La instrucció judicial batejada com a Volhov té l’obsessió d’acreditar la ja famosa suposada trama russa del Procés. Ara bé, noves perquisicions han obert una escletxa que ha permès a les defenses començar a esbossar com la unitat de la policia judicial de la Guàrdia Civil, amb la complicitat del titular del jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, va articular el relat que el Kremlin podia estar darrere el Procés sobiranista. Un hotel de Lloret en suspensió de pagaments, un cas de corrupció a l’àrea metropolitana de Moscou, un complex procés d’extradició a l’Audiència Nacional, un intent de suïcidi i un informe de Centre Nacional d’Intel·ligència conformen els elements que haurien ajudat redactar la tesi que els russos estaven rere el referèndum d’independència del Primer d’Octubre del 2017. 

Un dels personatges claus en la investigació és l’empresari rus establert a Catalunya Alexander Dmitrenko. Un home al qual s’ha denegat la nacionalitat per la seva presumpta relació amb la màfia russa i els serveis d’intel·ligència russos. Així ho arguïa un informe del Centre Nacional d’Intel·ligència al qual va tenir accés El Món. El dubte era saber com fonamentaven els serveis d’informació espanyols aquesta acusació i si la negativa a regular la seva situació seria un dels motius pels quals Dmitrenko ha anat variant la seva versió respecte les relacions amb el president a l’exili Carles Puigdemont

Informe del CNI sobre Alexei Dmitrenko
Informe del CNI sobre Alexei Dmitrenko

Un hotel en concurs de creditors

La pista més plausible que alguna defensa dels investigats -ho siguin oficialment o perquè s’han vist embolicats en el cas- ha començat a bastir cal anar-la a buscar a Lloret de Mar. És el cas de l’Hotel Clua, un establiment que passava per serioses dificultats financeres des de feia temps. L’hotel estava gestionat per Postrigan Valery, fill de Postrigan Alexander Nikolayevich, durant 23 anys cap de l’administració local de Moscou, perseguit per la justícia russa. Postrigan fill volia posar a la venda l’hotel i va contactar amb Dmitrenko per tal que li trobés un comprador. De fet, Dmitrenko es dedicava a fer d’intermediari entre inversors i, especialment, entre inversors russos. El negoci no va reeixir. El procés concursal va continuar, i el sis de juliol del 2020 va començar el tràmit de liquidació de l’empresa. Per cert, la liquidació concursal va anar a càrrec del Bufet Roca Junyent, en concret de la seva delegació de Girona. 

Resolució del Jutjat Mercantil 1 de Girona sobre el concurs de creditors d'Hotel Clua/Borme
Resolució del Jutjat Mercantil 1 de Girona sobre el concurs de creditors d’Hotel Clua/Borme

Les trobades entre Dmitrenko i Postrigan van anar més enllà, en el benentès que l’hoteler li va confessar que es trobava immers en un procés d’extradició. Segons la documentació de l’extradició a l’Audiència Nacional, a la que ha tingut accés El Món, el 30 de desembre del 2019 l’ambaixada russa a Madrid va demanar al govern espanyol l’extradició de Postrigan. El dens expedient judicial rus, al qual també ha tingut accés El Món, l’acusa de quedar-se terrenys de titularitat municipals i revendre’ls juntament amb el seu pare. En concret, es reclama Postrigan per la comissió d’un delicte recollit a l’apartat 4 de l’article 159 del Codi Penal rus, que castiga “comportaments de frau, robatori de la propietat aliena a través de l’engany, comès en un grup organitzat en gran quantitat i escala”. Postrigan pare ja havia estat detingut abans que es tramités la petició d’extradició. 

Alexander Dmitrenko, president de CatRus, en una imatge d'arxiu
Alexander Dmitrenko, president de CatRus, en una imatge d’arxiu

Segons la versió de Dmitrenko, a la vista del procés obert contra Postrigan, li va recomanar que enraonés amb l’advocat Gonzalo Boye, de reconegut prestigi a l’Audiència Nacional en casos d’extradició. Una versió que contrasta amb la que altres vegades havia apuntat, que va fer-se acompanyar per l’advocat perquè l’assessorés sobre una possible compra-venda de l’hotel. L’Audiència Nacional va respondre a la fiscalia russa que el sis de febrer iniciava le procés judicial d’extradició. Postrigan s’hi va oposar. A l’escrit d’oposició a l’extradició, al qual ha tingut accés El Món, va objectar que si es complia “implicaria inevitablement la seva detenció il·legal”, tenint present que en el cas que investigava la fiscalia russa, pel que feia a la seva responsabilitat, no es podia considerar un delicte de frau. I més, si es tenia en compte que no hi havia cap “sentència per corrupció en el cas”.

Documents del procés d'extradició de Postrigan davant el ministeri de Justícia espanyol i l'Audiència Nacional/Quico Sallés
Documents del procés d’extradició de Postrigan davant el ministeri de Justícia espanyol i l’Audiència Nacional/Quico Sallés

L’extradició va tirar endavant i Postrigan va ser detingut per les autoritats espanyoles i es va començar el tram final del procés d’extradició a Rússia. Així, la Guàrdia Civil el 12 de novembre del 2020 el va portar fins a l’aeroport del Prat per ser traslladat a Moscou i complir amb els requeriments de les autoritats russes. Però Postrigan, segons l’agència Tass, va intentar suïcidar-se al mateix aeroport. Des d’aleshores, a Postrigan se li ha perdut absolutament la pista sense poder constatar si finalment va ser extradit. El misteri d’on que se’n va fer de Postrigan continua. La teoria dels investigadors de la defensa és que Postrigan hauria estat el nexe per implicar Dmitrenko, amb qui suposadament va mantenir relacions comercials. 

La petició d'extradició de la justicia russa per a Postrigan a Espanya/Quico Sallés
La petició d’extradició de la justicia russa per a Postrigan a Espanya/Quico Sallés

El fet que no s’hagi sabut res més de Postrigan fa pensar que passés la informació que havia tingut relació amb Dmitrenko i de retruc, amb l’advocat de Carles Puigdemont. D’aquesta manera, i sempre seguint la tesi dels investigadors, “només calia collar-los”, atesa la posició de feblesa de Postrigan i Dmitrenko, perquè enraonessin sobre la suposada trama russa del Procés i emboliquessin l’entorn del president a l’exili, en l’òrbita dels “foscos interessos del Kremlin”. Per una banda, Postrigan detallava la relació amb Dmitrenko i, per l’altra, el CNI tenia l’excusa perfecte per denegar-li a Dmitrenko la nacionalitat i la residència per connexions amb la màfia russa i els serveis d’intel·ligència russos.

La realitat és que ara com ara de Postrigan no se’n sap res i que Dmitrenko continua a Catalunya i passejant-se pels mitjans de comunicació explicant la seva trobada amb Puigdemont, tot i que des del 9 de setembre del 2020 el CNI el considera un espia rus. Una situació insòlita per a algú acusat d’espionatge per part de l’Estat espanyol des de fa mesos. “La conclusió, a priori, és que tots dos s’haurien beneficiat de la situació a canvi d’entortolligar el Procés amb els interessos russos”, comenten a El Món fonts del cas. Uns fets que desvirtuarien encara més la famosa “trama russa” del Procés.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: El cit campejador a març 27, 2022 | 21:47
  El cit campejador març 27, 2022 | 21:47
  Francisco Salles, por mucho que le des vueltas, hasta los indepes reconocen que hubo negociación con los rusos. Y tú, venga a blanquearlo. No insistas...
  • Icona del comentari de: Embolica que fa fort a març 28, 2022 | 11:10
   Embolica que fa fort març 28, 2022 | 11:10
   Tu ets bastant capsot, no llimonera ? Imaginem-nos que els catalans siguin tant dolentots que tinguessin "negociacions" amb els russos ? On és la infracció de la llei ? Els aparells de l'espanyol especialistes en colar, amb l'ajut de la justícia lawfare espanyola, atestats i informes tacito plens de fantasies espanyoles per a intentar desprestigiar, fatigar i marejar l'enemic. la qual cosa alimenta "d'arguments" la claca de trolls xovinistes espanyols. És això ras i curt.
   • Icona del comentari de: El cit campejador a març 28, 2022 | 11:32
    El cit campejador març 28, 2022 | 11:32
    Este mamporrero confirmando que los indepres negociaron con Putin el soporte a la independencia de Cataluña. Probablemente, ceder el puerto de Tarragona para poner barcos mililtares rusos o soporte militar y hacer lo mismo que están haciendo en Ucrania, fuera lo que pusieron en la mesa los indepres. Y el mamporrero aplaudiendo con las orejas. Así es de violento este movimiento supremacista, ultra nazi.
    • Icona del comentari de: Ehem ! a març 28, 2022 | 12:26
     Ehem ! març 28, 2022 | 12:26
     Xeic ! Per a esdevenir "supportter" espanyol cal ésser tant poca-solta com la patuleia de trolls xovinistes espanyols que escriuen comentaris per ací ? Ells mateixos es desacrediten tot sols, qui vol ésser com ells ?
    • Icona del comentari de: JordiP a març 28, 2022 | 17:11
     JordiP març 28, 2022 | 17:11
     D'aixó que fas, la meva avia deia "coger el rábano por las hojas". Deixa-ho còrrer, nen, que per a discursos polítics no vals, que ensenyes massa el llautó.
  • Icona del comentari de: JordiP a març 28, 2022 | 17:40
   JordiP març 28, 2022 | 17:40
   Negociació? Què es va negociar? I què es va acordar? Tú hi eres, a aquestes "negociacions"? Doncs, si no hi éres, com ho saps? T'ho ha dit el teu cunyat, el GC Tàcito? He, he, mira que arribeu a ser sectaris i tontets. Qui són els adoctrinats?
 2. Icona del comentari de: Merda de pais a març 27, 2022 | 22:10
  Merda de pais març 27, 2022 | 22:10
  Qui va fer l'informe de la Guàrdia Civil, el senyor Tàcito?
  • Icona del comentari de: Cal denunciar-ho a març 28, 2022 | 13:30
   Cal denunciar-ho març 28, 2022 | 13:30
   Qui els fa ? Encara en tenim dubtes de qui es dedica a fer recerca prospectiva a base de converses espiades il·legalment, emails, agendes, cel·lulars, pendrives robats, retalls de notícies publicades que tothom sap, tot amanit amb les traduccions i fantasies de l'equip tacito, que lliuren a la fiscalia afinadora espanyola, prèvia difusió per capítols a la "premsa amiga", i els jutges lawfare espanyols ho processen durant mesos i anys com a forma de marejar i fer perdre el temps a les persones que els hi volen "represàlia" ? Aquesta mena d'informes son els que van fer servir els jutges espanyols lawfare durant la farsa del judici il·legal contra 2 activistes catalans i 7 polítics electes catalans. Si els catalans no reaccionen davant de tanta ignomínia i encara a hores d'ara ens fem preguntes capcioses, ens ho hem de fer mirar. Anem pas bé.
   • Icona del comentari de: JordiP a març 28, 2022 | 17:29
    JordiP març 28, 2022 | 17:29
    I no oblidem la farsa en tres actes dita "Judici del Procés", del prolífic i hilarant autor Tàcito, protagonizada pel gran característic Manolito Marchena, (a) el Cachondillo. Un gran actor que, a més, es permetia unes morcillas del tamany d'una casa de set pisos. He, he, el paio! Va prohibir tota prova que pogués contradir el guió del Premi Nóbel de la comicitat Tàcito.
  • Icona del comentari de: JordiP a març 28, 2022 | 17:17
   JordiP març 28, 2022 | 17:17
   He, he, sota la esbojarrada direcció del Tàcito aquest van muntar una redacció col·lectiva que mereix el títol "Jules Verne", de tan fantasiosa que és. I el més xocant és que els jutges de la seva mateixa corda van descartant les acusacions, per infundades. Fins i tot la "fiel fiscalia" arriba a esbroncar l'acusació per puerilitat evanescent del sumari! És clar: es basen en articles de El Mundo, La Razón, El Confidencial i altres abocadors d'escombreries.
  • Icona del comentari de: JordiP a març 28, 2022 | 17:20
   JordiP març 28, 2022 | 17:20
   I espera't que els afers seriosos de veritat arriben a al TJUE i comencin a emetre sentències i providències. Llàstima que aleshores estarem tots calbs. Però la clamorosa derrota del Règim del '78 està cantada.
 3. Icona del comentari de: Joan de l'Os a març 27, 2022 | 22:11
  Joan de l'Os març 27, 2022 | 22:11
  No cal esforçar-se a demostrar res. La trama russa és una fake new que com acabem de veure interessa d'engreixar i escampar a molts per interessos divergents i posicions diferents (o no tant), des de l'autonomisme entregista d'ERC a l'extrema dreta espanyola, passant pels companys de viatge dels republicans a l'estil de PSOE, que calla i atorga. Per tant, tot esforç de documentació per a desacreditar-lo és feina inútil i condemnada al fracàs. Només reafirma els convençuts. Per a la resta, indiferents a la veritat o amb un alt interès per ocultar-la, és munició òptima i Rússia seguirà pilotant l'independentisme, la dolenteria dels catalans, Puigdemont i els seus, mentre aquests es percebin com un enemic fort i capaç de desestabilitzar el seu confort personal i del règim que els aguanta. En suma, ho sento per la dedicació, però feina en va, com fer llum a un cec, ploure sobre el mar i sermonejar a vosaltres, com deia Vicent Ferrer, aquell predicador valencià fet sant.
  • Icona del comentari de: JordiP a març 28, 2022 | 17:34
   JordiP març 28, 2022 | 17:34
   Ja ho va dir el cuñadísimo Ramon Serrano Súñer: "Rusia es culpable". Acusava Rúsia de la criminal insurrecció militar que havien fet (i marrat) ells, els de dretes castellanoespanyoles. I no era fatxa, el paio, no. Porto sentint aixó des que tinc ús de raó (que ja fa una pila d'anys).
 4. Icona del comentari de: Gonzalo a març 27, 2022 | 22:25
  Gonzalo març 27, 2022 | 22:25
  Yo sé que la Guardia Civil a veces se salta la ley, pero coño! lo hace por España! por la sacrosanta unión, aunque sea a ostias.
  • Icona del comentari de: Joan de Canyamars a març 28, 2022 | 11:45
   Joan de Canyamars març 28, 2022 | 11:45
   Qui ha declarat "sacrosanta" la unió? Amb semblant argument, és justifica totes les malvestats de que son capaços el poder espanyol? Espanya esta condemnada a la desaparició. Abur.
   • Icona del comentari de: JordiP a març 28, 2022 | 17:46
    JordiP març 28, 2022 | 17:46
    Veus? Aquesta és una altre característica dels fatxes: es creuen els emisaris de Déu. Un xist: Un aficionat demana un autògraf a Hitler i aquest escriu "El enviat de Déu, Adolf". després li demana a Mussolini i quest escriu: "El VERDADER enviat de Déu, Benito". Finalment li demana a Franco. Aquest es mira atentament els autògrafs precedents, pensa una mica i escriu: "No recordo haver enviat ningú. Francisco". Vell, però bó. Il·lustratiu i definitori.
  • Icona del comentari de: JordiP a març 28, 2022 | 17:38
   JordiP març 28, 2022 | 17:38
   Una unió a hòsties no és una unió: és un esclavatge. Vet aquí el que us distingeix de la gent normal: el salvatgisme colonialista, el supremacisme, el despreci pels drets humans, la xenofòbia i l'odi a la diversitat. Sou unes "alhajitas", que deia la meva pavia.
   • Icona del comentari de: JordiP a març 28, 2022 | 17:46
    JordiP març 28, 2022 | 17:46
    àvia
 5. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a març 27, 2022 | 23:08
  Luisnomeacuerdo març 27, 2022 | 23:08
  Uhmmmm mortadelo se te ve un poco nervioso con la movida de los fascistas independentistas de tractoria y los amiguitos rusos, no estarás tú también metido en el ajo, si es así ya puedes ir alquilando una habitación en la casa de la repugblica virtual de tractoria con tu amigo el pastelero loco, tan querido en el parlamento Europeo.
  • Icona del comentari de: Gavanenc a març 28, 2022 | 11:17
   Gavanenc març 28, 2022 | 11:17
   Per a "movidas" el merder de la 52a província espanyola "indivisible d'Espanya" del Sàhara des del 1976 o la venda d'armes espanyoles a la "democràcia plena" Aràbia Saudita per atacar entre altres pobles, el iemenita... per a esmentar dues "movidas" espanyoles que fan enrogir qualsevol persona amb sentit comú, a la palestra actual i que s'arrosseguen de fa dècades. Que un xovinista espanyol intenti amb qualsevol cosa fer mofa dels catalans, diu molt d'ells.
 6. Icona del comentari de: Pau a març 28, 2022 | 00:09
  Pau març 28, 2022 | 00:09
  Quico,en todos los conflictos hay un tonto útil,aquí te tienen a tí,yo no creo que seas tonto,pero te usan y tú tan contento,ya mismo premio nacional de periodismo de investigación.
  • Icona del comentari de: Gerard de sarria a març 28, 2022 | 15:16
   Gerard de sarria març 28, 2022 | 15:16
   Visca Lituania
 7. Icona del comentari de: fideli a març 28, 2022 | 07:45
  fideli març 28, 2022 | 07:45
  tot a on hi ha españa, merda!
  • Icona del comentari de: Sentit d'estat a març 28, 2022 | 13:03
   Sentit d'estat març 28, 2022 | 13:03
   I...? Fideli, aleshores que hi fotem els catalans encara sota sobirania espanyola ? Al catalans ens agrada viure emmerdats ? Més enllà d'Espanya hi ha vida, no es comprèn que els catalans encara estiguem atrapats dins d'Espanya. Aquesta és la qüestió, la resta parlar o escriure, dins d'un bucle per a no arribar enlloc.
 8. Icona del comentari de: Ferran a març 28, 2022 | 08:26
  Ferran març 28, 2022 | 08:26
  Tengo que recurrir de nuevo a Pluto y su novia la Gran actriz Pluta, que tuvieron una prólija descendencia, los hijos de la Gran Pluta. (Los del cuento claro)
 9. Icona del comentari de: Vaya! a març 28, 2022 | 08:55
  Vaya! març 28, 2022 | 08:55
  Y los rufianes de ERC firmando encima la mierda. El trilerismo se extiende a los confines del imperio de la mierda
  • Icona del comentari de: ( · ) a març 28, 2022 | 11:34
   ( · ) març 28, 2022 | 11:34
   Bo ! Un altre comentarista de falsa bandera en la seva salsa. Ha, ha, ha.
 10. Icona del comentari de: El del maletero a març 28, 2022 | 09:07
  El del maletero març 28, 2022 | 09:07
  A mortadela lo veo de próximo conseller de interior .....
 11. Icona del comentari de: Què volen aquesta gent ? a març 28, 2022 | 11:00
  Què volen aquesta gent ? març 28, 2022 | 11:00
  La justícia espanyola ja sabem que el català se'l passa per on li rota, tret del 25%, però com a mínim podria tenir cura a l'hora d'escriure correctament cognoms, si hom envia un email amb "rocajunyet" [sic], no arribarà enlloc

Nou comentari

Comparteix