El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Descobreixen el primer fàrmac que millora la síndrome del cor rígid

Un estudi coordinat per un dels cardiòlegs amb més expertesa de l’estat espanyol, Pablo García-Pavía, ha descobert el primer fàrmac eficaç i segur per combatre l’amiloïdosi cardíaca per transtiretina, també coneguda com a síndrome del cor rígid. L’amiloïdosi cardíaca és una malaltia progressiva en la qual es va produint el dipòsit de la proteïna amiloide en el cor i això provoca un engruiximent de les seves parets, que es posen rígides. Els afectats presenten retenció de líquids, fatiga i arrítmies.

Quan es va acumulant aquesta proteïna el pacient presenta insuficiència cardíaca i, finalment, la mort. Aquesta síndrome pot tenir un origen genètic o ser causat per l’edat, i el seu pronòstic és molt dolent. La supervivència dels afectats sense tractament és menor als tres anys. Els resultats d’aquest estudi pioner s’han publicat a la revista científica ‘The New England Journal of Medicine’ (NEJM) i són una flama d’esperança per als pacients. L’estudi és un gran avenç en una malaltia que fins ara s’abordava amb fàrmacs que impedeixen l’acumulació de més proteïna amiloide i retarden la progressió de la malaltia, però que no retiren la proteïna ja dipositada al cor.

Medicaments en forma de pastilles / Pixabay

Estudi amb 40 pacients de França, Holanda, Alemanya i Espanya

De fet, actualment les opcions de tractament inclouen teràpia estabilitzadora de transtiretina i suport per a controlar les complicacions cardiovasculars mitjançant el fàrmac Tafamidis, que millora la supervivència segons aquest estudi, o bé un trasplantament de cor, l’únic que restaura la funció del cor. Segons les evidències recollides per García-Pavía, els pacients que van rebre més dosis del fàrmac van tenir una reducció dels dipòsits d’amiloide i la millora de diversos paràmetres cardíacs. Els resultats esperançadors d’aquest estudi en el qual han participat 40 pacients de França, Holanda, Alemanya i Espanya són un pas endavant per combatre la síndrome del cor rígid.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa