El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Una olla de grills independentista que vol dir alguna cosa
  • CA

L’independentisme passa per una fase difícil de definir que en què es barreja la desmobilització amb la sobreexcitació d’una manera desconcertant. Al costat de dades de l’enquesta del CEO que indiquen una caiguda en el percentatge de la població favorable a una eventual independència i del mantra de la frustració –basat en fets molt reals–, i malgrat la innegable divisió entre els partits sobiranistes, es detecta una hiperactivitat en les bases convençudes que encara s’ha de veure on desembocarà.

De moment, el que hi ha és una autèntica olla de grills en què entitats, plataformes i col·lectius de l’independentisme tampoc és posen d’acord. Les propostes de reorganització, fulls de ruta i apostes estratègiques diferents –moltes vegades amb diferències que són de matís, altres vegades més profundes– s’amunteguen i es reprodueixen. Tothom reclama acord i unitat: massa veus que volen encarnar aquesta desitjada reunificació –o unificació per primera vegada, després del miratge de l’1-O– i poca disposició a escoltar-se. Amb distanciaments personals inclosos, difícils de reconduir.

Aquest és el diagnòstic ineludible. I la 2a Conferència Nacional per l’Estat Propi del Moviment per la Independència, impulsada per fundadors desencantats de l’ANC i que competeix amb la Conferència Nacional per la Independència que prepara l’Assemblea, n’és un senyal més.

Però aquesta olla de grills també té un altre significat inequívoc: l’independentisme de base –el que surt al carrer quan es mobilitza– es resisteix a deixar-ho córrer i està disposat a tornar a començar, a empènyer els partits un altra vegada des de la casella de sortida, si cal des del mateix punt en què va començar l’itinerari a Arenys de Munt el 2009. I tan important és que aquestes iniciatives admetin que han de comptar amb els partits com que els partits no les menystinguin.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Narcís a novembre 20, 2022 | 22:55
    Narcís novembre 20, 2022 | 22:55
    És obvi que alguna cosa hom ha de fer .. sinó les mans foranes a la butxaca catalana ensems amb aturar lleis pro Catalunya serà sempre per sempre més ! PD : qui i quan un català o habitant de Catalunya ha llegit, escoltat o assabentat d' iniciativa mínimament bona/ positiva vers Catalunya ( un servidor només de malifetes i mateixos delictes contra allò català ! ) ?
  2. Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 21, 2022 | 00:09
    Gonzalo novembre 21, 2022 | 00:09
    Ya se cansarán de hacer el panoli. Jajaja! Menuda banda de perdedores. Jajaja!
  3. Icona del comentari de: Independentista a novembre 21, 2022 | 06:28
    Independentista novembre 21, 2022 | 06:28
    Els partits no volen la independència de cap manera; no cal pas que els ciutadans els anem al darreera.
  4. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a novembre 21, 2022 | 06:50
    Doctor Strangelove novembre 21, 2022 | 06:50
    Barroso, al que tu anomenes bases se'n diu: turba, terregada, massa, hiperventilats, .... dasmain en llenguatge tècnic! Són individus que no aporten res a la societat, ni a la llibertat individual, al revés del dasain! Doc.
  5. Icona del comentari de: Et contradius Barroso a novembre 21, 2022 | 06:51
    Et contradius Barroso novembre 21, 2022 | 06:51
    Llegeix-te a tu mateixa: https://elmon.cat/politica/proces/fundadors-anc-reiniciar-independentisme-base-520493/. D'independentistes de base res de res. Els de sempre i que mai no van ser de base.
  6. Icona del comentari de: Català a novembre 21, 2022 | 09:51
    Català novembre 21, 2022 | 09:51
    Vol dir que no hi ha< res a pelar-hi.
  7. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a novembre 21, 2022 | 14:16
    Pere Llimonera i Citronell novembre 21, 2022 | 14:16
    i que vol dir? ??? ... que el Mundo está lleno de Unicornios ? , Gominolas ? y Ositos Amorosos; de Cerditos que hablan, de Pececitos de C0LoRes, de Conejos con Chistera ? , y ✨ estrellitas brillantes ?... pero, los apañols N0 saben verlos ????...??... por eso, algunos nos queremos independizar... y en la República Catalana tendremos todo eso y mucho mas; todos seremos felices y comeremos perdices... todos, incluso los ejpanyols que se queden, podréis volar en grandes y blancos caballos alados, y en simpáticos búhos del tamaño de elefantes... podréis montar y navegar en delfines y orcas en nuestro Mar Mediterráneo, y podréis jugar al futbol y al Volley-Ball con burritos y cabras de los Pirineos, a los que podréis hablar en Catalán; porque todas las bestias del Universo saber comunicarse en el idioma de los Seres de Luz (pero esto N0 se lo digáis a los apanyols, que no lo saben y enviarían al Tribunal Supremo para prohibir a los animalitos hablar en la lengua de Jesucristo)... Otra ventaja, es que se podrán ver y encontrar los calderos llenos de monedas de 0ro a los pies del Arco-Iris que conformarán los limites de la República... Apa, Adeu, nos vemos en la República...
  8. Icona del comentari de: 'L’independentisme passa per una fase difícil de definir' a novembre 21, 2022 | 15:44
    "L’independentisme passa per una fase difícil de definir" novembre 21, 2022 | 15:44
    La definición de la fase es "tomadura de pelo" y dura ya más de diez años.
  9. Icona del comentari de: Tip a novembre 21, 2022 | 17:14
    Tip novembre 21, 2022 | 17:14
    L'Olla de grills té un origen ben precís que en Josep Costa explica a l'article: https://www.larepublica.cat/opinio/el-rescat-dels-ostatges/. On diu que els comportaments de les elits dels tres partits independentistes actuen no pas per a la Independència sinó per resgatar llurs ostatges i evitar que n'hi hagi més perquè els Espanyols varen descobrir que fent ostatges com bandits que són, els polítics catalans afluixaven en tot.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa