El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Feijóo entra en la guerra contra la immersió lingüística a Catalunya
  • CA

El nou president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha dit aquest dilluns en una entrevista a Onda Cero que el model de la immersió lingüística de Catalunya no encaixa amb el “bilingüisme cordial” que va defensar al seu primer discurs com a líder dels populars a Sevilla. Segons Feijóo, la immersió “no és cordial”, sinó una “imposició”. “Perquè hi hagi bilingüisme cordial cal conèixer les llengües amb la mateixa intensitat perquè ens les ensenyen amb les mateixes hores lectives”, ha comentat, com a Galícia, on “el 50% de les classes són en castellà i el 50% en gallec”. “La immersió lingüística no és cordial, sinó obligatòria. Els polítics obliguen la gent a parlar una llengua, i això no és cordialitat, és imposició”.

A banda d’aquest tema, Feijóo ha insistit en un nou caràcter que vol imprimir com a líder de l’oposició a l’estat espanyol. Ha afegit que aquest dijous –a la reunió que mantindrà amb el president espanyol, Pedro Sánchez- anirà a la Moncloa “amb l’agenda oberta”, i malgrat que creu que la renovació del CGPJ és important, confia abordar-hi sobretot la situació econòmica de l’Estat, informa l’agència ACN.

“Estic sorprès que el govern del meu país hagi estat l’últim a adoptar mesures”, de “l’embolic que s’ha produït per la supèrbia de no adoptar decisions” i “del fet que a la conferència de La Palma es digués que es rebaixaria impostos i que aquests no baixin”. Tot plegat demostra que “el govern ha desconnectat de la realitat”, ha assenyalat.

Feijóo no ha aclarit el vot del PP al decret de mesures urgents per rebaixar el preu del carburant, però sí que ha afirmat que “són un pedaç” perquè “no hi ha mesures econòmiques al darrere, només 16.000 milions” quan “tenim una inflació del 10%”. “La pregunta és si reduirem impostos”, “si la base imposable d’un litre de combustible era un euro i ara són dos, es recapta el doble”.

Feijóo no ha repetit que el govern espanyol “es folra”, com va dir durant la gira prèvia a la seva arribada a la presidència del PP, però sí que ha insistit en la crítica. “No comparteixo la política econòmica del govern, perquè no funciona” perquè “es basa en incrementar el dèficit i el deute” i perquè “no vull portar el meu país a la ruïna” ni vull que “s’improvisin mesures com els cèntims de benzina”.

Tampoc ha volgut definir Vox com un partit d’ultradreta, tot i que ha remarcat les diferències entre les dues formacions. “Jo intentaré mantenir el respecte cap a qualsevol partit polític malgrat que estigui als antípodes del que crec, i no m’apuntaré a l’insult i la desqualificació”. En aquest context ha aclarit que el PP “és un partit europeista, i Vox no”, i “som el partit de la Constitució espanyola que és l’Estat de les autonomies”. “Això són qüestions que ens separen molt”, ha dit.

I tampoc ha aclarit si esdevindrà senador per fer la tasca de líder de l’oposició des de la cambra alta. “No ho descarto”, ha dit. “Presentaré la dimissió com a president de la Xunta a les pròximes setmanes i a partir d’aquí em reuniré amb els grups parlamentaris del PP al Congrés i al Senat i decidiré si m’incorporo al Senat o no”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a abril 05, 2022 | 10:21
    Ricard abril 05, 2022 | 10:21
    És un sarcasme, per no dir una paraula més pròpia, que un castellà ens alliçoni sobre "cordialitat".
  2. Icona del comentari de: fideli a abril 05, 2022 | 10:42
    fideli abril 05, 2022 | 10:42
    veus com els malparits són malparits sempre?... bé,sempre sempre no: poden arribar ser fillsdeputa; o més, grans fillsdeputa
  3. Icona del comentari de: Francesc Font a abril 05, 2022 | 10:49
    Francesc Font abril 05, 2022 | 10:49
    Respecte del "bilingüisme cordial” de Feijoo, recordo que fa anys hi havia força bars de gallecs a Barcelona o quan es parlava des de la barra amb altres gallecs clients, no entenia un brot del que deien. Després, per feina, vaig estar més d’una setmana a Galícia. Anava pels pobles, i no entenia ben bé el que deien entre ells. I ara, de fa temps, quan sento per la tele alguna “perorata” de Feijoo en gallec... ho entenc tot sense necessitar subtítols. Està força clar que entén Feijoo per “bilingüisme cordial”. Espanyol... amb accent “regional”.
    • Icona del comentari de: Anna Guimerà a abril 05, 2022 | 17:17
      Anna Guimerà abril 05, 2022 | 17:17
      Penso que a Galícia, com a les ciutats ciutats dels Països Catalans Barcelona, València, Palma, Alacant... la llengua pròpia ha desaparegut o desapareix, més o menys, substituïda per la de l'estat ocupant. Per això hi ha xovinistes espanyols que escriuen "tractoria" i altres mofes per a referir-se a les zones menys poblades i menys interessants per a espanyolitzar per la metròpoli ocupant, de fet s'espanyolitzen més lentament totes "soles" per influència de les zones amb més aglomeració de gent. Així a Galícia a les ciutats parlen generalment, si el parlen, un "gallec" que "s'entén", com el de Feijóo, sense haver estudiat gallec ni portuguès, és a dir parla l'equivalent del catanyol (per a entendre'ns i encara amb més dosi de -nyol que gallec) per contra a les zones no urbanes el gallec s'ha conservat més i doncs cal estudiar-lo més o fer més immersió. De fet al nord de Portugal a Trás-os-Montes e Alto Douro i Minho la variant del portuguès que s'hi parla és el gallec. Si us hi fixeu una mica hi ha espanyols que diuen que a la Catalunya de fora de les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona "hablan un catalán cerrado" i amb pronoms... és ben bé això.
  4. Icona del comentari de: Tela a abril 05, 2022 | 11:26
    Tela abril 05, 2022 | 11:26
    Al estado mafiós espanol sempre surt a compte matxacar catalans. Cal fugir-ne el més aviat possible. Però que s'hi quedin els traïdors panxacontents d'erc junts i cup, que els va molt bé tenir un amo.
  5. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 05, 2022 | 11:37
    Pere Llimonera i Citronell abril 05, 2022 | 11:37
    ¿! Cómo va a ser C0RDiaL lo que busca el FaCH0RReRio separata supremata de patrias inventadas !? ... Esta gente abducida de la Burbuja andan too Lok0s; viven en un mundo paralelo de Fantasías, ficciones culturales e Historia Inventada... Estos son los de 'un sol poble, una sola raça, una sola llengua'... Les han cambiado el TaRRo y ahora llevan un Tarro de Mermelada encima de los hombros... El Nacional Catalanismo está en recesión, sí; cada vez hay mas gente que se 'adona' y ve que todo era un cuento, que "T0t era Mentida", pero sigue un núcleo duro de desbocados radicales, sectarios, autoritarios y totalitarios a lo "Zapad" Putinesco, que , con la 0LLa totalmente ida, serian capaces de cualquier acto fanático y cualquier Z-Putinada para alcanzar sus objetivos extremistas, arbitrarios, imperialistas, opresivos, abusivos, intolerantes, despóticos, tiránicos y Anti-Democráticos... Todo el mundo tiene que ser consciente de ello; porque, ademas, muchos de ellos, en su desesperación o supremacismo o fanatismo, N0 lo ocultan...
    • Icona del comentari de: JordiP a abril 05, 2022 | 22:21
      JordiP abril 05, 2022 | 22:21
      Òndia, tío, què pesat que ets!
    • Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a abril 06, 2022 | 09:43
      uno que vive en Tabarnia abril 06, 2022 | 09:43
      el que hi ha de blanc entre les rajoles no s,esnifa
  6. Icona del comentari de: federalista a abril 05, 2022 | 11:44
    federalista abril 05, 2022 | 11:44
    jajajaj indepre com cou eh que la gent moderada i sensata de dretes, esquerres i fins i tot indepres moderats siguem cada vegada mes, i els hiperventilats tarats i fanatics menys i dividits jajajaja, diu un tarat que cal fugir pero que els de erc junts i la cup es quedin jajaj i tambe psc comuns pp, ciutadans etc jajaj amb qui fugiras tarat, amb el espot, la cagarelas el cotalelo, la tal orriols del front de catalunya que te menys vots que gent cap al meu salo de molins hahaha es que el meu salo tarat hiperventilat es molt gran, hahhaah ai que em pixe a riure si fugiu, tots en un trolebus i encara queda lloc , us aneu els tarats hiperventilats en un cohet petitet, en sou 4 i el del tambor a algu llunya planeta extrasolar, a unes centenes d'anys llum, i us doneu pel cul alli, si es que els alienigenes us aguanten i no us fotren un grapat d'hosties i us envien per fi als limts de l'univers observable tarats minoritaris hahahahahahaha.
    • Icona del comentari de: Alcapone a abril 05, 2022 | 11:58
      Alcapone abril 05, 2022 | 11:58
      Deus ser de la Família.
      • Icona del comentari de: JordiP a abril 05, 2022 | 22:24
        JordiP abril 05, 2022 | 22:24
        No. Posiblement es tracta del alcohol de baixa qualitat, que el fa delirar incoherentment. Igual es matxaca amb metílico o con el hidroalcohol aquest de les mans, que ara està tan de moda.
    • Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a abril 06, 2022 | 09:44
      uno que vive en Tabarnia abril 06, 2022 | 09:44
      noi el tripi t,ha sentat fatal
  7. Icona del comentari de: Carolus van Gent a abril 05, 2022 | 11:48
    Carolus van Gent abril 05, 2022 | 11:48
    Aquest sonat, que no se si manté l'orgull de les seves antigues amistats, encara és més talós que l'anterior (que semblava de récord). El bilingüisme gallec no és massa "cordial": quantitat de nens gallecs, quan tenen ús de raó no en tenen ni fava... de castellà.
  8. Icona del comentari de: ç a abril 05, 2022 | 11:49
    ç abril 05, 2022 | 11:49
    I ho diu un paio d'un Estat que a la constitució diu que saber castellà és obligatori.
  9. Icona del comentari de: Guaita-que-fan-ara a abril 05, 2022 | 11:51
    Guaita-que-fan-ara abril 05, 2022 | 11:51
    De Rajoy a Feijóo, i tiro porque me toca, y a pedir de boca, sota l'ombra històrica de don Manuel i tota la franquistada. Apa va!
  10. Icona del comentari de: X2 a abril 05, 2022 | 12:00
    X2 abril 05, 2022 | 12:00
    Fora els feixistes disfressats
  11. Icona del comentari de: Miren a abril 05, 2022 | 12:27
    Miren abril 05, 2022 | 12:27
    Afortunadament, la gent de Galícia no està alliçonada per cap polític de bilingüisme cordial, sinó que senzillament parla la llengua dels seus pares i avantpassats. Més o menys com nosaltres amb el català.
  12. Icona del comentari de: fat boy a abril 05, 2022 | 14:18
    fat boy abril 05, 2022 | 14:18
    Es clar que si, la cordialitat es que uns estrangers s'instalin per la cara a Catalunya, tinguin mes drets que els catalans i que els paguem la festa amb els nostres impostos. I a sobre ens diguin que som uns f.d.p. que ens aprofitem dels seus diners.
  13. Icona del comentari de: Berta a abril 05, 2022 | 15:35
    Berta abril 05, 2022 | 15:35
    Feijooo metete en tus asuntos Será por que els gallegs sempre han sigut uns privilegiats ni emigrant a catalunya han deixar de parlar la seva llengua troba dos gallegs y veurás que automaticament deixan de parlar en castellano y es pasan al galleg i sense importar -hi si tu ho entens o no ?
    • Icona del comentari de: JordiP a abril 05, 2022 | 22:27
      JordiP abril 05, 2022 | 22:27
      Això és rigurosament cert. A la meva escala tenia dues veïnes gallegues (en pisos diferents) i sempre es comunicaven en gallec, fins i tot pel celobert de les cuïnes. .
  14. Icona del comentari de: Borinot a abril 05, 2022 | 16:48
    Borinot abril 05, 2022 | 16:48
    Cap sorpresa, que es pot esperar d'un franquista
  15. Icona del comentari de: Jeroni Munyós a abril 05, 2022 | 17:40
    Jeroni Munyós abril 05, 2022 | 17:40
    Siguem sincers i fem servir la memòria o la informació, el PP és un partit espanyol fundat l'any 1976 per 7 ex-ministres de Franco. Amb aquest origen i aquestes dades fundacionals objectives i verificables fàcilment, que us espereu o què n'espereu ? No cal afegir-hi res més. Potser cal afegir que VoX és una "escissió" del PP ? Això és un dels partits -ara en son dos en un- del bipartidisme espanyol.
  16. Icona del comentari de: Antonio a abril 05, 2022 | 18:33
    Antonio abril 05, 2022 | 18:33
    Es tindre poc coneixement aquest Gallego Només es president del pepe" es fot amb els catalans , burro, es aquesta la presentació d'un polític amb clase i cultura au no i veus a un pas del nas , la tu españa endeutada, los agricultors estan hartos etc. Vas bien para empeorar las cosas
  17. Icona del comentari de: L'OBSERVADOR ASTORAT a abril 05, 2022 | 18:53
    L'OBSERVADOR ASTORAT abril 05, 2022 | 18:53
    N. Fernández de Moratín (1765): «Admirose un portugués al ver que en su tierna infancia, todos los niños de Francia, sabían hablar francés. Arte diabólico es, dijo torciendo el mostacho; que para hablar en gabacho un fidalgo en Portugal, tarda mucho y lo habla mal, y aquí lo parla un muchacho». Molt cordialment !
  18. Icona del comentari de: Horaci a abril 05, 2022 | 20:07
    Horaci abril 05, 2022 | 20:07
    Troballa científica: Tenir un cervell gran dintre d'un cap ben gros (que no un gran cervell) ajuda algunes espècies de lloro a viure molts anys.
  19. Icona del comentari de: miquelets & company a abril 05, 2022 | 20:12
    miquelets & company abril 05, 2022 | 20:12
    Res,han canviat pets per merda
  20. Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a abril 06, 2022 | 09:41
    uno que vive en Tabarnia abril 06, 2022 | 09:41
    tots els del PP tenen aquest nivell? ha on els busquen? a la cua del atur?, entre aixo i els sonats que escriuen aqui, veig que a aquest partit en tenen dee sobres de tarats

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa