El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un model matemàtic calcula que 34.000 catalans tenen el virus actiu
  • CA

En plena desescalada del confinament a l’Estat espanyol, el virus es podria seguir propagant. Així ho assegura un equip multidisciplinari d’investigadors de la UPC i de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), en base a un model matemàtic que han desenvolupat i que prediu que a Espanya hi hauria actualment 124.300 persones amb el virus de la Covid-19 actiu i que, per tant, podrien continuar propagant el virus. Per territoris, els més afectats segons el model matemàtic serien Madrid i Catalunya, que acumularien el 28% (35.000 casos) i el 27% (34.000 casos), respectivament, del total de casos actius. Per contra, Les Canàries (amb 500 casos actius), Cantàbria (600), La Rioja (600), Múrcia (600) i Astúries (700), serien les àrees amb el nombre de casos actius més baix.

El model es basa en considerar la letalitat de la COVID-19 de l’1% en aquells territoris amb penetració significativa de la malaltia. Aquest valor s’obté d’una anàlisi dels estudis de seroprevalença realitzats fins ara en altres països i de l’evolució en el temps de la proporció de morts respecte als detectats per edats de països amb una alta detecció com Corea del Sud. En aquest sentit, un aspecte a tenir en compte segons els investigadors és que el nombre de persones mortes en residències de la tercera edat és un bon indicador de la penetració de la malaltia.

A partir de la letalitat, s’analitza el retard diagnòstic, és a dir, el temps que passa entre desenvolupar símptomes i ser introduït a la base de dades com a casa positiu, i la capacitat de detecció del país. A Espanya es detecta aproximadament entre un 8% i un 10%. Per altra banda, l’interval de temps entre l’aparició dels primers símptomes i el seu registre com a cas diagnosticat a les estadístiques oficials es troba entre els 10 i els 12 dies, segons els càlculs del model desenvolupat pels investigadors. Amb aquest últim valor, i a partir de les dades reportades per les comunitats autònomes, es pot establir el nombre real de casos que hi ha hagut els últims 14 dies. Aquests casos són els considerats actius pel Centre d’Avaluació de Malalties de la Unió Europea (ECDC. Els casos actius són el nombre de persones potencialment contagioses, la qual cosa no vol dir que tots ho siguin.

El model desenvolupat per l’equip de científics va predir amb encert les dades resultants de la primera ronda de l’estudi sero-epidemiològic per COVID-19 que va fer públiques el Ministeri de Sanitat. El model no només és capaç d’obtenir un resultat molt similar al de l’estudi per la seroprevalença global a Espanya (5%), sinó que reprodueix la variabilitat de cada comunitat autònoma.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa