MónEconomia
El deute públic espanyol creix fins als 1,558 bilions en l’últim any

El deute públic espanyol segueix molt a prop dels màxims històrics. Segons ha informat aquest dimarts el Banc d’Espanya en l’últim any, el deute públic ha crescut un 4,8%, el que suposa un augment de 71.486 milions d’euros. Aquest augment ha estat causat pels menors ingressos i les majors despeses derivades de la crisi de la pandèmia, per les conseqüències de la guerra a Ucraïna i la crisi inflacionària. Amb tot, el deute del conjunt de les administracions públiques va arribar als 1,558 bilions d’euros al juliol.

Cal apuntar, però que la xifra del juliol no suposa un nou rècord històric, ja que en la taxa mensual va caure un 0,7%. Malgrat aquesta caiguda, la xifra d’1,558 bilions d’euros és la segona més elevada de la sèrie històrica.

En aquest avanç mensual, el Banc d’Espanya no ofereix dades sobre el pes del deute sobre el PIB, però segons la dada provisional fixada pel govern espanyol a l’abril, la previsió per al deute en 2023 fos del 111,9% del PIB i l’any en què s’estimava que baixaria del 110% (109,1%) era en 2024.

Baixa el deute de l’estat i de les comunitats autònomes

El descens mensual del deute del juliol es deu principalment a la caiguda de l’endeutament de l’Estat, al de les comunitats autònomes i ajuntaments. Del seu costat, el deute de Seguretat Social es va mantenir mantingut més o menys estable en el setè mes de l’any. En concret, al juliol el deute de l’Estat es va situar en 1,390 bilions d’euros, la qual cosa suposa un descens del 0,5%, mentre que en els últims dotze mesos s’ha elevat en un 6,3%.

Per part seva, en el setè mes de l’any les comunitats autònomes van rebaixar el seu deute fins als 325.834 milions d’euros, uns 1.414 milions d’euros menys (-0,4%), però en taxa interanual experimenta un repunt del 3,7%. Del seu costat, l’endeutament de la Seguretat Social s’ha mantingut estable al juliol, amb 106.169 milions d’euros, només cinc milions menys que al juny, però en els últims dotze mesos ha repuntat un 7%, amb el que es manté en màxims.

El Banc d’Espanya explica que l’increment de l’endeutament de la Seguretat Social en l’últim any es deu als préstecs concedits per l’Estat a la Tresoreria General de l’organisme per a finançar el seu desequilibri pressupostari.

Finalment, els ajuntaments han registrat un deute al juliol de 23.495 milions d’euros, 1,2% menys que el mes anterior, mentre que en l’últim any ha repuntat un 1,7%.

Més notícies
El secretari general de l'OCDE, Mathias Cormann / EP

L’OCDE puja les previsions de creixement de l’economia espanyola al 2,2%

Notícia: L’OCDE puja les previsions de creixement de l’economia espanyola al 2,2%
Comparteix
L'organització augura que la inflació mitjana pel 2023 se situarà en el 3,5%, quatre dècimes menys
Imatge d'un treballador durant la verema / ACN

Els afiliats estrangers a Catalunya van augmentar un 8,2% a l’agost

Notícia: Els afiliats estrangers a Catalunya van augmentar un 8,2% a l’agost
Comparteix
En el conjunt de l'estat, l'agost es va tancar amb 2.676.528 treballadors immigrants inscrits en el sistema
Imatge d'arxiu d'un cable de fibra òptica / Telefónica

Nou desplegament de 5.112 quilòmetres de fibra òptica en territori català

Notícia: Nou desplegament de 5.112 quilòmetres de fibra òptica en territori català
Comparteix
Amb aquesta nova infraestructura, el Govern pretén que el 98% de la població pugui accedir a aquesta tecnologia de cara a l'any que ve
El president del Bundesbank, Joachim Nagel / EP

El Bundesbank dispara les alarmes de la recessió a Alemanya

Notícia: El Bundesbank dispara les alarmes de la recessió a Alemanya
Comparteix
El banc central apunta a una "lleugera contracció" del PIB del país durant el tercer trimestre després d'un curt període d'estancament

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Santi a setembre 19, 2023 | 12:49
    Santi setembre 19, 2023 | 12:49
    Per aqui petarà Apanya el 2029 !!! Mes o menys ja arribar`al 1.900 !!! Embolica que fa fort !!!
  2. Icona del comentari de: Ricard a setembre 19, 2023 | 18:30
    Ricard setembre 19, 2023 | 18:30
    Aquest és un tema que no surt mai en campanya electoral perquè per als castellans és una ximpleria (no ho pagaran ells sinó nosaltres). En campanya electoral el que treuen els castellans és quelcom molt més important: la maldat dels catalans perquè volem votar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa