Neix una web per recollir les vulneracions lingüístiques a les universitats

La mala salut del català a les universitats del país és de sobres coneguda, i any rere any se succeeixen les reivindicacions per donar prioritat a la llengua del país a les aules. Per això, enguany la Plataforma per la Llengua, la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC) i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (Sepc) han llançat una pàgina web per a promoure i agilitar queixes d’estudiants universitaris que considerin que se’ls han vulnerat els seus drets lingüístics en canviar a la llengua d’una assignatura del català al castellà.

En un acte aquest dijous a l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona (UB), el portaveu de Plataforma per la Llengua, Diego Sola, ha explicat és una constant que a principi de curs es registrin queixes d’estudiants que s’havien matriculat a una assignatura en català segons el pla docent però que el professor, a voluntat pròpia o a petició d’alumnes, la imparteix finalment en castellà.

La qüestió, segons ell, suposa un “problema endèmic i sistematitzat” i reflecteix una reculada del català en les dues últimes dècades, perquè cada vegada que algun alumne demana fer la classe en castellà es produeix un canvi automàtic de llengua que nega els drets lingüístics dels estudiants. Sola ha assegurat que les dades oficials segons els quals el 60% de la docència universitària es dóna en català són “falsos” i varien entre facultats i universitats.

Per part del Sepc, Cristina Cambó ha lamentat que el català “està sent substituït i degradat a una llengua de segona”. Cambó considera que la creació de la web “és un pas cap a una resposta conjunta i articulada” a tot el territori de parla catalana. Per això, ha confiat que es percebi algun canvi de cara a l’inici del pròxim semestre, al febrer, gràcies a les dades que es recullin amb la web.

La Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC) ha tingut un paper cabdal en la canalització d’aquestes denúncies d’estudiants. De fet, aquest sindicat estudiantil va traslladar a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que els va rebre en audiència a la cambra, la necessitat de protegir el català des de les aules. El boom de queixes de l’any passat va portar el sindicat a fer una diagnosi de la situació de la llengua i elevar la qüestió a la màxima prioritat. Enguany, Mireia Arguijo ha avançat que la web s’acompanyarà d’una campanya publicitària amb cartells en els quals figuri un codi QR que redirigeixi al portal. La web conté un formulari en el qual s’han d’adjuntar les dades personals, la descripció dels fets, i acaba redirigint al canal oficial de la universitat en qüestió per a tramitar la queixa administrativa.

Comentaris

    uyuyui Octubre 21, 2021 | 18:07
    Ya os vais quitando la careta .... esto recuerda el pasado europeo ... menos mal que sois insignificantes .

Nou comentari