Les hospitalitzacions de joves es multipliquen per quatre des de Sant Joan

El nombre de persones de menys de 50 anys que acaben a les UCI s'ha triplicat en només tres setmanes

La variant Delta ja representa el 84% del casos de Covid-19 a Catalunya. La implantació al territori d’aquesta variant, que es caracteritza per una transmissibilitat més elevada que les anteriors soques, ha capgirat els plans de recuperació i de certa calma que hi havia per aquest estiu. Alguns experts parlen de la cinquena onada com una segona pandèmia, la de la variant Delta, a causa de les característiques particulars que té: una soca més transmissible que, en trobar-se part de la població de risc vacunada, ha acabat arrasant entre les persones més joves, com si comencés de nou, tot i que trobant-se més barreres. Així ho demostren les dades per edats que, a partir d’aquest dimecres, el Govern ha decidit mostrar de forma més transparent al portal de Dades Covid.

A partir d’ara, l’evolució de la pandèmia es pot seguir comprovant les afectacions particulars que provoca per cada grup d’edat. Una altra novetat al portal és que també es mostren indicadors de l’atenció primària. En aquest sentit, les dades més recents han justificat la decisió de demanar un nou toc de queda, mesura que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat a través d’una declaració institucional des del Palau de la Generalitat aquesta tarda. Mentrestant, aquest dijous entren en vigor les mesures que es van anunciar dilluns que imposen el tancament de totes les activitats a les 00.30 hores.

Els indicadors són clars i mostren com la Covid-19 s’ha acarnissat sobre sectors de la població on s’havia registrat una incidència més baixa en les onades anteriors. El número de persones de menys de 50 anys hospitalitzades, per exemple, s’ha multiplicat per quatre des de la Nit de Sant Joan, data en què es considera que es va gestar el polvorí que ha acabat explotant poques setmanes després. De fet, si el dia 23 de juny hi havia ingressades en hospitals catalans 123 persones d’aquest grup d’edat, a data 13 de juliol, la xifra ha pujat fins a les 498.

Altres indicadors experimenten també fortes pujades, d’acord amb les dades del Departament de Salut. La taxa setmanal de casos confirmats per PCR/TA ha passat de 86 a 849 entre Sant Joan i fins aquest dimecres; també els casos confirmats per PCR/TA han passat de 4.026 el 23 de juny a 39.722 a data del 10 de juliol. Així mateix, la positivitat és una altra de les taxes que mostra l’elevada incidència entre els joves. Si el 23 de juny estava en un 6%, ara s’ha disparat fins al 22%. En el detall, l’indicador sobre les persones ingressades a l’hospital es veu el volum per segments d’edat. A 13 de juliol el grup amb més persones a l’hospital per Covid-19 és el de 30-39 amb 203, seguit pel de 40-49 (194), el de 60-69 (192), el de 50-59 (135), el de 70-79 (116), el de 80-89 (97), el de 20-29 (88), el de més de 90 (33), el de 0-9 (7) i el del 10-19 (6).

Lína verda, ingressats de 0-49 anys i línia vermella, ingressats de més de 50 / Font: Salut

L’elevada incidència entre persones joves ha fet que el Govern decidís demanar el toc de queda, una mesura que busca limitar la interacció social en pràctiques com els botellots que es consideren fonts de contagi. En altres grups d’edat, com el de les persones entre 60 -69 anys vacunades amb AstraZeneca, el Govern ha decidit escurçar a quatre setmanes l’administració de la segona dosi. Setmanes enrere s’havia reduït de 10 a 8. La situació a les UCIs, tot i que no ha arribat a nivells de les onades anteriors, preocupa. De fet la previsió de Salut és que en una setmana arribi a tenir 300 llits ocupats. Actualment a tot Catalunya hi ha 691 persones a l’UCI per qualsevol causa, 472 són no Covid i 219 Covid, el 32% del total. Les que estan en estat crític per Covid es divideixen així per grups d’edat: de 0-9 anys (1); de 10-19 (1); de 20-29 (8); de 30-39 (38); de 40-49 (47); de 50-59 (28); de 60-69 (60); de 70-79 (22); de 80-89 (3), i de més de 90 (cap).

Els hospitals fa dies que envien senyals d’alerta per cert col·lapse. Aquest dimecres Salut ha confirmat que alguns centres hospitalaris han hagut de començar a desprogramar activitat prevista que no és urgent i en alguns també ha calgut que es tornessin ha obrir espais específics per Covid. Aquesta situació a més d’augment d’activitat per la Covid es produeix en mesos d’estiu, quan típicament l’activitat assistencial es redueix.

El Govern admet que la cinquena onada “no ha frenat”

En la roda de premsa que s’ha fet aquest dimecres, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha admès que l’actual situació epidemiològica indica que la cinquena onada encara “no ha frenat”. Això vol dir que fins que no s’apliquin les mesures, que entren en vigor dijous, no es podrà començar a posar fre als arguments dels principals indicadors. De moment, el canvi de protocol pel que fa als CAPs per reduir el número de proves que es fan (des de la setmana passada no es fan proves als contactes directes sense símptomes) hauria de començar a tenir efecte en el número de contagis diaris. La limitació horària de les activitats a partir de les 00.30 hores també busca reduir la interacció i per tant frenar contagis. Fins d’aquí a dues setmanes no es podrà comprovar amb dades si els indicadors han notat algun canvi.

Comentaris

  Mike 14/07/2021 10:44 pm
  Completament normal si els infectats son joves. Noticion
  Ja que passava per aquí 14/07/2021 11:53 pm
  Molt de compte amb les notícies que publiqueu. Les mentides quant a aquest experiment genètic i el control social és un crim de lesa humanitat. Un govern que imposa una tirania i viola els drets humans, és un govern il·legal. Per què no denuncieu la impunitat dels criminals del govern (violar la llei és un acte criminal)? Passeu les notificacions a VAERS, la gent necessita informació. Nens amb problemes psicològics, 81% d'avortaments en dones embarassades, morts i efectes secundaris crònics, malalties cardíaques en joves, més pobresa, més impostos... Entrevisteu un epidemiòleg i que ens expliqui això de les onades (jo les coneixia del mar, no pas dels virus), i aprofitant que és expert, li demaneu el 'paper' que demostra l'existència de l'agent víric, perquè ni els centres de control de malalties ni els ministeris de Sanitat en saben res del virus. El virus de la por no existeix. Sigueu periodistes i feu un bé a la Humanitat.
   ... 15/07/2021 8:54 am
   Joves imbècils, clar. No tots ho són i n'hi ha que estan lliures del virus de l'estupidesa que ha provocat que s'infectessin de coronavirus. Selecció natural
  TIRANIA 15/07/2021 11:13 am
  Ara toca vacunar als joves? Cuando las barbas del vecino veas pelar, pon las tuyas a remojar. I és clar. Embarassades, fetus, bebés, prepareu-vos. Us inocularan gratis un experiment biològic que encara està en observació, que no s'havia preparat mai, que no té el mínim temps legal per a saber l'abast de les destrosses genètiques que farà a l'organisme, del que ningú se'n responsabilitza legalment, del que amaguen a la gent les dades reals d'avortaments i morts. No hi ha temps per a pensar. Deixeu-vos fer. I si no, ja ve la llei de SÁNCHEZ CASTEJÓN que aviat aprovaran, de la que no se'n parla. I si ara els diaris informen amb mitges veritats mal explicades, la llei permetrà al tirà obligar als diaris a donar la informació que els convingui. Nous passos per a la tirania. No dormiu.

Nou comentari