El Parlament Europeu ha conclòs aquest dijous que Hongria ja no és una democràcia plena sinó un “règim híbrid d’autocràcia electoral”. En aquest règim, diuen, se celebren eleccions però no es respecten els mínims estàndards democràtics exigibles per a un membre de la Unió Europea. A banda de carregar contra Hongria, també ha criticat els Estats membres per la seva “inacció” en no avançar amb el procediment per sancionar els socis que no compleixen amb l’Estat de dret. Aquest informe ha obtingut 433 vots a favor, 123 en contra i 28 abstencions. Part d’aquest text subratlla que fa quatre anys que la mateixa Eurocambra va iniciar el procediment que activa l’Article 7 del Tractat de la UE, però que durant aquest temps la manca de respecte als drets fonamentals a Hongria s’ha agreujat pels “esforços deliberats i sistèmics del Govern” de Viktor Orbán.

Les àrees que més preocupen els eurodiputats són el funcionament dels sistemes constitucional i electoral, la independència de la judicatura, la corrupció i els conflictes d’interès, la llibertat d’expressió i el pluralisme informatiu. També han denunciat les amenaces del règim per la llibertat acadèmica, de religió i d’associació, els drets de les persones LGBTIQ, els drets de les minories i la situació dels migrants, sol·licitants d’asil i refugiats.

Crítiques contra els 27 per la seva inacció

L’Eurocambra reunida aquest dijous a Estrasburg ha lamentat la falta de mesures dels 27 per continuar amb el procediment de l’article 7 sense necessitat d’unanimitat. Consideren que aquest nivell de consens només és necessari per a decidir sobre possibles sancions al final de l’anàlisi de l’Estat de dret, pel que es podria aplicar a Hongria. A banda, assenyalen que la deriva antidemocràtica de Budapest ha de tenir com a conseqüència la impossibilitat d’accedir als fons europeus. De fet, proposen l’exclusió de finançament els programes de cohesió que contribueixin al mal ús dels fons de la UE o a vulneracions de l’Estat de dret. Els eurodiputats també defensen que no s’ha d’aprovar el pla de recuperació econòmica d’Hongria fins que hi hagi garanties que el país compleix plenament les sentències del Tribunal de Justícia de la UE i del Tribunal de Drets Humans.

Avís a Polònia per la falta de col·laboració en la comissió de Pegasus

En paral·lel, el comitè de l’Eurocambra que investiga l’ús del malware israelià Pegasus a la Unió Europea ha denunciat la “manca de col·laboració” de Polònia al respecte. Les autoritats de Polònia s’han negat a rebre els eurodiputats que visitaran aquest país la setmana que ve i és per això que els coordinadors del comitè han criticat durament l’actitud del govern polonès. “Creiem que aquestes reunions donarien al govern l’oportunitat de respondre a les informacions sobre l’ús il·legal d’espionatge contra opositors polítics”, han assenyalat en un comunicat aquest dijous. De dilluns a dimecres una delegació d’eurodiputats que investiguen l’ús de Pegasus anirà a Polònia per tal de reunir-se amb les víctimes d’aquest programari, alguns experts de seguretat digital i altres representants de la societat civil.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Vendetta a setembre 15, 2022 | 21:18
  Vendetta setembre 15, 2022 | 21:18
  Us dexeu caspanya
 2. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a setembre 15, 2022 | 22:05
  Pere Llimonera i Citronell setembre 15, 2022 | 22:05
  Pròxima parada Espanya. Ni tan sols és una pseudodemocràcia.
 3. Icona del comentari de: Boing a setembre 15, 2022 | 23:15
  Boing setembre 15, 2022 | 23:15
  I quan ho conclouran amb spanistan??
 4. Icona del comentari de: Au vinga a setembre 16, 2022 | 00:38
  Au vinga setembre 16, 2022 | 00:38
  Quina hipocresia. A Hongria no són demòcrates, però a Espanya si, oi? Operació Catalunya, repressió, Catalangate, Kitchen, Altsasu.. y "ahi lo dejo". De fet la mateixa UE no és pas una democràcia plena. O potser us han demanat l'opinió sobre les sancions a Rússia, la recessió provocada, les anunciades restriccions d'energia... tot un seguit de mesures que només beneficien els EEUU, perjudiquen la UE econòmicament i política, perjudiquen tràgicament Ucraïna i no afecten gaire a Rússia Emosido enganyado pels nostres "líders".
  • Icona del comentari de: Pere a setembre 16, 2022 | 11:05
   Pere setembre 16, 2022 | 11:05
   Als que us penseu que el món funciona com una APP qualsevol que la baixes, l'ha fas servir, te'n canses i en cerques una altra... el món no funciona així. Aprèn com funciona el món o potser acabaràs votant partits d'extrema dreta com és la "moda", la nouvelle vague" europea. Hongria fa molt de temps que demostra que no és demòcrata. A més a més els espanyols en sabem "molt", la saben molt llarga, solament dir-te que el pervers dictador Franco del seu règim dictatorial en deia "democracia organica" (?!). Ara els espanyols continuen afegint-hi qualificatius a la seva pretesa democràcia, que si "plena", "homologable", "consolidada", "homologable"... fan arrufar el nas. Senzillament, els estats democràtics no han d'afegir cap qualificatiu a la democràcia. Cal temps per a que els estats "socis" d'Espanya reaccionin, això ho hem sabut sempre, o com a mínim des del començament de la UE abans CEE, al capdavall una associació d'estats. La UE no ha passat d'un dia a un altre a qualificar Hongria d'estat no democràtic, malgrat que de demòcrata se n'és en tot o no se n'és.
 5. Icona del comentari de: Jomateix a setembre 16, 2022 | 07:14
  Jomateix setembre 16, 2022 | 07:14
  Han avisat espanya?
 6. Icona del comentari de: Independentista a setembre 16, 2022 | 08:44
  Independentista setembre 16, 2022 | 08:44
  Em jugo una cervesa a que a l'Estat Espanyol no li diran absolutament res.
  • Icona del comentari de: Ricard a setembre 16, 2022 | 11:10
   Ricard setembre 16, 2022 | 11:10
   Temps. Per una altra banda a mi personalment m'interessa aconseguir la independència del meu país, l'estat espanyol ja s'ho farà. Prou que en tenim de cercar formes de continuar el procés cap a la independència enmig del desassossec generalitzat provocat per la repressió espanyola, pandèmia, guerra europea... Ànims !

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa