El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Avís sobre l’eficàcia dels tests d’antígens: “Estan sobrevalorats”
  • CA

Els tests d’antígens han estat un dels productes més buscats a les farmàcies durant les festes de Nadal, però els epidemiòlegs recorden que la seva utilitat és molt limitada i que cal fer-los servir amb seny. “Els tests d’antígens estan sobrevalorats”, ha etzibat en una entrevista a Catalunya Ràdio el cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, Manel Cervantes. “No són la solució per anar pel món de manera segura”.

Cervantes ha insistit que els resultats d’un test d’antígens només té certa validesa en cas de donar positiu, però que fins i tot en aquest cas no és garantia de res. També ha criticat que molta gent els hagi fet servir aquest Nadal per anar tranquil als àpats amb la família i els amics. “Si tens febre o et trobes malament, queda’t a casa, no et facis un test d’antígens aviam si encara pots anar al sopar”, ha recriminat. Cervantes també ha qüestionat l’eficàcia del passaport Covid perquè dona una falsa sensació de seguretat.

Aquesta setmana el departament de Salut ha signat un acord amb el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya perquè els positius detectats mitjançant un test d’antígens es puguin comunicar a les farmàcies comunitàries del país i així descongestionar l’atenció primària. Es tracta d’una mesura d’urgència per preservar el sistema sanitari i evitar que la gent asimptomàtica no hagi d’anar al CAP.

Els tests, només en farmàcies

La ministra de Sanitat, Carolina Daria, ha descartat que els tests d’antígens es puguin comprar en supermercats, com ja passa a Portugal, Alemanya o França. El govern espanyol considera “adequat” el model actual –només es poden comprar en farmàcies– i no té previst introduir canvis malgrat la gran demanada de tests que s’ha produït durant les festes de Nadal. Respecte a la falta de producte per l’elevada demanda, Darias ha assegurat que aquesta setmana s’ha duplicat l’arribada de tests d’antígens.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa