Us haureu de conformar amb un altre article d’opinió

"Com em puc posar a escriure sobre tal o qual declaració, tuit o intervenció parlamentària si la immensa majoria em sembla incomprensible?"

Per fer una columna es dediquen unes quantes hores a pensar el tema, a decidir l’enfocament, a revisar dades i a intentar explicar el que un vol explicar de manera que aporti alguna cosa al lector que esmerçarà en la lectura uns valuosos minuts de la seva vida. Però què passa un cop l’escrit corre per les xarxes i els telèfons?

De tant en tant parlo amb la directora d’El Món, la Sílvia Barroso, sobre els articles que escric cada setmana en aquest diari. Comentem els terminis d’entrega -que incompleixo sovint-, qüestions estilístiques o els temes triats. Però una de les coses que més m’interessa saber és què passa un cop els articles estan publicats. Els responsables dels mitjans digitals tenen moltes claus sobre com es comporta l’audiència: saben quins continguts tenen més visites, quanta estona dedica la gent a llegir unes coses o altres, saben si es comparteixen més o menys segons quins continguts i coses d’aquesta mena.

A una de les últimes converses que vaig tenir amb la Sílvia, vaig preguntar-li si, tal com va tot la gent seguia llegint articles d’opinió. En mig d’una pandèmia, d’una recessió econòmica i davant un panorama institucional i partidista cada cop més estripat, la gent segueix llegint columnes d’opinió? Doncs sembla que si. De fet la Sílvia em va dir que mentre les peces amb declaracions de polítics o notícies sobre partits van a la baixa en lectures, les peces d’opinió tenen molt d’èxit.

Em va semblar interessant aquesta dada, sobretot venint de la directora d’un mitjà on escriu gent amb posicions molt diverses, sovint enfrontades. Per què la gent continuem llegint articles d’opinió mentre que comencem a estar tips de declaracions de líders i de partits? Amb la Sílvia aventuràvem que, potser i només potser, el desori polític que vivim a Catalunya des de fa tres anys podria ser la causa. Ara, en mig d’una precampanya electoral que està dinamitant gairebé tots els ponts dintre del sobiranisme, potser la gent comencem a tenir-ne prou d’aquestes baralles i, en mig de la desorientació, intentem trobar claus en les opinions de gent en la qual, pels motius que sigui, tenim una certa confiança -o potser només curiositat- a saber què en pensen.

No sé què els passa les altres persones que escriuen articles d’opinió, però només pensar que algun lector pot arribar a aquesta columna amb l’esperança de trobar alguna clau que permeti desxifrar la realitat política del nostre país, em posa bastant nerviós. Reconec que, sobretot últimament, no entenc pràcticament res del que es diu des dels faristols i escons del nostre país. Com em puc posar a escriure sobre tal o qual declaració, tuit o intervenció parlamentària si la immensa majoria em sembla, en el millor dels casos, incomprensible?

Per sort, als que escrivim articles d’opinió, sempre ens queda l’opció d’escriure sobre la realitat que es manifesta cada dia més enllà dels partits i els seus líders. Una realitat que malgrat ser també de difícil comprensió, és plena de claus que ens permeten saber on som. I posaré només un exemple que la immensa majoria dels lectors pot trobar a la bústia de casa seva: el rebut del llum.

Endesa, Naturgy i Iberdrola controlaven al 2019 el 85,4% del negoci de comercialització d’electricitat a Espanya. Un domini aclaparador de mercat que també es dóna a Catalunya. En mig de tant soroll buit, aquesta dada em sembla de la màxima rellevància política. Endesa va iniciar els tràmits per traslladar la seva seu de Barcelona a Madrid el dia abans de les eleccions del 21D. Naturgy manté una forta presència a diversos paradisos fiscals. Iberdrola va fitxar l’exdirector del CNI, Félix Roldán, com a assessor. Malgrat tot això, aquestes empreses segueixen guanyant milions a casa nostra. Potser si els nostres representants parlessin d’aquestes coses, si les batalles partidistes tinguessin aquestes dades com a element central, els lectors tindríem més incentius per veure què diu cada un i no haver-nos de conformar amb articles d’opinió com aquest, escrit des del desconcert més absolut sobre el que es diu als faristols i als escons del nostre país.

Comentaris

  cge 06/12/2020 6:48 am
  Albano, molt bé. Jo acabo de passar-me a BonPreu Esclat. Les empreses que s' en van fora, que els diners li donen els de fora, fem creixer els nostres.
  Els article del senyor Albano 06/12/2020 8:45 pm
  respiren VERITAT, la seva. que pots compartir més o menys. No és suporten els giravolts artificiosos dels articulistes que pretenen convèncer d'nfumables línies polítiques de la seva preferència o subvenció.
  ¡Oye Gonzalo! 06/12/2020 10:17 pm
  Si voy a Ramblas de Los Hijos de Mil Putas, 74 de BCN i pregunto por ti, ¿me diran que eres el degenerado que se masturba detras de los contenedores de basura? Que por otra parte es tu lugar natural donde encontrarte, con la basura. Vamos a por gente como tu, ¡escòria! ¡Os hecharemos a Egspanya!
  Rocacorba 06/12/2020 11:15 pm
  Al que m'ha precedit, cge, li dono tota la raò. Li diria mes, el divendres, a rel d'una consulta amb BonPreuEsclat, a banda de clients del Supermercat, els hi compro la benzine, i d'altres. Em parlat, i m'han atès molt be. Son de Casa. Albano, et llegeixo, i et segueixo a la t. v. a casa ens agrades. Segueix així. Estic pendent del setmennari OCTUVRE.
  Aquest article feia molta falta !!! 07/12/2020 7:08 am
  Senzillament , molt bon pensament , comunicació sincera i molt certa !! També m’fet de Bon Preu esclat !!! Per cert ALBANO , m’agradaria que d’alguna manera t’acostis o formis part del grup d’independentistes d’esquerra que dona suport a JUNTS . Aquest es el sector que es vol eliminar per part de tothom , ................. perquè ?????
  Donec perficiam 07/12/2020 12:05 pm
  El que heu de fer és boicot absolut de tots els productes caspañols, des de la pasta de dents als cotxes. Si aneu al Bon preu però compreu Fairy fet a Madrid o llet feta a Galicia....no serveix per a res home !
  Narcís ( el tema triat hauria de ser aquell que sortís a la llum tanta corrupció/ misèria de tant ben vestit i de tant progre de baixa qualitat o, directament, frau !) 07/12/2020 7:19 pm
  Renoi .. hores fer un article d'opinió en un estat com aquest .. quan hauria d' aparèixer a doll ? PD : fora d' això , totalment d' acord, ço és, perquè no es fa servir el faristol/ tribuna, mitjans de comunicació i mateixes entrevistes per a ' cantar les quaranta ' de tot allò que frega interès espuri sinó pura màfia ?

Nou comentari