La inflació a l’eurozona va encadenar quatre mesos seguits de baixades per situar-se en el 5,2% de mitjana. Segons ha informat aquest dimarts l’Eurostat, la caiguda d’una dècima de l’últim mes, suposa la xifra més baixa des del gener del 2022, just abans de l’inici de la guerra d’Ucraïna. A més, suposa una dècima menys que les estimacions que va fer l’organisme el passat 31 d’agost. Pel que fa a la inflació subjacent, que no té en compte els productes com l’energia o els aliments, es va situar en el 5,3%, la mateixa estimada per l’Eurostat a finals del mes passat i dues dècimes menys que els mesos de juny i juliol, ambdós amb un 5,5%. El país amb una inflació més elevada de tota la zona euro és Hongria amb un 14,2%, seguit de la República Txeca (10,1%), Eslovàquia (9,6%) i Polònia (9,5%). En canvi, els estats on menys van pujar van ser Dinamarca (2,3%) i Espanya i Bèlgica, ambdós amb un 2,4%.
Els principals impulsors de la pujada de preu de l’agost van ser els aliments processats, l’alcohol i el tabac, amb un 10,3%, tot i que un punt menys que el mes anterior. Els aliments sense processar també van augmentar un 7,8% el preu, i els béns industrials un 4,7%, tres dècimes menys que al juliol. Per contra, el preu de l’energia va caure un 3,3%. Pel que fa als serveis, es van encarir un 5,5%, una dècima menys que el mes anterior.
Dinamarca, Espanya i Bèlgica, els països amb una inflació més baixa
En les dades de la inflació per països, destaca Dinamarca, que la manté al 2,3%. Per darrere del país nòrdic hi ha Espanya i Bèlgica on l’alça dels preus és d’un 2,4% en cada cas. Altres països que mantenen unes taxes baixes són Xipre i Finlàndia, amb un 3,1% en els dos casos; Holanda, amb un 3,4% i Grècia i Luxemburg, amb un 3,5%. A la franja alta, Hongria va encapçalar els països amb una inflació més elevada, amb un 14,2%; seguit per un 10,1%; Eslovàquia, amb un 9,6%, Polònia, amb un 9,5% i Romania amb un 9,3%.