Després de la maniobra, -per cert, molt interessant- dels pressupostos, la legislatura va obrir un dels fronts que promet ser estrella de la legislatura. Els grups parlamentaris van encetar aquest divendres les tasques de la ja famosa Comissió sobre el Model Policial. Una comissió que, en un principi, tenia tots els números per esdevenir el centre dels atacs, les tensions i del pim-pam polític. Però, siguem realistes, el canvi de socis del Govern de Pere Aragonès, ha descafeïnat la contundència de la comissió. I possiblement, això sigui positiu.

Divendres tots els portaveus van explicar el que n’esperaven i van exposar el seu pla de treball. Curiosament, molts diputats no van haver de manester papers. Sabien perfectament el que volien dir. Una novetat, que els diputats enraonin sense papers. I un detall que regala esperança als qui creuen que aquesta comissió serà útil i eficaç per millorar, modernitzar i articular el futur del model policial de Catalunya. Tot indica que els Comuns tornaran a ser claus en els debats d’aquesta comissió.

Veterans de la matèria com l’exconseller Ramon Espadaler (PSC-Units) o Matías Alonso (Cs) que el seu full de serveis li permet mantenir una posició dura però allunyada de les formes de Vox. Marc Parés dels Comuns, Xavi Pellicer (CUP), o en Jaume Alonso Cuevillas (JxCAT) tenen clar el que n’esperen de la comissió, amb objectius precisos i de l’any que tenen pel davant. I Chakir el Homrari, portaveu d’ERC, va deixar clar que a la comissió, s’hi han de pactar coses fins i tot amb que voldrien que Catalunya no tingués Mossos d’Esquadra.

El repte és majúscul. Parar l’orella a totes les parts, als tècnics, als professionals, a les víctimes, a les entitats, als polítics i als experts per tal de redefinir conceptes claus com els límits del monopoli de la força, l’expansió del dret a la protesta i manifestació, la revisió del camp de joc i dels jugadors, el paper de l’ordre públic i dels serveis d’informació policial, la defensa dels drets fonalmentals, i que són motor pels altres drets, així com de la legitimitat policial o la idea d’espai públic.

Obrir aquest meló de manera sana i democràtica és imprescindible i més, quan a Europa, la polifòbia s’escampa. El fet que s’identifiqui la policia amb la darrera línia de defensa per mantenir les desigualtats ha agafat empenta. La sensació d’instrumentalització de la policia per part de determinades forces polítiques com està passant a la Guàrdia Civil o el CNP, amb Jucil o Jupol, és inquietant.

La imatge d’un agent antiavalot desnonant nens de casa seva té uns costos incomensurables. Tant per la policia com per tothom. Els uniformats es mengen el gripau quan, en definitiva, és el sistema legal i judicial, qui ho genera. La conseqüència és que la policia sembla que només és forta i ferma amb els dèbils i que és un exèrcit polític al servei dels poderosos per mantenir els privilegis del règim. Un sistema o una administració política té poder per desnonar nens i no per fer quadrar les empreses energètiques? Els policies també es formulen aquesta pregunta.

Per això és bo que el Parlament posi sobre la taula els neguits, les desconfiances, els dubtes, les posicions i les ideologies al servei de millorar un dels instruments més delicats de la democràcia: qui té el diposit del monopoli de la força. Serà difícil i intents. Hi ha feina per fer, hi ha roba per rentar, però sortosament hi ha sabó amb escreix i de ganes, no en falten. I, a més, hi ha el que és fonamental: fa falta aquest debat.

Comentaris

  ciutadà Novembre 28, 2021 | 05:36
  La policia, aquí i arreu, és forta amb els febles i febla i submisa amb els poderosos. Una veritat inqúestionable.
  Pep Novembre 28, 2021 | 07:25
  *Un sistema o una administració política té poder per desnonar nens i no per fer quadrar les empreses energètiques? * Resposta: Manen ells.
  JordiP Novembre 28, 2021 | 10:03
  l'acció judicial està perfectament pensada i coordinada per tal de desprestigiar els Mossos i obrir la porta a un 155 policial que posi el seu control directament en mans de la cúpula de les FFCCSE. O per anar de pet a la supressió del cos i la seva substitució per PN i GC com abans de la Transició. Pensen que posant els Mossos a primera línia del front més desgradable aconseguiran aquest objectiu. Per tant, catalans de totes les creences polítiques, cal que no ens deixem portar a decissions equivocades. Necessitem una policia pròpia i necessitem dirigirla amb catalans des de Catalunya amb mentalitat catalana. Qualsevol altre situació és altament negativa per a la catalanitat de la vida diària. Independència total dels sistemas coercitius i repressius castellanoespanyols.
  JordiP Novembre 28, 2021 | 10:12
  Vaig viure a inicis dels 70 la desocupació de la Damplaats d'Àmsterdam per la brigada antidisturbis holandesa (potser no recordareu aquesta famosa okupació/desocupació, semblant a la del 15M però potser sense tanta motivació política). La setmana següent, tot Holanda estaba entapissat de cartells amb amenatzadores imatges de polis antidisturbis presentats com Gestapo, SS, etc. De llavors ençà veiem un missatge semblant arreu, no solament a Espanya o Catalunya. Alguns veuen una campanya internacional (?) perfectament planejada i orientada a l'afebliment de l'ordre ciutadà en els països occidentals dits "burgesos". El que xoca, i molt, és intuir la implicació de la judicatura en esta campanya general.
  No cola Novembre 28, 2021 | 12:15
  Envejo Islàndia, van apostar per culturitzar la gent i poc a poc la delinqüència ha anat desapareixent. Tant és així, que gairebé ja no hi ha policia perquè no els fan cap falta, i han optat per invertir el diners que malbarataven en els seus sous a donarlos a la cultura. Que uns energúmens, empleats nostres per cert, ens vinguin a pegar amb total impunitat, es un mal funcionament d'un sistema de bojos. Apostem pel sistema coherent d'islàndia
   luis Novembre 28, 2021 | 13:45
   Totalment d'acord, pero ...cuants habitants te Islandia?
   Estupidesa suprema @No cola Novembre 28, 2021 | 15:37
   Islàndia és una illa d'uns 370 mil habitants i on no hi va gairebé ningú. No es pot comparar ni amb Barcelona.
    No cola Novembre 28, 2021 | 22:44
    I qui ho compara? Si haguéssis entès el que he escrit veuries que és una proposta millor que seguir tenint policies inutils. Però clar és més fàcil dir que nosaltres som més i quedar-se tant ample que apostar per la cultura. Així si que farem un país millor.....
   Uno que estuvo allí una temporada. Novembre 28, 2021 | 19:20
   Pues sigue envidiandola,aparte de cultura, hay educación,allí la policía no necesita armas porque nadie les falta al respeto,cosa que aquí no ocurre,allí no hay problemas de orden público,apenas hay paro,aquí se nos junta todo,pero no somos el culo del mundo,eso que usted ha llamado de entrada a nuestra policía tratándola como energúmenos pagados por nosotros allí no ocurriría,la gente allí tiene educación,usted allí no podría vivir.
    No cola Novembre 28, 2021 | 22:40
    Ja hi he viscut, i molt bé per cert. I repeteixo el que he dit, i afegeixo, la policia espanyola (tota) són una colla de energumens ignorants i violents i molts d'ells tractants de drogues, i es sabut per tots els que hi van a parar tots els inútils i els ganduls, i desgraciadament els hem de seguir pagant el sou als que no són capaços ni de treure un 3,5 en un examen de llengua. Viatge més i aprendràs que fora el franquisme espanyol hi ha tot un món
  Yego Jant Novembre 28, 2021 | 19:28
  El poder necessita diversos instruments. Els que formeu part d'aquestos instruments, ja sabeu que cal aceptar la disciplina "ordenada"
  Narcís Novembre 28, 2021 | 19:38
  La policia en general ha de ser conseqüent amb lleis series de polítics idem que no pas d' arbitrarietats de politicastres ! PD : què féu la policia amb els aldarulls de Múrcia .. o amb els de Càdis .. o amb els de Lugo .. o amb aquelles retencions de taxis . . . i, per contra, què van fer contra pares, avis, besavis i joves educats asseguts o fument una papereta dins d' una urna ? Nota : perquè tant ' compatriota ' espanyol és sense aixopluc .. quan hi ha un ' palacio real ' ple de quartos buit o/ i mateixos seminaris idem ? Anotació al marge : la llàstima és el munt d' uniformats sinó majoria àdhuc quasi absoluta conscients fora mida de sa tasca manats per .. sense comentaris ! Incidència : allò que no pot ser és anar contra nostres Mossos per obeir .. per no permetre ' violació de domicili ' ( només faltava aquesta ! ) !
  Luisnomeacuerdo Novembre 28, 2021 | 20:51
  Mortadelo que repugblica más cuqui se os está quedando a los fascistas independentistas.
   Fart de pallassos Novembre 28, 2021 | 22:47
   Mira, ja tenim aquí a l'analfabet lingüístic mononeuronal ñol.

Nou comentari