El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Queixes veïnals per la mala gestió de l’aigua del Congiac a Collbató
  • CA

Els veïns de Collbató estan patint des de fa setmanes problemes amb l’aigua pel mal funcionament del Consorci per a la Gestió Integral d’Aigües de Catalunya (Congiac-Giacsa). Alguns d’ells s’han queixat a les xarxes que fa més d’una setmana que els carrers estan plens d’aigua que es perd pel mal estat del sistema d’aigües de l’Ajuntament. “La solució: ahir van posar un con”, denuncia un dels usuaris, que es pregunta “qui paga aquesta aigua” i titlla de “vergonyós” que no hi hagi cap solució.

De fet, el Consorci per a la Gestió Integral d’Aigües de Catalunya (Congiac) té mal futur arran d’un nou revés judicial que li arriba, aquesta vegada, del Tribunal Suprem. El magistrats van decidir no admetre a tràmit els recursos de cassació presentats per l’Ajuntament de Collbató i el Congiac contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que va considerar un frau de llei el sistema Congiac-Giacsa, una empresa formada pel mateix Consorci juntament amb Aigües de Manresa, Aigües de Mataró, Aigües del Prat, Reus Serveis Municipals, i l’Empresa Municipal d’Aigües de Vilafranca.

Amb aquesta decisió, la sentència del TSJC es va convertir en ferma i la primera conseqüència, immediata, va ser que l’Ajuntament de Collbató hagi de contractar un nou sistema de gestió del servei d’aigua que compleixi la llei. Fins ara, Collbató adjudicava els serveis a partir del Congiac, que el TSJC considera que no respecta la lliure competència i utilitza il·legalment el sistema d’adjudicació directa.

El Congiac és un ens públic que agrupa diversos ajuntaments per a la gestió del cicle de l’aigua a través de l’empresa Giacsa. La sentència del TSJC del 21 de setembre del 2020 establia que el Congiac no és una modalitat vàlida de gestió associada del servei públic de l’aigua. Segons el criteri dels jutges, es tracta d’un instrument fraudulent que serveix als municipis amb empresa pública d’aigua (Manresa, Reus, Vilafranca, etc.) per estendre els seus serveis més enllà de l’àmbit que els és propi i així esdevenir proveïdors dels municipis petits, que en són clients.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa