El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Lleida es prepara per evitar ser una segona Igualada
  • CA

Abans del malson, píndola. Lleida, la capital de Ponent, vol espantar el fantasma de la Conca d’Òdena. El rebrot de casos de Covid detectat ha fet saltar les alarmes i activar un protocol de seguretat més ampli abans que decretar un confinament, encara que sigui suau. L’economia no està per brocs i el Pla de Lleida viu ara mateix un dels moments més vius de la seva activitat amb la collida de fruita i la capital exercent del turisme de muntanya, però prou lluny dels hotels.

 

Aquesta tarda, la plana major del departament de Salut, amb la consellera Alba Vergès al capdavant,  s’ha desplaçat a la capital del Segrià per fer un avís a navegants. Advertir allò just i necessari. No cridar que ve el llop però sí preparar l’escopeta per si ataca rere un matoll. Hi ha rebrot, sí. Però de moment, controlat.  “Ens preocupa tenir vuit, deu o 16 brots? No especialment… quan els brots poden agafar un gran volum, que ja comencen a tenir casos més enllà de residències i empreses d’àmbit controlat, és quan podem dir de fer mesures diferents perquè hi pot haver una transmissió comunitària”, ha concretat Vergès des de l’Hospital Arnau de Vilanova. Al capdavall, la consellera, preveu que els contagis de covid-19 a la Regió sanitària de Lleida “creixin” els propers dies però no de forma exponencial com va passar durant  al març i a l’abril que va tancar la Conca d’Òdena i es va decretar l’Estat d’Alarma.

La carpa del SEM per atendre els sospitosos de COVID a l'Arnau de Vilanova

La carpa del SEM per atendre els sospitosos de COVID a l’Arnau de Vilanova Quico Sallés

La diferència amb el mes de març és més tranquil·litzadora. Ara hi ha una “capacitat diagnòstica” que aleshores no existia i que obligava a l’ingrés hospitalari. Tot i el missatge contemporitzador, la consellera ha remarcat que la situació “no és cap broma”.  Els números canten, 4 persones noves a la UCI només aquesta setmana. Un nou focus en una empresa hortofructícola del Segrià eleva a 8 els brots a Ponent i a 130 els positius que s’hi han detectat. És a dir, el passat dia 22 de juny hi havia ingressades 6 persones a planta i 4 a l’UCI i ara són 21 a planta i 6 a l’UCI. De tota manera, la majoria de tots els casos detectats tenen símptomes lleus o són asimptomàtics. Des de Salut insisteixen que tot i que els indicadors de l’epidèmia a Lleida indiquen un creixement, l’augment de casos també respon a una major i acurada detecció, gràcies a fer moltes proves i que permeten un major seguiment. 

La carpa del SEM a l'Arnau de Vilanova i els equips de descontaminació RNBQ

La carpa del SEM a l’Arnau de Vilanova i els equips de descontaminació RNBQ Quico Sallés

Com a mesura profilàctica i d’imatge d’actuació,  Vergès ha fet portar pel Servei d’Emergències Mèdiques una carpa de destria que “no afecta a l’activitat del territori”. És un annex per aïllar i evitar la comunicació amb la sala d’espera els casos de possible coronavirus. “És una sala d’espera gran, aïllada i preparada per mantenir distàncies”, comentava un dels caps territorials del SEM que mostrava la carpa a l’alcalde de la ciutat, Miquel Pueyo. El SEM també ha portat quatre unitats especials de descontaminació de Risc Nuclear Biològic i Químic que s’estaran a les portes de l’hospital per desinfectar personal i sospitosos. Tot està preparat per un repunt de casos i d’assistències a fi i efecte d’alterar el mínim possible l’activitat hospitalària.

Divina Farreny, Miquel Pueyo, Alba Vergès i Ramon Sentis, aquest vespre a l'Hospital Arnau de Vilanova

Divina Farreny, Miquel Pueyo, Alba Vergès i Ramon Sentis, aquest vespre a l’Hospital Arnau de Vilanova

Un missatge general

 

El missatge de Vergès no era per a Lleida, però sí des de Lleida urbi et orbe per requerir a la població catalana que faci bondat. “No és el mateix detectar un brot a Lleida que a la Barcelona del turisme”, apuntava amb un punt de mala llet el propietari d’un bar de Lleida que mirava la notícia de la carpa per la tele.  “De brots en tindrem molts i en molts indrets”, ha assenyalat Vergès i per això no cal cridar el sacramental, però tampoc abaixar la guàrdia. Ans al contrari, aixecar-la. Una prospecció que els científics avalen com a mínim fins que no es trobi una vacuna. Altra cosa és que es pugui contenir gràcies a tractaments mèdics que donen els primers éxits.

 

“Aquesta és una lluita compartida amb tothom. No depèn tant del sistema sanitari -que es prepara molt i farà tot el possible- com que entre totes i tots assumim que cal conviure un temps amb el virus i que ens haurem de comportar una mica diferent, interioritzant unes mesures bàsiques: la higiene de mans, la distància física de seguretat i l’ús de mascaretes, per protegir sobretot la gent més vulnerable”, ha emfatitzat Vergés

 

Alarma d’un assessor del Govern

 

En qualsevol cas, l’alarma mediàtica ha saltat quan un dels científics gurus del Govern, el físic de la URV, Àlex Arenas, ha demanat al Govern un “confinament perimetral” a Lleida per un augment preocupant del virus. El brot va en creixement i no podem permetre que s’estengui a més regions, ara podem fer un confinament quirúrgic i no cal fer-lo més gran més edavant”, ha remarcat Arenas en declaracions a Catalunya Ràdio.

 

 

Lleida, a la seva

 

La ciutat, però, es mira amb cert escepticisme l’alarma. Des de les teories de la conspiració –“ho fan aquí perquè a Barcelona fotaria en l’aire el turisme”– a que el rebrot serveix per recordar que cal seguir les mesures de prevenció en una época com a l’estiu en una zona lluny de les gran corona metropolitana.

Les terrasses aquesta tarda eren plenes. L’ambient distès i amb poc neguit per la situació. “Mentre el rebrot sigui només a la tele…”, ironitzava la Paquita pels voltants de l’Hospital admeten que les afectacions queden lluny de ser un drama social com el mes de març. El famós rebrot que havia d’arribar ensenya la poteta, però aquesta vegada agafa el sistema previngut. El Govern ho ha volgut demostrar a Lleida.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa