El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La dreta i la ultradreta europea amenacen la immersió lingüística
  • CA

Els eurodiputats de la dreta i l’extrema dreta europea, que van visitar Catalunya entre el 18 i el 20 de desembre per analitzar el model d’immersió lingüística a les escoles, demanen que el tracte del català i el castellà als centres educatius de Catalunya sigui equivalent. L’Agència Catalana de Notícies (ACN) ha tingut accés a l’esborrany de l’informe elaborat pels parlamentaris i que es debatrà el dimecres al comitè de Peticions. En el text, els eurodiputats argumenten que rebre l’educació en castellà “és a la Constitució” i que s’ha de “garantir que no es discrimina els nens”.

Imatge d’una pancarta a favor de la immersió lingüística davant l’escola Turó del Drac de Canet de Mar / ACN

Demanen monitorar possibles desequilibris

La comissió d’eurodiputats la van formar membres de la dreta i l’extrema dreta del Parlament Europeu, sense la presència dels verds i dels socialistes; fet que impedirà que aquest puguin afegir esmenes al text, però permetrà que s’hi afegeixin annexos a la part final de recomanacions.

Al document, que es debatrà a l’Eurocambra, es reclama que el govern espanyol “monitori de prop” si a l’escola catalana hi ha una distribució “equilibrada” de les llengües vehiculars, argumentat que s’ha de fer un “tracte equivalent de les cooficials”. De fet, els eurodiputats han llençat una proposició al govern espanyol i l’anima a revisar com funciona una Inspecció Educativa a Catalunya per garantir uns “estàndards mínims” de classes en català i castellà, i amenacen la immersió lingüística al parlar de fer “una anàlisi independent” del model.

Discursos d’odi i exclusions

El text, segons explica l’ACN, també va dirigit al Govern de la Generalitat de Catalunya, a qui exigeix que “millori la comunicació i la confiança” amb aquelles famílies que han dut la immersió lingüística als tribunals, i demana que hi hagi un “diàleg constructiu” amb aquestes famílies.

Els eurodiputats es mostren preocupats, ja que consideren que hi ha una “exclusió social o, en alguns casos, intimidació i assetjament contra nens i pares” que han demanat que s’ampliïn les hores de castellà a les aules. De fet, ho consideren un “discurs d’odi” el qual condemnen i demanen a “les autoritats regionals que monitorin de prop aquests comportaments inacceptables“. A més, lamenten que durant la seva visita, es van produir “protestes ofensives i manifestacions” i que van necessitar la presència policial per garantir “la seva seguretat”.

Finalment, lamenten que no s’apliqui la sentència del 25% del castellà que va dictar el TSJC, i recorden que “el respecte a l’estat de dret és un dels pilars de la Unió Europea”, mentre assenyalen que hi ha un “elevat nivell de polarització” a Catalunya al voltant del model educatiu i acusen la Generalitat de tenir “manca genuïna de voluntat d’implicar-se en un diàleg”.

Comparteix

Icona de pantalla completa