El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Audiència Nacional confirma que envia Boye a judici pel cas Sito Miñanco

S’ha complert l’averany. La secció tercera de la Sala d’Apel·lacions de l’Audiència Nacional, que presideix el magistrat Félix Guevara, ha desestimat les sol·licituds de José Ramón Prado Bugallo, Sito Miñanco, i de l’advocat Gonzalo Boye amb les que demanaven arxivar la seva causa per blanqueig de capitals a l’anomenada Operació Mito. Un llarg procés judicial sobre la presumpta introducció a Espanya de gairebé quatre tones de cocaïna i de l’entramat orquestrat per amagar els beneficis i els ingressos de l’operació. La fiscalia li reclama a Boye 9 anys i 9 mesos de presó.

En interlocutòria, a la que ha tingut accés El Món, els magistrats desestimen una de les al·legacions principals de les defenses de Miñanco i Boye, l’excepció de cosa jutjada. En aquest sentit, arguïen que els fets havien estat jutjats i que el presumpte blanqueig de capitals va ser desestimat al Contenciós Administratiu en un plet amb el Servei de Prevenció de Blanqueig de Capitals. A més, l’advocat de Carles Puigdemont, reclamava la inhibició de la causa cap a l’Audiència Provincial de Madrid, on s’haurien produït els fets, i fins i tot proposava presentar una qüestió prejudicial davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

La part dispositiva de la interlocutòria per la que es confirma el processament del judici a Boye/QS
La part dispositiva de la interlocutòria per la que es confirma el processament del judici a Boye/QS

Un cas jutjat?

L’escrit d’al·legacions de Boye indicava que els fets pels quals se l’ha processat i se l’envia a la banqueta dels acusats ja havien estat sentenciats tant per la justícia com pel procediment administratiu. En concret, se li imputa una maniobra a través de contractes mercantils que el fiscal relaciona amb el decomís de diners a l’aeroport de Barajas que portaven diversos investigats a les maletes. El fiscal acusa Boye d’aportar a aquest procediment administratiu contractes elaborats ad hoc amb la finalitat d’acreditar l’origen dels diners intervinguts. El cas va ser revisat en via administrativa i posteriorment per la sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Madrid que no hi va veure delicte i, a més, va rebaixar l’import de la sanció.

Pel Tribunal, no existeix ni identitat de fets, ni de subjectes en el cas de Boye, entre els procediments administratius, contenciós administratiu i aquest cas de l’Audiència Nacional i, per tant, no aprecia l’excepció de cosa jutjada. En el mateix sentit, la Sala rebutja també plantejar una qüestió prejudicial al TJUE en tractar-se de qüestions que es poden resoldre a través de les vies previstes a la legislació processal espanyola. Desestima igualment la declinatòria de jurisdicció a favor de l’Audiència de Madrid perquè “la connexitat dels delictes investigats i per tal de no trencar la continència de la causa, cal que siguin judicialitzats en un mateix procediment”.

Sito Miñanco també al·lega que va ser condemnat

Burgallo que està acusat processat en aquesta causa per narcotràfic i blanqueig de capitals, apel·lava a la sala argumentant que l’Operació Mito ja s’havia jutjat i havia estat condemnat per una sentència de l’Audiència Provincial de Pontevedra de gener del 2019. Per tant, reclamava l’aplicació de cosa jutjada. Ara bé, segons els magistrats, que compren la tesi de la fiscalia antidroga dirigida per Ignacio de Lucas, considera que no són els mateixos fets i que el blanqueig és per una altra trama de narcotràfic. De fet, la sala assegura que el cas pel qual havia estat condemnat és del 2012 i el blanqueig pel que ara se’l processa es va perpetrar entre el 2016 i el 2018.

És més, els togats indiquen que l’activitat delictiva correspon a un altre marge temporal. En aquesta línia, asseguren que els béns introduïts a l’economia regular procedirien de la seva actuació entre el 2016 i el 2018 quan complia una condemna de 16 anys i 10 mesos de presó per delicte contra la salut pública i des del 2016 en un centre en règim de tercer grau.

Sito Miñanco entra en una declaració judicial/EP
Sito Miñanco entra en una declaració judicial/EP

Més notícies
Ignacio de Lucas, en primer terme, quan va ser escollit tinent fiscal de la Fiscalia Antidroga/FGE
El fiscal que empaita Boye, promocionat per Espanya a Europa
Notícia: El fiscal que empaita Boye, promocionat per Espanya a Europa
Comparteix
Ignacio de Lucas aconsegueix una plaça espanyola a l'European Public Prosecutor's Office, l'EPPO
L'advocat Gonzalo Boye en una imatge d'arxiu | ACN
La Moncloa apunta que és el jutge qui envia policies al despatx de Boye
Notícia: La Moncloa apunta que és el jutge qui envia policies al despatx de Boye
Comparteix
És la resposta parlamentària a EH Bildu en referència a una pregunta sobre la denúncia que l’advocat va difondre a través de Twitter
Gonzalo Boye
Una conspiració contra Boye (II): segon intent de la fiscalia amb una nova tesi
Notícia: Una conspiració contra Boye (II): segon intent de la fiscalia amb una nova tesi
Comparteix
Després d'un escorcoll infructuós al despatx de l'advocat de Puigdemont, apareix un altre reclús que explica una nova història contra el lletrat
Isabel Elbal i Gonzalo Boye, en un moment del judici a Laura Borràs, Isaías Herrero, i Andreu Pujol/ACN
Boye, sobre Borràs al TSJC: “Hem passat de ‘l’a por ellos’ a ‘l’a por ella'”
Notícia: Boye, sobre Borràs al TSJC: “Hem passat de ‘l’a por ellos’ a ‘l’a por ella'”
Comparteix
L'advocat de la presidenta suspesa denuncia vulneració de drets fonamentals

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juliol 27, 2023 | 17:17
    Pere Llimonera i Citronell juliol 27, 2023 | 17:17
    Són trempats els jutges castellans
  2. Icona del comentari de: Ferran a juliol 27, 2023 | 18:03
    Ferran juliol 27, 2023 | 18:03
    Tinc el cul prêt i no cap ni un misto. Pel carrer no se si puc trapitjar la discontínua y em fotren una multa de 500€ o es només pels vehicles..... Suposo que les gotes de suor no es consideran pipí y el Collboni no em multarà amb 200€. Incertitud pels ciutadans que depenem de la justícia de Ñ.
  3. Icona del comentari de: Salart a juliol 27, 2023 | 18:18
    Salart juliol 27, 2023 | 18:18
    Es l’advocat del President Puigdemont i ha posat en evidència per tot Europa, allò que a españa en diuen justícia. No hi ha res més. El volen a la presò i “completament incomunicat” i compte, a la presó li faran un “miguel blesa”.
  4. Icona del comentari de: A l'aguait a juliol 27, 2023 | 18:37
    A l'aguait juliol 27, 2023 | 18:37
    La "que" Nacional? Ja fa temps que li han posat la greu al magistrat Boye per aplicar la seva venjança. Làstima de Justícia europea.
  5. Icona del comentari de: RAMON A a juliol 27, 2023 | 20:16
    RAMON A juliol 27, 2023 | 20:16
    Vaja,com a Rusia
  6. Icona del comentari de: LLARENA dPENA a juliol 28, 2023 | 09:22
    LLARENA dPENA juliol 28, 2023 | 09:22
    Tots és mentida. Tot és merda. En Boye no patiria aquesta situació desvergonyidament miwerable si no treballés a favor d'en Puigdemont i, sobre tot, hagués deixat tan a la vista la realitat miwerable d'aquesta " democracia judicial espanyola que nos heos dado entre todos"
  7. Icona del comentari de: Pere a juliol 28, 2023 | 11:51
    Pere juliol 28, 2023 | 11:51
    Els desvergonyits jutjes repressors espanyols aplicant la venjança. D'això si que en saben.
  8. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a juliol 28, 2023 | 13:39
    Luisnomeacuerdo juliol 28, 2023 | 13:39
    El filoterrorista mr. Proper va a tener el culo cerrado una temporada. La cruzada contra los fascistas independentistas de tractoria y los que los apoyan va según lo previsto. Se acabó el recreo.
    • Icona del comentari de: Al desmemoriat a juliol 29, 2023 | 17:57
      Al desmemoriat juliol 29, 2023 | 17:57
      Ja ho ha dit algú per aquí: quanta fantasia, quants somnis humits en l'espanyolisme, quanta desmemòria!
  9. Icona del comentari de: Cocoliso ja va passar sis anys a la presó a juliol 29, 2023 | 13:42
    Cocoliso ja va passar sis anys a la presó juliol 29, 2023 | 13:42
    Va aprofitar per estudiar dret per la UNED i obtenir-ne la titulació. I tant que ho ha aprofitat. En agraïment s'ha dedicat a defensar tot friki que se li posava per davant menys Miñanko que és tot un narco com déu mana. Tard o d'hora et cacen. Després a l'Audiència ja veurem com va la cosa.
    • Icona del comentari de: Al cervell planxat a juliol 29, 2023 | 18:00
      Al cervell planxat juliol 29, 2023 | 18:00
      Recordeu-vos d'Alemanya, quan cridàveu que ja havíeu guanyat, que tindríeu el President aquí de seguida, i us vau quedar amb un pam de nas. Somnis humits, sí senyor.
      • Icona del comentari de: La planxa del teu cervell a juliol 30, 2023 | 11:12
        La planxa del teu cervell juliol 30, 2023 | 11:12
        Alemanya estava disposada a lliurar Puigdemont per malversació. Com que en aquell temps existia el delicte de sedició i per aquest delicte estaven imputats els després indultats, a Llarena no li va semblar correcte que el tonto màxim de l'1-O es lliurés de l'acusació per sedició i va renunciar al lliurament. De pam de nas res i posa't midó al cervell que el tens fatal.
        • Icona del comentari de: Al del cervell planxat (sembla que amb midó?! Déu n'hi do) a juliol 30, 2023 | 16:10
          Al del cervell planxat (sembla que amb midó?! Déu n'hi do) juliol 30, 2023 | 16:10
          Ni tan sols això és veritat. El jutge alemany va dir que aquest concepte de la malversació es podia estudiar, però que les coses que el jutge espanyol va dir que el president havia fet no eren delicte, i per tant no el podien lliurar. L'espanyol va dir que no perquè efectivament sembla que li semblava poc. Si ho hagués acceptat, llavors hauria començat un procés llarg de recursos que probablement hauria acabat igual, amb un pam de nas de tots els espanyols que ja us queia la bava veient-vos-el pres. No sé si recordes que els alemanys li van posar a Puigdemont un advocat, Wolfgang Schomburg, un dels més prestigiosos del món en el seu àmbit. No ho van pas fer per lliurar el president, no.
          • Icona del comentari de: La planxa del teu cervell a juliol 30, 2023 | 17:02
            La planxa del teu cervell juliol 30, 2023 | 17:02
            Consulta l´hemeroteca i no deixis que el teu nas creixi fins a sortir per la finestra. Està bé que no et rendeixis, però tot té un límit. Puigdemont no es va extradir gràcies a Llarena.
          • Icona del comentari de: Potser sí que et deixaré planxat, ben mirat a agost 03, 2023 | 00:33
            Potser sí que et deixaré planxat, ben mirat agost 03, 2023 | 00:33
            No sé quina premsa llegeixes, perquè recordo prou bé que fins i tot els diaris unionistes (potser fora dels més ultres) deien que era molt improbable que el lliuressin, i que en tot cas n'hi havia per temps, amb els recursos i tot plegat. Llavors aprofitaveen per carregar contra el 'jutge regional', això sí, i tota la parafernàlia, però ja llavors estava força clar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa