburgueses XXL i entrants típics de la cuina americana són la base d’una carta que no ha convençut, sobretot perquè els altres han pogut comprovar que els fingers de pollastre i de mozzarella els tenien congelats. Han trobat els plats “massa grans” i la salsa, “massa picant”. El restaurant els ha semblat massa recarregat de coses i tampoc no l’han valorat positivament. No ha servit de res que el noi es posés molt bé en el paper i digués frases tan típiques com “Gaudiu, vaqueros“. La seva nota mitjana ha estat d’un 5,4, segurament inferior al que es mereixia.



El Formaticum, una proposta arriscada que ha triomfat
A l’altra cara de la moneda ens hem trobat amb el Formaticum de Marc Masó, situat al barri vell de Girona. La seva aposta és molt arriscada perquè basa tota la carta en un únic ingredient, el formatge. Tots els plats que ofereixen tenen algun formatge, el que podria fer enrere a molta gent. Ara bé, la presentació, l’originalitat dels tipus de formatges i la bona elaboració el converteixen en una elecció de 10. Han acabat guanyant aquest Joc de cartes, de fet, gràcies a l’oferta gastronòmica i al local acollidor que tenen. A més a més, la cuina l’han trobat molt neta i ordenada.
Com a nota curiosa? Que només entrar-hi, un dels rivals es recolzava en la paret de pedra i ha fet caure un trosset. Plats potents, bon gust de formatge i les postres molt bones: “No te’n deixaria res”, ha dit un a Marc Ribas. Les expectatives s’han complert i s’han superat: “Podia pensar que simplement aniria col·locant formatges sense sentit, però no. Tot té un perquè”. La nota mitjana ha estat d’un 7,9, especialment alta gràcies al 8,3 que ha rebut en la categoria de la cuina també.


Plats massa grans en el menú de Mas Ros
El següent candidat a endur-se el premi de la nit ha estat Jaume Coll de Mas Ros, una masia preciosa a Cassà de la Selva que s’ha endut una valoració molt més baixa de la que mereixia. L’espai és immens i maquíssim, però l’Alba Fernández -una de les rivals- també hi ha trobat mancances en una mostra més que ella era la que més es queixava de tot. La cuina ha rebut comentaris molt positius: “És una cuina súper“, “Molt neta i d’un altre nivell”.
En els plats que han servit han trobat tradició i els hi ha agradat tot. Ara bé, no s’han acabat de creure que aquestes siguin les racions que serveixen sempre quan ve algú a dinar de menú. Han vist els plats massa grans, amb moltíssima més quantitat de la que acostuma a veure’s en menús de migdia a menys de 20 €. Han sospitat que el xef podria haver farcit de més les racions per fer-les més vistoses en el programa i així li han recriminat, una estratègia que ell ha negat que fos certa: “Doncs no ens surten els números, no pots guanyar diners si realment serveixes tot aquest menjar a aquest preu”. Fins i tot el presentador els ha puntuat malament en la categoria de preu perquè li ha semblat que no està equilibrat. La nota final ha estat d’un 7,1.

Crítiques a la neteja i la cuina del restaurant italià de La Ferla
I ha arribat el torn de La Ferla, un restaurant italià amb arrels sicilianes que ha defensat l’Alba Fernández. L’espai els ha semblat molt petit i la cuina ha rebut moltíssimes crítiques, ja que l’han trobat bruta i amb cassoles tan antigues que haurien d’haver-se llançat fa temps. Un cop a taula, els plats tampoc no han agradat gaire… En especial el peix que han servit, ja que han considerat que estava massa fregit: “Sembla que t’estiguis menjant una sola de sabata”. La noia, en veure que els altres no feien més que destacar coses negatives, ha lamentat que haguessin començat l’estratègia justament quan han arribat al seu local: “No m’està agradant”. Li han dit que han trobat a faltar un punt de tradició i això ha perjudicat la nota final que li han posat, un 6,7 de mitjana.


Confrontació final
En la confrontació final, han volat els ganivets perquè s’han acusat mútuament d’haver fet estratègia d’una manera o d’una altra. El propietari del restaurant dels formatges s’ha mostrat molt content per la seva nota, ja que ha aplaudit que s’hagi entès la idea que hi ha darrere. L’Alba ja s’esperava tenir una nota així, encara que ha demanat explicacions per la nota baixa de la cuina i s’ha indignat perquè diu que sempre cuiden molt la neteja de l’espai.
El xef de Mas Ros, per la seva banda, s’ha enfadat perquè no ha entès la crítica a l’espai que li ha fet l’Alba. Tampoc no ha entès que critiquessin que el cambrer els havia preguntat “massa vegades” si estaven a gust: “No sabien a quina categoria abaixar la nota i ho han fet en el servei“. Ha hagut de callar quan tots els altres li han dit que no es creuen que serveixi plats tan grans en el menú.
Finalment, el cowboy ha lamentat la nota perquè considera que no es mereix aquesta nota en el servei: “Suposo que la pistola tira enrere alguna vegada”. Ha vist que l’Alba li havia suspès l’espai i el menjar, el que ha justificat amb un “no m’ha agradat res, ho sento”. Ell s’ho ha pres amb esportivitat, però els altres dos rivals han criticat que ella arribés a suspendre: “És molt difícil mantenir obert un restaurant i no s’hauria de suspendre ningú”.

El Marc ha apujat bastant les notes del restaurant americà, però això no ha servit per fer-lo escalar de l’última posició. Hi ha hagut dos canvis de notes, amb un punt extra a l’espai del xèrif i un més al servei del restaurant italià. El plat estrella se l’ha endut el carpaccio carnívor del Formaticum i, amb això, s’ha consolidat com a guanyador del programa.