El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Ucraïna rebutja els corredors humanitaris russos per por a més bombardejos

El govern ucraïnès ha rebutjat els corredors humanitaris proposats per Rússia perquè ha incomplert els altos el foc anteriors i ha criticat que les rutes d’evacuació proposades pel Kremlin acabin totes a territori rus. La viceprimera ministra, Irina Vereshchuk, ha assegurat que la proposta russa és “absurda, cínica i inacceptable” y ha demanat els seus ciutadans que només facin cas a les indicacions de les autoritats ucraïneses.

L’exèrcit rus havia anunciat un nou alto el foc provisional per obrir corredors humanitaris a Kíiv, Khàrkiv, Mariúpol i Sumi i facilitar l’evacuació de civils després del fracàs dels dos primers intents. Les autoritats ucraïneses han denunciat els constants bombardejos russos sobre les rutes d’evacuació que s’han intentat establir fins ara. Aquest diumenge almenys tres persones van morir després d’un atac de morter a la ciutat d’Irpin, als afores de Kíiv. L’anunci es produeix el mateix dia que s’haurien de reprendre les converses de pau entre els dos països.

“Donada la situació catastròfica en l’àmbit humanitari i el dràstic empitjorament a Kíiv, Khàrkiv, Sumi i Mariúpol, sumada a la petició que el president francès, Emmanuel Macron, va fer a Vladímir Putin, les forces armades anuncien un alto el foc i l’obertura de corredors humanitaris des de les 10.00 [hora local] del 7 març”, ha explicat el govern rus. Segons diverses agències de notícies russes, l’acord s’ha comunicat a la Creu Roja i l’ONU, que seran les encarregades d’organitzar les rutes de sortida.

Rutes minades

El director del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR), Dominik Stillhart, ha alertat que el corredor humanitari que s’havia obert a Mairúpol, al sud-est del país, estava minat i ha lamentat que els acords entre ucraïnesos i russos siguin “poc precisos” i només siguin capaços d’arribar a acords parcials. En una entrevista a la BBC, Stillhart ha reconegut que els acord s’han trencat de “manera immediata per no són precisos pel que fa a les rutes que es poden fer servir”.

Els cossos de tres civils morts a Irpin pels bombardejos russos / Diego Herrera/Europa Press

Evacuacions cap a Rússia

Segons els plans del govern rus, tots els civils que marxin de les ciutats afectades per l’alto el foc seran evacuats cap a territori rus o controlats per governs prorussos. El corredor de Kíiv es dirigirà cap a Txernòbil, al nord de la capital, i d’allà cap a les ciutats bielorusses de Gden i Gomel, que serviran de centre de recepció de refugiats per traslladar-los cap a Rússia per via aèria, informa TV3. Des de Khàrkiv i Sumi els civils podran fugir cap a la localitat russa de Belgorod, mentre les evacuacions de Mariúpol seran cap a Rostov del Don.

Les autoritats russes han intentat contrarestar les acusacions ucraïneses de perpetrar “crims de guerra” amb crítiques per l’incompliment dels pactes d’alto el foc. “Demanem a Ucraïna que compleixi de manera estricta totes les condicions per crear corredors humanitaris i que garanteixin la retirada organitzada de civils i estrangers”, ha dit l’Oficina russa per a la Resposta Humanitària a Ucraïna.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Guaita-que-fan-ara a març 07, 2022 | 10:17
  Guaita-que-fan-ara març 07, 2022 | 10:17
  Aquests corredors russos semblen les taules de diàleg del gobierno espanyol: com el juan palomo: yo me lo guiso, yo me lo como. fan lo que els hi dona la gana, s'omplen la boca, i ja os fotreu que han perdut la memòria, que per això són russos/espanyols.
 2. Icona del comentari de: Pep a març 07, 2022 | 13:10
  Pep març 07, 2022 | 13:10
  Aquests territoris qui els controlava ? Els ukranïans, o no? Donc ja es sap qui els va minar.
 3. Icona del comentari de: Tip a març 07, 2022 | 14:30
  Tip març 07, 2022 | 14:30
  No només tenen por dels bombardaments sinó que tots els corredors van cap a Bielorússia i Rússia. És com enviar centenars de milers d'Ucraïnians com a hostatges del Russos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa