El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Fracassa la consulta per triar el model de gestió d’aigua a Palau-solità
  • CA

L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, d’ERC i Junts, vol canviar el model de gestió del servei municipal d’aigua després d’haver fet una consulta popular entre el 10 de maig i el 3 de juny. Segons els resultats de la consulta, el 86,17% dels votants aposta per un model de gestió directa. El govern de coalició considera que el resultat ha de ser vinculant, però obvia que la participació ha estat baixíssima: només han votat 282 persones del total de 14.917 veïns cridats a les urnes. Això representa només l’1,9% de la població.

Les principals crítiques que ha rebut el consistori venen per aquesta baixa participació, ja que els experts crítics amb la mesura consideren que la participació és massa baixa per poder decidir sobre el model de gestió. Consideren que el govern municipal buscava únicament legitimació del poble per poder canviar el model. Així, alguns experts consideren que els processos participatius no funcionen en aquests casos, perquè la ciutadania desconeix els aspectes tècnics de la gestió de l’aigua.

Per això consideren que el més convenient és que es fixi un mínim de participació necessària per poder fer de la consulta quelcom vinculant. Així, en el cas d’aquest municipi, caldrien 2.237 ciutadans, el 15%, per fer una consulta vinculant i que el govern municipal estigui legitimat a prendre una decisió “transcendental” com el canvi en la gestió de l’aigua.

Denuncien irregularitats en el procés

Tot el procés d’aquesta consulta ha estat envoltat de polèmica. L’oposició i alguns veïns del municipi han denunciat que l’Ajuntament només ha compartit informació favorable al canvi cap a la gestió directa i que, a més, un dels fulletons que es va repartir tenia dades errònies amb la “intenció de desacreditar el model de gestió indirecta”. El fulletó deia que la gestió indirecta és poc transparent i propera, implica tarifes d’aigua més elevades i no fa les inversions necessàries.

A més, denuncien que en la sessió informativa presencial que es va organitzar es va prohibir la participació de l’empresa concessionària del servei en l’actualitat i de qualsevol professional que defensés el model de gestió indirecta. Asseguren que, en canvi, sí que es va comptar amb l’Ajuntament de Terrassa -que ja fa quatre anys que va municipalitzar l’aigua-, Leonard Carcolé, el fundador de CAPIOL, l’empresa encarregada de realitzar l’estudi sobre els models de gestió de l’aigua a Palau, i de la CONGIAC, també favorable a la gestió directa.

Polèmica per l’informe CAPIOL

L’empresa que ha fet l’estudi sobre els models de gestió d’aigua a Palau, CAPIOL, és una altra de les suposades irregularitats d’aquesta consulta. L’oposició –Ciutadans i PSC– ha denunciat que el document que es va facilitar a la ciutadania tenia múltiples errades, contradiccions i falta de rigor. Una de les errades és que la proposta de tarifes que es presentava suposava una rebaixa del 4,4% en cas de gestió directa, però quan es feien les correccions la tarifa del model quedava fins i tot per sobre del model de gestió indirecta actual.

Un cop es va fer aquesta denúncia, els partits del govern van canviar certs aspectes de l’informe, però el procés participatiu va seguir en marxa. Així, els ciutadans poden haver votat amb informació errònia.

Els veïns denuncien que es vol passar a la gestió directa CONGIAC

Els veïns d’aquest municipi han denunciat públicament la intenció del govern de passar a la gestió directa amb CONGIAC. Consideren que és “un consorci de dubtosa reputació que ja ha estat condemnat per frau en algun ajuntament que han volgut fer el mateix, com el de Collbató, en presentar-se com una empresa pública -per eludir la competència- quan en realitat és una societat mercantil pública subjecte a dret privat, com han demostrat els jutges del TSJC”. Justament aquest dimarts la Comissió de Preus de Catalunya ha aprovat, a proposta del CONGIAC, un increment del 55 % de la tarifa d’aigua de Vila-rodona.

El CONGIAC incrementa el preu de l’aigua

L’Ajuntament de Vila-rodona va delegar el servei d’aigua al CONGIAC el 2019 i, des de l’1 de gener del 2020, la seva societat instrumental, GIACSA, gestiona el servei municipal d’aigua. Tot i que l’Ajuntament va assegurar en el seu moment que “aquest model de gestió garantirà un accés universal del servei que ha de ser modern, social, solidari i al millor preu possible” dos anys després el CONGIAC ha decidit un increment de la tarifa d’aigua inèdit.

L’últim pas cap a la gestió directa de l’aigua

L’alcalde de Palau, Oriol Lozano, va assegurar un cop feta la consulta que respectaran el procés participatiu. “Clarament ha guanyat l’opció de la gestió directa i pública de l’aigua”, va dir en una roda de premsa on no va fer esment a la baixa participació en la consulta. El pròxim pas és elevar al ple l’informe de CAPIOL i tirar endavant el procés.

Més notícies
Juristes de l’ICAB confirmen la il·legalitat del consorci d’aigües CONGIAC
Notícia: Juristes de l’ICAB confirmen la il·legalitat del consorci d’aigües CONGIAC
Comparteix
L'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) ha organitzat aquest dimarts una jornada sobre cooperació horitzontal i mitjans propis
La factura de l'aigua, una via per recaptar impostos més enllà del servei
Queixes veïnals per la mala gestió de l’aigua del Congiac a Collbató
Notícia: Queixes veïnals per la mala gestió de l’aigua del Congiac a Collbató
Comparteix
Alguns d'ells s'han queixat a les xarxes que fa més d'una setmana que els carrers estan plens d'aigua que es perd pel mal estat del sistema d'aigües de l'Ajuntament
Naturalització de la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí (Aigües de Barcelona)
L’aigua, clau en la transformació ecològica de les ciutats
Notícia: L’aigua, clau en la transformació ecològica de les ciutats
Comparteix
Aigües de Barcelona impulsa una estratègia per reduir les emissions i protegir els ecosistemes naturals, mitjançant un compromís climàtic obert
Una aixeta rajant aigua / Jonas Kim / Pixabay
L’ACCO adverteix de les barreres a la competència en el sector de l’aigua
Notícia: L’ACCO adverteix de les barreres a la competència en el sector de l’aigua
Comparteix
L'informe elaborat per l'Autoritat Catalana de la Competència sota el paraigua de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència es presenta aquest dimecres

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa