Salut revela el número de vacunes caducades a Catalunya

Amb més d'11 milions de dosis administrades, es dona per finalitzada la primera fase de la vacunació

El Departament de Salut ha revelat el número de vacunes caducades que no s’han pogut utilitzar a Catalunya. La xifra exacta és de 69.129 dosis, segons ha informat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. Les dosis estaven contingudes en 9.103 vials que estaven congelats. Cada vial pot agrupar entre 11 o 7 dosis, segons si es tracta de la vacuna Moderna o Pfizer.

El número de vacunes caducades suposa el 0,6% de les dosis administrades a nivell global a tot el país. Cabezas ha assegurat que això ha passat per les dificultats d’ajustar l’oferta amb la demanda, que ha baixat enormement les darreres setmanes a Catalunya. La situació s’ha produït també en altres països com EUA o França. De fet, a EUA es van comptabilitzar 15 milions de dosis caducades.

Una de les situacions que ha fet que això passi és l’opció de vacunar-se sense cita prèvia i en un lloc diferent al de residència. En no tenir les visites programades per donar més facilitats a les persones a vacunar-se l’ajust d’oferta i demanda ha estat més difícil, de manera que pràcticament ha resultat impossible no perdre dosis.

Actualment a Catalunya s’han administrat 11 milions de dosis en 6,6 milions de persones que tenen la pauta completa, mentre que 6,9 milions tenen almenys una dosi. La cobertura total de persones que poden vacunar-se (majors de 12 anys) és d’un 82,8% i gairebé un 80% amb pauta completa, ha informat Cabezas, que ha valorat positivament la dada.

Per sobre dels 40 anys hi ha més del 80% de persones amb pauta completa, mentre que per sota els diferents grups d’edat estan sempre per damunt del 60% amb pauta completa, “però encara hi ha possibilitat de fer estrategies per recaptar” persones que no s’han vacunat, ha dit Cabezas. Salut està desenvolupant estratègies per captar més persones per vacunar-se, però ja s’ha tancat la primera fase de la campanya de vacunació, havent donat la possibilitat de vacunar-se a tothom que podria fer-ho. S’ha assolit l’objectiu inicial de vacunar més del 70% de la població, ja que actualment aquest percentatge està en un 71,3%.

Nou comentari