Catalunya, lluny de la immunitat de grup, s’aboca a conviure amb la Covid

La cobertura vacunal hauria de ser del 85% i de moment està estancada en un 70%

Catalunya està abocada a conviure amb la Covid-19 en no haver pogut assolir el nivell d’immunitat necessària davant els elevats índexs de transmissibilitat de la variant Delta. Tot i que Salut ha valorat aquest dimecres com a molt bones les dades de vacunació al país, amb un 71,3% de la població general vacunada, aquesta fita —que era l’objectiu inicial pensant en la variant britància— no és suficient per aturar la circulació del virus.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha admès que per frenar la circulació de la Delta i assolir una immunitat de grup robusta caldria superar el 80 o 85% de persones vacunades al país, és a dir, 15 punts més del percentatge actual. Catalunya dona per tancada la primera fase de vacunació, havent obert totes les franges d’edat i havent donat temps per a vacunar-se a tothom que ho podia fer complint els criteris.

Ara les estratègies de punts massius es repleguen i només en quedaran alguns. El de Fira de Barcelona, a la capital catalana, romandarà obert però s’ajustarà a la demanda, ha explicat Cabezas. De fet, hi ha necessitat d’ajustar l’oferta de vacunes a la demanda que hi hagi per evitar que es continuïn descongelant vials i perdent dosis. Salut ha reconegut que l’estratègia de vacunar sense cita ha fet perdre més de 9.000 vials, que suposen unes 70.000 dosis, el 0,6% del total de vacunes administrades.

Així doncs, Catalunya ha passat d’una primer fase de febre per vacunar-se i dificultats per rebre dosis, a no disposar de més braços per punxar i mirar de veure què fa amb les vacunes que té al congelador Aquest desinterès per la vacuna entre els que encara no s’han vacunat s’ha comprovat també als campus universitaris del país on s’han habilitat punts per vacunar-se. Salut ha informat que en aquests punts només s’han adminsitrat 1.297 dosis. Cabezas no ha dit que fos una xifra ni bona ni dolenta perquè “és dificil fer una previsió”.

La secretària de Salut Pública ha defensat el sistema sanitari català i especialment l’atenció primària, que és la que, segons ha explicat ha desenvolupat estratègies comunitàries en llocs on és més difícil estendre la cobertura vacunal, generalment en barris de nivell socio-econòmic baix.

Davant la dificultat d’assolir el 85% de cobertura vacunal el país s’ha de preparar per conviure amb el virus. L’investigador d’IrsiCaixa Julio Blanco, que ha acompanyat Cabezas durant la roda de premsa, ha admès que “estem abocats a la convivència amb el virus, que continuarà circulant entre aquesta població no vacunada”. El científic ha dit que continuarem “veient brots de virus, que esperem que no siguin excessivament importants”.

En aquesta nova etapa de coexistència també “veurem reinfeccions”, però menys casos si la incidència es manté baixa. També és important el que passi fora del país. “Hi ha llocs al món on no hi ha immunitat, la circulació viral continuaria i el virus evolucionarà, ens haurem d’acostumar a conviure amb ell com amb tants d’altres”.

Comentaris

  ciutadà 22/09/2021 12:18 pm
  Doncs si, haurem de onviure amb el CVID 19 com amb d'altres malalties. La -SIDA, pose per cas.
  ... 22/09/2021 1:06 pm
  Merda de societat! Vacuneu-vos d'una puta vegada! Egoistes!
   Ciutadana del mòn 22/09/2021 2:31 pm
   El nostre sistema immunològic està preparat per diferents virus. Hem conviscut amb ells des del principi de la nostra existència, en canvi li estem atorgant a una teràpia gènica experimental una credibilitat i una eficiència que està molt lluny de ser real. Podem examinar les substàncies que ens administren i arribarem a conclusions prou desfavorables i sospitoses de que sigui segura, efectiva i innòcua. Els casos adversos greus són considerables i les morts produïdes per aquests mal dits "vaccins" a les poques hores o dies també..... mirem el VAERS o el Eudravigilance? Massa morts i massa efectes adversos per no qüestionar-se seguir administrant-la. És egoista pensar que deixem de fer mal a la gent quan ja sabem els medicaments que podem donar en cas de contraure el Covid19? Es tracta de no fer mal i encara estem a temps de deixar de fer-nos mal i de buscar altres alternatives millorant la nostra immunitat i respectar tot ésser vivent que pensi diferent i que no vol inocular-se aquestes substàncies i ara tenim l'oportunitat ja que sabem que podem fer nosaltres per tenir cura de la nostra salut i els metges tenen els medicaments que sabem avui que funcionen.
    Albert 23/09/2021 8:47 am
    Molt respectuosament al ciutadà del món: Quan facis aquestes afirmacions les podries acompanyar de dades, encara que entenc que si ho fesis els teus arguments caurien rapidament....
   NiFredNiCalor 22/09/2021 5:04 pm
   Ves a cagar gamarus
  Anònim 22/09/2021 2:29 pm
  Vacunar-se?. Vagi pel davant que a casa ho estem tots. Però, vist el cúmul de despropòsits, el munt de normatives absurdes i el capteniment dels responsables sanitaris, no és gens estrany qiue n'hi hagi- sobretot jovent- que es rebelin i facin tot el contrari al que els recomanen.
  Anònim 22/09/2021 2:29 pm
  Vacunar-se?. Vagi pel davant que a casa ho estem tots. Però, vist el cúmul de despropòsits, el munt de normatives absurdes i el capteniment dels responsables sanitaris, no és gens estrany qiue n'hi hagi- sobretot jovent- que es rebelin i facin tot el contrari al que els recomanen.
  falco 22/09/2021 3:15 pm
  Les farmaceutiques, cada cop que senten que la gentno es vol vacunar es freguen les mans i devant les peticions de alliberar les formules de les vacunes, es neguen i a mes retarden l'enviament als paisos pobres. I diriem perque de tot aixo?, doncs ben clar com mes continuin els decerebrats de no vacuna ells, saben perfectament que vendran mes vacunes. O m'equivoco molt o tenim Covid19 o lo que es lo mateix tindres de possar vacunes, per mol de temps , i si, la tindrem de aguantar anys
  Cesc 22/09/2021 5:26 pm
  Si anar en el metro de l'aglomeració de Barcelona, ja suposa veure passatgers parlant cridant, amb la mascareta per sota del nas o de la boca, o sense directament, malgrat els advertiments orals i les indicacions. Imagineu-vos com i que fan aquesta mena d'individus fora del metro... La qüestió és perquè ho fan ? Manca de respecte a ells i a la resta de gent ? Es volen fer veure i com son de "valents" ? Se'ls hi en fot tot ? Conviure amb aquest mena de gent suposa que la pandèmia durarà més del que molts penseu.

Nou comentari