El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Simón posa data a eliminar l’obligatorietat de la mascareta
  • CA

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha reconegut que s’està treballant per a reduir l’ús obligatori de les mascaretes en determinats espais a l’aire lliure. En roda de premsa, Simón ha assenyalat que si l’evolució de la transmissió del coronavirus és homogènia a Espanya és “comprensible” que aquesta mesura es dugui a terme a nivell nacional i no per comunitats autònomes. “Haurem d’anar progressivament modificant l’obligació d’ús de les mascaretes i això és una cosa en la qual estem treballant. És possible que aconseguim l’objectiu de tenir vacunada al 70 per cent de la població a l’estiu i és possible que abans d’aconseguir-lo s’arribi a l’acord de no fer obligatori l’ús de les mascaretes en alguns llocs oberts”, ha assenyalat Simón, situant com a data aproximada mitjans de juny o principis de juliol. “És una cosa que s’està analitzant però s’haurà de decidir en el si del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut”, ha resolt. No obstant això, ha avisat que aquesta mesura està inclosa en una llei pel que no es pot treure la prohibició en 24 hores.

Les comunitats valoren suprimir l’ús de mascaretes abans de juliol

L’anunci que ha realitzat el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, de suprimir abans que acabi el mes de juny l’obligatorietat de l’ús de la màscara en espais oberts ha provocat que la Comunitat de Madrid i Galícia s’hagin sumat a aquesta proposta assegurant que valoraran i plantejaran aquesta situació per a les pròximes dates. Aquest debat ja es va plantejar fa unes setmanes, quan algunes comunitats van proposar al Consell Interterritorial abordar aquesta qüestió.

La polèmica entorn la segona dosi d’AstraZeneca

D’altra banda, Simón també ha opinat sobre la polèmica a l’entorn de la segona dosi de la vacuna en el grup de col·lectius essencials de menys de 60 anys que havien rebut la primera d’AstraZeneca. El portaveu del Ministeri de Sanitat ha considerat un error plantejar aquesta qüestió des d’un punt de vista polític, atès que es tracta d’una proposta “tècnica”.

Ha recordat, en aquest sentit, que el plantejament el va fer la Ponència de Vacunes a la Comissió de Salut Pública, que al seu torn la va elevar al Consell Interterritorial de Salut. Allà, l’organisme amb representació del govern espanyol i de totes les Comunitats Autònomes la van aprovar.

Per tant, ha indicat que si ara algú opta per una altra postura “per altres motius que no són tècnics” -en referència a les Comunitats Autònomes que recomanen AstraZenca- haurà d’explicar per què ho fa. En l’àmbit de la tria personal, Simón ha suposat que les persones que es decantin per completar la pauta amb la mateixa marca “hauran intentat informar-se de les fonts més solvents”.

En aquest sentit, Simón ha indicat que, des del seu punt de vista, la font més solvent és “la Ponència de Vacunes”. A banda, ha subratllat que estudis com el Combivacs i altres demostren l’eficàcia de Pfizer com a segona dosi, que genera una immunitat “per sobre” fins i tot de la que proporciona completar la pauta amb AstraZeneca, segons les dades de la farmacèutica anglo-sueca.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Cal dir-ho a maig 31, 2021 | 20:15
    Cal dir-ho maig 31, 2021 | 20:15
    Si abans no arriba una altra onada de la covid-19, degut a l'entrada del "turisme". Massa dependència econòmica del turisme, no n'aprendrem mai ?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa