El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Infermeres de Catalunya: “No volem un premi d’una institució amb drets antidemocràtics”
  • CA

El sindicat espanyol SATSE d’infermeres i infermers va demanar a la fundació Princesa d’Astúries que concedís a aquest col·lectiu el premi concòrdia, que atorga la fundació monàrquica cada any. Els van fer cas. Però el premi no ha caigut en gràcia a tot el col·lectiu, ni de bon tros. El sindicat Metges de Catalunya el considera un “teatre polític” per tapar les reivindicacions del col·lectiu, fer-los callar “amb un copet a l’esquena”. I tot i que moltes infermeres i infermers catalans han alçat la veu a les xarxes socials per rebutjar obertament el premi monàrquic, sumant-se a una campanya d’àmbit estatal, #NoQuieroPremiosDeLadrones, el sindicat que ara per ara representa el col·lectiu a Catalunya no és més que una delegació de SATSE, que ha declinat opinar sobre el premi que el mateix sindicat va reclamar.

Ara bé, el col·lectiu d’infermeria de Catalunya comença a tenir una altra veu no subjecta a Madrid. Es tracta d’Infermeres de Catalunya, que va començar a fer els primers passos l’octubre del 2019, amb la vocació de resoldre els problemes i necessitats d’aquest col·lectiu al país, “amb necessitats molt diferents a Catalunya que en altres territoris, i amb una visió de país”. En els seus principis fundacionals, apunta que “el sindicat s’ha de posar al servei de les infermeres i infermers de forma conjunta, organitzada, democràtica, lliure i autònoma per a la defensa dels seus drets laborals, socioeconòmics i nacionals amb la finalitat de transformar l’actual estructura social en una altra de realment justa, lliure i solidària”. Assenyala també que la defensa de la llengua catalana estarà present en totes les accions del sindicat, alhora que exigeix la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats.El nostre sindicat defensa els drets laborals del col·lectiu, però en sintonia amb els drets nacionals de Catalunya. Som un sindicat que no responem als interessos de Madrid, sinó del nostre col·lectiu a Catalunya”, explica a El Món la vicepresidenta del sindicat, Esther Rodríguez.

Infermeres de Catalunya rebutja de ple el premi Princesa d’Astúries: “Volem que els diners que l’Estat es gasta en el sosteniment de la monarquia es destinin als professionals que treballen cada dia i al nostre sistema sanitari. En aquesta pandèmia no només estem al capdavant els sanitaris, també el personal de neteja, els administratius, el servei de manteniment… Ells no mereixen un premi, segons aquesta fundació?”, apunta Rodríguez. Sigui com sigui, Infermeres de Catalunya creu que “és un premi per callar-nos i netejar tot el que està passant. No volem un premi d’una institució que per a nosaltres no hauria d’existir, una institució amb drets antidemocràtics i privilegis que estan fora de lloc”.

I què passa amb la Medalla d’Or del Parlament? Aquí hi ha matisos. “No és el mateix un reconeixement del Parlament, que representa el poble de Catalunya, que la monarquia. Sentim aquest reconeixement i no el de la monarquia, però demanem a les administracions que actes com aquests s’acompanyin de les accions i dotacions necessàries per aconseguir millorar el sistema sanitari i les condicions de treball dels seus professionals”, remarca la vicepresidenta del nou sindicat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa