El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Usurpen la identitat a 40 persones en un megafrau de contractes de treball
  • CA

Operació a gran escala del Cos Nacional de Policia contra un grup especialitzat en estafes a internet i que, a més, havia usurpat la identitat d’una quarentena de persones per cometre diversos delictes de frau informàtic. Tot amb un sistema sofisticat ideat per esborrar el rastre i treure benefici econòmic ràpidament dels delictes. De moment, hi ha quinze detinguts, un a Tarragona i la resta a diverses ciutats de l’Estat com Múrcia, Burgos, Jaén, Ciutat Real o Alacant. L’operació s’ha batejat com a Carmesí.

La tècnica seguida pels arrestats era demanar les dades personals a les víctimes amb l’excusa de signar un contracte de treball. Un cop tenien les dades orbrien comptes on-line de bancs i entitats financeres ubicades a l’exterior, suplantant les seves identitats. Amb aquests comptes estafaven a compradors que adquirien productes, que mai rebien, a través de webs de venda d’articles de segona mà. L’operativa final consistia en treure els diners de manera immediata a través del servei bancari que permet treure diners a través d’un codi remès per SMS. De moment, l’operatiu policial ha calculat 205 delictes d’estafa informàtica i un frau econòmic al voltant dels 60.000 euros.

Les perquisicions es van encetar quan la policia va detectar l’existència d’un grup organitzat que tenia la seva seu a Múrcia. No era un grup qualsevol, segons els investigadors havien creat una “veritable estructura d’enginyeria social” fent veure que tenien una empresa d’arts gràfiques. L’empresa servia per fer ofertes de feina que seguien un protocol creïble. Així els susposats “aspirants” al lloc de treball havien de superar entrevistes de feina i, era aleshores quan per “verificar la idoneïtat” del perfil, els hi sol·licitaven les dades i poder formalitzar un contracte de treball. A continuació, un cop registrat el suposat contracte laboral, obligaven les víctimes a “contractar targetes de prepagament de diferents entitats financeres per poder pagar-los les nòmines”. Un sistema que permetia a l’orgamització poder controlar els diners que posteriorment estafarien a través de webs d’ocasió.

Els investigadors van constatar com els arrestats havien obert targetes online de bancs estrangers amb les identitats usurpades dels treballadors contractats. Concretament, eren els comptes on rebien els pagaments de les vendes i d’on els extreien de manera immediata a través de caixers per evitar deixar rastre. Del grup de detinguts, hi ha un pare i fill que haurien ideat tota l’arquitectura delictiva. En els escorcolls duts a terme per la policia espanyola han localitzat documentació personal de potencials víctimes preparades per perpetrar noves estafes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa