El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Ciutat Vella aprova canviar el nom del carrer Sant Domènec del Call per Salomó Ben Adret
  • CA

 

El plenari de Ciutat Vella i la Ponència del Nomenclàtor han acordat canviar el nom del carrer Sant Domènec del Call per Salomó Ben Adret, que permetrà substituir el pogrom de 1391 per l’evocació de qui va ser rabí de Barcelona durant més de quaranta anys. Després del plenari, el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, i la regidora de Cuitat Vela, Gala Pin, s’han reunit amb representants de les comunitats i entitats de les jueves de la ciutat. Pisarello ha destacat que el carrer recordava “un fet infaust, una massacre contra la comunitat jueva i era inacceptable en una ciutat on la comunitat jueva, avui, té una presència important i és molt activa”. Pel primer tinent d’alcalde aquesta mesura és un “acte de reparació i reconeixement en un moment on amenaça intolerància, antisemitisme i islamofòbia i noves formes de feixisme a Europa està present”.

 

“I Barcelona és i es reivindica com una ciutat de pau, diversa, plural i que dona visibilitat a totes les veus silenciades”, ha afegit.

 

Per la seva banda, diversos representants de la comunitat jueva, com Jai Anguita, de la comunitat jueva Bet Shalom de Barcelona, ha “agraït la unanimitat i consens d’aquesta proposta, que dona visibilitat a la comunitat jueva i que és un acte de reparació i justícia canviar el nom d’un carrer que rememorava la crueltat d’una matança de dones homes i nens jueus”.

També s’ha mostrat satisfet pel canvi Daniel Santillo, president de l’Associació Comerciants del Call, que considera que el carrer que recordarà la figura de Ben Adret serà un nou reclam pel teixit de botigues del Call. L’actual nom es un recordatori de l’assalt que es va iniciar el cinc d’agost de 1391 i es va allargar fins el 8 d’agost, dia de Sant Domènec, quan durant tres dies es van atacar persones, saquejar i destruir propietats i documents i van ser assassinats tres-cents jueus.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa