El 2022 arrenca amb molts mals presagis per a la taula de diàleg (o de negociació), instrument que hauria de servir —segons s’ha promès— per encarrilar el conflicte entre Catalunya i l’estat espanyol. Des de la darrera reunió a Barcelona, el passat 15 de setembre, no han transcendit més moviments que puguin fer pensar ara que hi ha algun avenç pel que fa les dues qüestions fonamentals sobre les quals sí que existeix un consens des de la part independentista: la feina en aquesta taula ha de desembocar en algun resultat tangible sobre el dret a l’autodeterminació i la llei d’amnistia. En canvi, els missatges del govern espanyol i la seva “agenda del reencuentro” són una peça que fa mal d’encaixar en les expectatives creades a Catalunya.

A hores d’ara aquesta taula no sembla més que un artefacte dialètic que serveix per tenir alguna cosa sobre la qual parlar mentre no es vulgui anar al cor de la qüestió. Ara mateix la taula de diàleg no és més que el recordatori marcat en fluorescent a totes les agendes i que va passant de setmana a setmana, de mes a mes, i qui sap si d’any a any. Aquesta parsimònia és comprensible perquè no sembla que Espanya hagi de ser part negociadora disposada a dialogar sobre el seu propi desmantellament, obrint la porta a què els catalans decideixin en referèndum si se’n van o bé romanen dins de l’Estat.

La manca de determinació en el pas per avançar en la taula del diàleg, contrasta amb els vents de canvi que la dreta espanyola agita amb fermesa i assertivitat contra el govern socialista. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, declarava aquest dilluns que els propers 12 mesos havien de servir perquè una nota estirp de polítics del PP es posessin mans a l’obra en el “canvi de rumb” d’Espanya. El diàleg amb el govern espanyol té les hores comptades, ja sigui per la manca de compromís de socialistes o Unides Podemos, ja sigui pel declivi d’aquesta coalició en la direcció del país.

Un diàleg amb Espanya que suposi qüestionar la seva unitat territorial sembla el diàleg impossible, per això els presagis sobre la taula no semblen bons per ningú. Els partits independentistes haurien de fixar el més aviat les alternatives que va anunciar en el seu darrer discurs institucional el president Pere Aragonès, alternatives en les quals el pas es marqui des de Catalunya perquè ara mateix la taula de diàleg no sembli el lloc on els dirigents catalans demanin la Lluna als espanyols. I aquestes semblen ser només dues: o segon referèndum o bé implementació de la independència, com han començat a comentar des d’alguns sectors.

Comentaris

  Anònim Gener 10, 2022 | 19:27
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  Ricard Gener 10, 2022 | 19:36
  Els pancastellanistes, xenòfobs, mai no han negociat sinó que sempre han perdut el conflicte violent que han provocat.
   Doctor Strangelove Gener 11, 2022 | 07:34
   Ruc! Doc.
    Ricard Gener 11, 2022 | 19:14
    Llàstima.
  Pere LLimonera i Citronell Gener 10, 2022 | 21:25
  Sí... en la Mesa de Dialogo, creo que Sánchez va a proponer una fecha con una carga simbólica relacionada con esas cosas inventadas que celebran los separatas... Creo que en honor a Rafael Casanova (que, pese a las chorradas indepas era mas Español que Bertín Osborne) han elegido la fecha de 4171... Así, con una fecha ya puesta para un futuro referéndum de verdad y con garantías democráticas -y no otro Botifaréndum con todo falsificado-, todo el mundo espera que los indepas se calmen y porten como personas sensatas y ciudadanos ejemplares sin dar la Brasa continuamente al resto de la sociedad hasta la fecha señalada... Creo, que hasta la UE aprueba esta iniciativa el Gobierno Español, calificándola como ejemplar, en aras de la Paz Social y el restablecimiento de la economía... Apa, adeu...
  Aquístem Gener 11, 2022 | 01:24
  El estado li diu a Erc: visaltres ja vos heu rendit, no? Ara ens ajudareu a liquidar la resistència, i vos deixarem simular que sou indepes, com vam fer amb ciu duran 25 anys.
  Si Gener 11, 2022 | 01:28
  Ja hem après que EU només accepta el resultat d'un referemdum si els qui el voten el defensen amb la seva vida.
  Fabencio Gener 11, 2022 | 04:38
  El nacionalismo español acabará destruyendo España y dándonos la independencia. De nada servirán los esfuerzos inútiles de ERÑ por mantener el R78.
  ERC DEMENCIA JUNQUERILLAS.155 Gener 11, 2022 | 07:59
  Un referendum consensuat amb els criminals epañols nomes passa pel cap del dement.junquerillas.155
  ciutadà Gener 11, 2022 | 08:16
  Vaig guardar urnes del 1-O, vaig votar, vaig plantar cara als gavetes i vaig protegir meses. Si tornen a muntar un referèndum sobre la independència em quedaré a casa; ja el vam fer i el vam guanyar.
   Vivir de ilusiones Gener 11, 2022 | 08:53
   Y por eso muchos países lo acceptaron, ¿ no ? Ni Andorra, y eso que dejáis un montón de dinero comprando en los findes.
   Doctor Strangelove Gener 11, 2022 | 10:00
   I tant que el vau guanyar, un referèndum que fins i tot els observadors internacionals, pagats pels independentistes, van dir que no tenia cap garantia ni validesa! Quin campió que estàs fet, segur que tens més de 70 anys. En fi, el que dic sempre, Catalunya no és país per vells! Doc.
  Pere LLimonera i Citronell Gener 11, 2022 | 09:03
  ... pfff, Mare de Deu... "Esquerra Republicana i de les JONS" i els "DesoCUPats"... ... Amb els altres Pijos dels "llocs Comuns" i "Junts pel 3%" : tots els partits d'ultra-dreta separata supemata de bon-vivants Cat (ens cansem de ser rics; anem a jugar als revolucionaris).... ... ... "La GENERALITAT al TEU COSTAT, NO": "A LA TEVA ESQUENA, se't puja a la Xepa"... Cuando pasen las nubes y la Tormenta, Catalunya volverá a ser lo que ha sido, durante los últimos 2 siglos y pico : la "Crema" de España... Basta razonar objetivamente y con buena Fe, dejando de lado los tópicos adquiridos por el adoctrinamiento, para ver claramente esto y abandonar fantasías y radicalismos falaces e insensatos... Muchos han dado ya el paso con entereza y la mejor disposición moral... Hazlo, no solo por ti: por tu familia y allegados; serás un ejemplo, ademas, para ellos y les harás un favor a todos. Las gentes en todo el País aguardan expectantes y confiados... ... La Crisis pasará; remontará la economía; nuevos comercios y negocios abrirán en toda España y pondrán de nombre, con orgullo, a su local : "Los Catalanes", "Productos Catalanes" o algo parecido; como siempre ha sido... ... Aun estas a tipo de hacerlo hoy... mañana ; y evitar que los Reyes te traigan carbón... ... ;-D
  Pere LLimonera i Citronell Gener 11, 2022 | 09:03
  Raferendum ya.
  Pere LLimonera i Citronell Gener 11, 2022 | 09:03
  Lo digo irónicamente.
  federalista Gener 11, 2022 | 09:41
  zzzzzzzzzz dia de la marmota, en fi lo de sempre referendum no n'haura i s'implenmenteu alguna cosa, acabareu a la gabia i ostiats, i si guanya la dreta a espanya , pp i vox ja ni et compte, en fi guerrero, i altres hiperventilats dues pedres estelades es clar, i a cascar-la amb els segadors de musica de fons.
  Quin esperpent d'article Gener 11, 2022 | 10:35
  No té ni cap ni peus.
   Ricard Gener 11, 2022 | 19:16
   Molt més cap que peus té des del moment que s'aguanta d'anar a cercar una metralladora. I això ens passa a tots. Ens sobra cap. Li ben asseguro.
  Narcís Gener 11, 2022 | 11:18
  Ras i curt : no n' és qüestió d" unitat territorial ' .. aquesta pot ser de munt de maneres , ço és, és qüestió d" imperi ', d' imperi de baixa mena ! PD : el que més gràcia em fum .. és que tinguin la senyera al llur escut .. quan no n' és respectada ( així allò que implica ) gens ni mica, ni poc ni gaire, a l' inrevés, odiada fora mida !
  LlunyDeCat Gener 11, 2022 | 11:30
  La llengua espanyola ja és oficial a la web del món: https://monesport.cat/es/fc-barcelona/leo-messi-pep-guardiola-trapos-sucios-jerzy-dudek-219341/ És evident que les notícies d'esports són fetes en Espanyol i traduïdes al català amb alguns oblits.

Nou comentari