El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les defenses dels presos creuen que Estrasburg unificarà les demandes

Les defenses dels presos polítics s’ensumen que el Tribunal Europeu de Drets Humans unificarà les seves demandes per vulneració de drets. Així ho entenen a la vista que la instància judicial europea ha comunicat que encetava els tràmits el mateix dia –20 de desembre– i en català, tot i que es van registrar en dates diferents. De fet, tant el líder d’Òmnium, Jordi Cuixart, com els membres de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull han rebut el comunicat d’Estrasburg conforme donava número de tramitació a les seves demandes contra Espanya.

De fet, els lletrats defensors dels presos polítics condemnats per Manuel Marchena, ja preveien aquesta situació quan van crear l’anomenada comissió europea. És a dir, els advocats més dos lletrats especialitzats en la cort Europea, que van unificar criteris i bastir els esborranys de cada recurs en base les resolucions personals que sentenciava el Tribunal Constitucional. D’aquí que els juristes afinessin bé l’estratègia amb un repartiment per a cada recurs de les vulneracions que poden considerar més específiques en cada cas concret.

La resposta del TEDH d'Estrasburg on donen número d'expedient a les demandes dels presos Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull/Quico Sallés
La resposta del TEDH d’Estrasburg on donen número d’expedient a les demandes dels presos Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull/Quico Sallés

El punt clau, després del primer comunicat, serà l’admissió a tràmit de les demandes, que pot donar més tranquil·litat als lletrats, en el benentès que si el TEDH accepta analitzar els casos és un “bon punt de partida”. En aquest marc, interpreten com una “bona notícia” que hagin fet el comunicat el mateix dia pels quatre presos polítics, els quatre primers que van poder presentar la demanda. També afegeixen en el seu interès, el fet que a cada sentència del Tribunal Constitucional espanyol es mantingui el vot particular de José Antonio Xiol Ríos i Maria Luisa Balaguer Callejón.

Els advocats dels presos polítics, en la roda de premsa
Els advocats dels presos polítics, en la roda de premsa

La decisió dels dos magistrats de mantenir-se en el seus tretze en la vulneració del dret a la legalitat sancionadora ( art. 25.1 CE), en relació amb els drets a la llibertat personal (art. 17.1 CE), a la llibertat ideològica (art. 16 CE), i de reunió (art. 21 CE), per haver-se imposat penes desproporcionades, anima les defenses. Pràcticament, en totes les resolucions del Constitucional sobre els presos polítics, el darrer és de Carme Forcadell,  s’inclou la vulneració de la proporcionalitat de les penes. Especialment, aquesta vulneració l’emfatitzen amb Forcadell, en entendre que no es va ponderar prou bé el “superior nivell de protecció contra qualsevol ingerència” que requereix el càrrec de presidenta del Parlament. 

Les resolucions coincidien argumentalment en una matriu exposada pels dos magistrats díscols. En concret, que era “possible formular un judici diferent sobre la proporcionalitat de les penes imposades per la comissió del delicte de sedició més d’acord amb una interpretació oberta de el principi de legalitat, en sintonia amb la que està present en l’àmbit de la cultura jurídica comuna dels països de la Unió Europea, que troba la seva articulació òptima en la preservació de l’Estat de Dret”. Precisament, en aquest punt, cau el que els advocats entenen com la clau de volta que podria arrodonir la causa europea: l’efecte dissuasiu o descoratjador en l’exercici de representació política.

Seu del Tribunal Europeu dels Drets Humans a Estrasburg
Seu del Tribunal Europeu dels Drets Humans a Estrasburg

Conegut també doctrinalment com a Chilling effect, consisteix en “l’efecte paralitzador” de l’exercici dels drets fonamentals de la resta de la ciutadania espanyola. La doctrina i la jurisprudència del TEDH deixa clar que “s’ha de tenir present que cal afavorir el desenvolupament d’una societat democràtica” a través de la interpretació extensiva dels drets fonamentals.De fet, la cort europea ha deixat pal·lès que la llibertat d’expressió i/o vinculada al dret de reunió, les excepcions han de ser interpretades restrictivament, per protegir l’individu de la ingerència arbitrària dels poders públics. Un argument prou exposat pels primers recursos plantejats per la seva coincidència.

Si a més, dels vots particulars coincidents, es té present que tots van ser condemnats en una mateixa sentència i amb el mateix fil argumental, els advocats raonen que Estrasburg dictaria la seva resolució de forma conjunta i unificada. De fet, els indults conjunts també en són una bona prova de cara la demarcació judicial europea. Un cas que no seria, ni de bon tros, una excepció com s’ha vist en altres processos molt menys mediàtics com el cas, del passat mes de març, de dues persones de Tirol que van ser condemnades per escriure una carta en un diari amb crítiques a un jutge. Estrasburg va condemnar Espanya per ingerència desproporcionada en la llibertat d’expressió. També en casos d’operacions policials contra ETA, el TDEH ha “unificat doctrina” tot i que a vegades, amb resolucions diferents. 

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Que trist a gener 08, 2022 | 18:49
  Que trist gener 08, 2022 | 18:49
  Quant de traïdor venut en aquesta foto. Que trist.
  • Icona del comentari de: ala vi ala va a gener 08, 2022 | 21:50
   ala vi ala va gener 08, 2022 | 21:50
   que t'hi vols posar tu ? que potser ho faries millor que fent de rebentaire com intentes fer ?
   • Icona del comentari de: Si a gener 09, 2022 | 09:35
    Si gener 09, 2022 | 09:35
    I tant si m'hi posaria. I no m'entregaria a l'enemic. Colla de covards. I si aquests no hu volen ser, que collins hi fan? De tap als que sí son honestos i valents. S'els va votar no per que s'entreguéssin. Tú no tindires valor, pel que veig.
   • Icona del comentari de: Ja a gener 09, 2022 | 09:37
    Ja gener 09, 2022 | 09:37
    Saps el que cobren a final de mes tots aquests? Per fer el qud digui el esyado podrit i cobrar del partit.
 2. Icona del comentari de: Sugeriment a gener 08, 2022 | 20:17
  Sugeriment gener 08, 2022 | 20:17
  Aquests de la primera foto haurien de fer un pas al costat i que puguin lideratges valents que no s'entreguin a la primera de canvi. Esteu fent de tap a la independència, venuts.
 3. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a gener 09, 2022 | 09:51
  Veterà antifranquista. gener 09, 2022 | 09:51
  Jo no me'n refio ni un pèl; crec que, a darrera hora, els estats europeus accediràn a les ddemandes espanyoles i lliuraran els refugiats .
 4. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a gener 09, 2022 | 10:00
  Doctor Strangelove gener 09, 2022 | 10:00
  Aquesta foto demostra que els independentistes no tenen un ADN superior com ens diuen, més aviat tot el contrari! Doc.
 5. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 09, 2022 | 14:27
  Pere LLimonera i Citronell gener 09, 2022 | 14:27
  La mare que em va a parir... La foto, es que parece de promoción, de la portada de marketing del estreno de una película... vaya pintas... Si cuando he visto la foto de estos desarrapaos intelectuales pensaba que eran los de la película "Campeones", la que fue Mejor película de los Premios Goya en 2019 o de una película de los "X-Men" (Patrulla X) o "Los Vengadores" de Marvel... pero, N0 los protagonistas; pensaba que estos eran los del Equipo de los 'Malos' de la Película; los que se enfrentan a la "Patrulla X" o "Los Vengadores" para destruir el Planeta... ... Y es que estos, si les dejas te destruyen lo que sea... Lo mismo te crean un Gulag, que te montar un Holomodor; o cualquier cosa por el estilo... ... Con personal así, N0 se puede hacer náaa, ninguna Independencia, ni viaje a Itaca... ni al Bar de la esquina, aunque solo sea por vergüenza... ... A ver si aprendemos a dar "Golpes" como Dios manda y con el Personal adecuado, no el primer mindundi que llega, o que se apunta para hacer amigos o 'pillar cacho' en el calor y fragor de las concentraciones "Antifeixistas" realizadas por auténticos fachorros...
 6. Icona del comentari de: Aigualit a gener 09, 2022 | 20:56
  Aigualit gener 09, 2022 | 20:56
  Els set magnífics, espagueti western autèntic.😁

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa