Igualada, dia 4: Torna el pregoner i es mantenen les màscares

“Els treballadors de l’Hospital d’Igualada estan al límit, han cedit la MIPS -la mútua igualadina-però no són llits el que manca sinó personal, un bon gruix està en quarentena”. Així ho explica en Joel. Un bon resum de l’opinió de la capital de l’Anoia confinada des de dijous passat arran de la crisi del coronavirus. Un neguit que al carrer no es percep i més després d’un dia de pluja persistent que encara ha desertitzat més la ciutat. Ja ho diuen, “carrer xop, calaix eixut”, però en aquest cas hi ha poquíssims calaixos. La gran novetat és un retorn, el pregoner. L’alcalde Marc Castells ha posat en marxa un vehicle amb altaveus per demanar als seus conciutadans que es quedin a casa.

La furgoneta del pregoner que corre per Igualada

La furgoneta del pregoner que corre per Igualada

 

“La ciutat sembla una peli de por”, comenta en Santi que ha anat a buscar màscares. N’ha trobat una d’industrial i així consola la sensació de perill per fer un cop d’ull a la ciutat. La Maite ha anat al banc amb màscara però també amb la sensació “d’arriscar la vida per fer un ingrés”. A les farmàcies, un dels pocs comerços oberts, la gent fa cua d’un en un. “Sembla la ciutat pacient”, descriu en Santi.

Una seu bancària que atèn els clients d'un en un a Igualada

Una seu bancària que atèn els clients d’un en un a Igualada/Santi Vidal

El brot de coronavirus  se situa en 85 casos positius des de l’inici del brot. El balanç és ja de 12 persones mortes. Totes tenien patologies prèvies. Però és una dotzena de morts. Una xifra que esvera el sentiment de crisi. Qui més qui menys tothom coneix algú que ha patit o té aquest virus. La inseguretat és l’altre virus que acompanya el COVID 19. La gran majoria de les més de 270 persones confinades és personal sanitari. Hi ha 37 sanitaris infectats.

 

Per altra banda, es van coneixent històries personals. El cas curiós d’una empresa líder en paper de wàter i llençols clínics que té els magatzems plens de material sense poder subministrar. Es ISMA 2.000, i el seu director, Fernando Luz, ha reclamat urbi et orbi que deixin sortir la mercaderia de la seva factoria d’Igualada perquè si se segueix un protocol segur no hi ha cap problema. “És material de primera necessitat”, recorda.

Una farmàcia d'Igualada amb un client que s'espera

Una farmàcia d’Igualada amb un client amb mascareta que s’espera/Santi Vidal

De fet, és l’opinió de la  influent Unió Empresarial de l’Anoia. Divendres passat es van reunir amb la consellera Àngels Chacón, també confinada a la ciutat, el primer dia de tancament de fronteres. La direcció de la patronal igualadina era clara :  “flexibilitzar les limitacions del transport de mercaderies”. La idea d’un corredor de mercaderies va prenent cos amb la creació d’un check point en dues rotondes on s’ha d’anar sanitàriament protegit. Però el problema de magatzems tancats d’alguna empresa i sobretot la manca de personal continuen bategant. Igualada es va adaptant.

Els carrers d'Igualada deserts i xops

Els carrers d’Igualada deserts i xops/Santi Vidal

 

Nou comentari