El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Elena es reuneix amb el sobiranisme per impulsar la nova llei de policia

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, té com a objectiu bastir d’una vegada per totes el codi normatiu de la policia de Catalunya. Així, ha aprovat el decret d’estructura dels Mossos d’Esquadra, ha enllestit el Pla de Seguretat de Catalunya que aviat s’ha d’aprovar al Govern, i per últim vol presentar l’avantprojecte de llei del Sistema de Policia de Catalunya. Una llei endarrerida i que espera veure la llum des que Montserrat Tura va ser consellera, en el primer tripartit. De fet, Elena ja té un esborrany del text legal que ha presentat a quatre grups parlamentaris, els del sobiranisme –els favorables al dret a decidir, inclosos els comuns– i a tres associacions municipalistes, entre aquestes, l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), a més de les històriques Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM). Han quedat a la cua, de moment, els grups unionistes de l’arc parlamentari. Tota una declaració d’intencions per a una llei que ha de ser un pilar de l’autogovern.

Aquest projecte també el van intentar els consellers Ramon Espadaler, Jordi Jané, Miquel Buch i Miquel Sàmper. I ara corria el perill de veure’s interromput de nou a la vista de la crisi de Govern del passat mes d’octubre, quan Junts va sortir de l’executiu. Un equip dirigit per Amand Calderó, aleshores coordinador de Sistemes de Seguretat Pública, van enllestir un projecte de bases i un esborrany d’articulat per tal de presentar-lo als grups parlamentaris abans que acabés el mes de setembre, i explicar-lo en quatre actes, un a cada demarcació de Catalunya, durant el mes d’octubre. Calderó ha canviat de conselleria, ara és a Justícia, i torna a ser secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima. El projecte ni ha arribat a tots els grups parlamentaris ni tampoc s’ha presentat en cap demarcació.

Els primers a reunir-se amb Elena per a una llei clau

Segons una resposta parlamentària a què ha tingut accés El Món, el Departament d’Interior assegura que “vol comptar amb la participació dels actors implicats en l’àmbit de la seguretat pública per buscar un ampli consens social per a la llei”. Per això justifica que s’hagin iniciat “reunions per donar a conèixer el document de bases de l’avantprojecte de llei del Sistema de Policia, que en defineix els principis i valors, així com els elements que han d’inspirar el nou sistema policial i els continguts a regular”.

Aquestes reunions, fins ara, es concreten en vuit trobades de dos tipus: càrrecs electes i associacions. De fet, pel que fa a associacions Elena només s’han trobat amb tres, totes de caràcter municipalista. En concret, el 3 de novembre passat l’equip de la conselleria es va reunir amb la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM). Una trobada a la qual van assistir els presidents de les dues entitats, Olga Arnau i Lluís Soler, els seus secretaris generals, Jordi Seguer i Joana Ortega, a més del cap de gabinet de la FMC, Tomàs Álvaro, i el vicepresident de l’ACM, Xavier Paz.

Ara bé, d’aquestes reunions en destaca la celebrada a part el 15 de novembre, amb l’Associació de Municipis per la Independència, l’entitat municipalista contínuament denunciada o demandada per l’Estat per la seva activitat política. En aquesta trobada, hi van participar Jordi Gaseni, president, Sònia Gràcia, vicepresidenta, David Solà, vicepresident, Cristina Mundet, vocal, i Rosa Maria Sanjaume, coordinadora. És a dir, vas ser la més nombrosa de les reunions del gabinet del conseller sobre aquesta llei, clau en el sistema institucional de l’autogovern.

Jordi Gaseni, president de l'AMI, ha clamat que “No cal buscar culpables. Cal treballar per la llibertat” en el seu discurs de la Diada 2022 | Jordi Play
Jordi Gaseni, president de l’AMI, durant la Diada del 2022 | Jordi Play

Només quatre grups parlamentaris

Pel que fa a les reunions amb el poder legislatiu, l’equip de la conselleria només ha celebrat fins ara quatre trobades. El passat 28 de setembre, el gabinet del conseller es va reunir amb els diputats d’ERC Chakir el Homrani, Lluïsa Llop i Pau Morales. El cinc d’octubre, amb el portaveu d’Interior dels Comuns, Marc Parés; el mateix dia es van trobar amb Junts per Catalunya, amb el seu president de grup, Albert Batet, i les diputades Mercè Esteve i Irene Negre. Fins i tot, es van reunir amb un dels grans fiscalitzadors de l’activitat del Departament d’Interior, el diputat de la CUP Xavier Pellicer. A hores d’ara, Interior no reflecteix cap trobada formal per tractar el tema de la llei del Sistema de Policia ni amb el PSC, ni Vox, ni PP, ni Ciutadans.

Les trobades han servit per plantejar l’esborrany de l’articulat i recollir opinions sobre “les noves realitats socials” i “les necessitats de seguretat actuals”. Fonts d’Interior ja asseguraven el passat setembre la voluntat d’exposar públicament l’esborrany per tal d’incorporar demandes dels actors implicats, societat civil, sindicats i organismes, així com les conclusions de la comissió d’estudi parlamentària sobre el model policial, aprovades el passat mes de desembre. El document de bases de l’avantprojecte té 16 punts i vol endreçar el garbuix jurídic del sistema de seguretat i policial de Catalunya ara configurat per la llei 16/1991, de les policies locals; la llei 10/1994, de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra; la llei 4/2003, d’ordenació del sistema de seguretat pública de Catalunya; i la Llei 10/2007, de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya.

Més notícies
El comissari Villarejo en rebre una condecoració ara fa onze anys/Quico Sallés
El Ministeri d’Interior va donar tres identitats oficials a Villarejo
Notícia: El Ministeri d’Interior va donar tres identitats oficials a Villarejo
Comparteix
Els investigadors ressalten l'excepcionalitat de la seva situació, i el comissari era presentat internacionalment com a "cap dels agents encoberts" del CNP
El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, en una roda de premsa / ACN
Interior activa el Pla Daga per l’increment de delictes amb arma blanca
Notícia: Interior activa el Pla Daga per l’increment de delictes amb arma blanca
Comparteix
Tot i així Elena diu que a Catalunya "no hi ha cultura de la navalla"
Els Mossos d'Esquadra detenen Clara Ponsatí | ACN
Els Mossos detenen Clara Ponsatí al mig del carrer
Notícia: Els Mossos detenen Clara Ponsatí al mig del carrer
Comparteix
Un agent de paisà ha interromput la passejada de l'eurodiputada i li ha demanat que l'acompanyi
El conseller Joan Ignasi Elena en el moment de la presentació de la nova uniformatitat dels Mossos d'Esquadra a Manresa/Mar Martí
Els sindicats planten Elena “irritats” amb el nou decret de Mossos
Notícia: Els sindicats planten Elena “irritats” amb el nou decret de Mossos
Comparteix
Les organitzacions critiquen que s'han assabentat per WhatsApp del nou document

Comentaris

  1. Icona del comentari de: MHP a abril 07, 2023 | 21:12
    MHP abril 07, 2023 | 21:12
    Això del "soberanisme" qui son, els que prenen Soberano "que es cosa de hombres"?
  2. Icona del comentari de: Anònim a abril 07, 2023 | 21:44
    Anònim abril 07, 2023 | 21:44
    Quin concepte es soberanisme??? Aixó no existeix.. o ets catala o ets espanyol, el demés es juga a la Primitiva
  3. Icona del comentari de: Anomin a abril 07, 2023 | 21:45
    Anomin abril 07, 2023 | 21:45
    Mentres hi haguin lleis franquistes com la llei mordaza, no hi pot haver policia democratica.
  4. Icona del comentari de: Gerard de sarria a abril 07, 2023 | 22:20
    Gerard de sarria abril 07, 2023 | 22:20
    Un socialista grass.... En fi... Una de les animes de psoe a catalunya ara a ER
  5. Icona del comentari de: Elena i Francis a abril 08, 2023 | 06:13
    Elena i Francis abril 08, 2023 | 06:13
    ¿Un altre cop amb l'absurd "dret a decidir"?. Va quedar molt clar fa anys que era un eufemisme de "dret a l'autodeterminació" que Catalunya no en té segons l'ONU. A més, el terme "dret a decidir" no té sentit si no indica què vols decidir.
    • Icona del comentari de: Un a abril 09, 2023 | 08:05
      Un abril 09, 2023 | 08:05
      Aquesta sí que és bona. Diu que el dret a ecidir només té sentit si prèviament has decidit què vols decidir. D'aquesta manera és normal que el trobis absurd. La gent normal, però, entén que el dret a decidir és poder decidir. Que és el dret a l'autodeterminació sí que és cert, i l'ONU no ha dit res que no ens correspongui.
      • Icona del comentari de: Dos a abril 10, 2023 | 12:45
        Dos abril 10, 2023 | 12:45
        Tu ets un mentider nat i un manipulador. Ban Ki Mun (Secretari general de l'ONU el 2015): "Catalunya no és a la categoria de territoris amb dret a l'autodeterminació". El “dret a decidir” no existeix: hi ha coses que no tens dret a decidir si són delictes, com ara decidir estafar, robar, violar, matar, etc. Això és elemental estimat Watson, i és només un exemple.
        • Icona del comentari de: Un a abril 14, 2023 | 01:46
          Un abril 14, 2023 | 01:46
          Home, parlant de manipuladors, dir que ha parlat l'ONU quan Ban Ki-moon en una entrevista diu que opina una cosa, és com a mínim ridícul. Dos delators especials i dos comitès de l'ONU han dit altres coses, i aquests sí que expressen oficialment la veu de l'ONU. Ah, per cert, el dret a decidir, és a dir a l'autodeterminació, no és individual, sinó col·lectiu.
        • Icona del comentari de: N a abril 14, 2023 | 11:06
          N abril 14, 2023 | 11:06
          *relator*, no 'delator', és clar. I per cert, el dret a decidir col·lectivament comença per decidir què és delicte i què no.
  6. Icona del comentari de: Jomateix a abril 08, 2023 | 09:45
    Jomateix abril 08, 2023 | 09:45
    Ara als carruselistes es fan dir policies? Normal…els piolins que agredien els escúts humans de 70 anys también es fan dir Aixi…els membres del Gal Espanyol también es feien dir policies…fins i tot al franquisme éls grisos portaben rotulat als vehícles la paraula policía…i el Villarejo! Si els mossos son policies el membres de cosos de seguretat talibans a Afganistán tambe ho son. El que necesitem es un cos democratic policial un cop siguem independents inhabilítant als membres de forces de seguretat espanyoles inclosos el mossos per evitar adhesions de membres no democrates.
  7. Icona del comentari de: Fat boy a abril 08, 2023 | 09:45
    Fat boy abril 08, 2023 | 09:45
    La policia aquesta que obeeix cegament ordres IL.legals de funcionaris estrangers?.
  8. Icona del comentari de: Aneualamerda a abril 08, 2023 | 10:20
    Aneualamerda abril 08, 2023 | 10:20
    "les noves realitats socials” son els vells abusos del règim78 i “les necessitats de seguretat actuals” son la indepenència de Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa